Göktaşı Nedir? Göktaşlarının Özellikleri Nedir?

goktasi-nedir

Göktaşı Nedir?

Uzaydan, dünya atmosferine giren maddelere gök taşı denir. Dünya atmosferine bir senede binlerce (Yaklaşık 3-4 bin.) göktaşı girer. Ama gök taşları atmosfere girdiklerinde saniyede 10 – 70 kilometre ında bir hıza sahiptirler. Bu hız ile atmosfere giren göktaşları sürtünmeden dolayı erimeye ve parçalanmaya başlar. Yere düşene kadar çoğu toz hâline gelir. Binlerce göktaşından sadece 500 kadar yere düşer ve gerçek boyutundan oldukç küçük bir hâlde olur.

goktasi-resimleri

 

Göktaşlarının Özellikleri Nedir?

Göktaşları, kimyasal ve petrografif özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Kimyasal bileşimlerine göre taşsı (Aerolit), demirli (Siderit) ve taşsı – demirli (Siderolit) olmak üzere üç gruba ayrılırlar.

Taşsı göktaşları , silisyum, karbon,magnezyum, alüminyum ve oksijenden meydana gelir. Demirli göktaşlarının içinde nikel, galyum, germanyum ve iridyum bulunur. Taşsı demirli, göktaşları ise olivin ile çeşitli metaller içerir. Büyük göktaşları yeryüzüne düştüğü zaman, krater meydana getirebilir. Ancak krater oluşumu göktaşının yoğunluğuna, hızına ve çarptığı malzemenin özelliklerine bağlı olduğundan her zaman bir krater yapısı oluşmaz.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)