6. Sınıf Yazılı Soruları – 14 – (Testler – Sorular)

6. Sınıf Yazılı Soruları – 14
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir…)

1) ”Bu kitap beni sardı.”cümlesindeki “sarmak”sözcüğünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çekmek       B) Etkilemek
C) Rahatlamak     D) İlgilendirmek

 

 

 

 

2) Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış sözcük vardır?

A) Kime ne diyeyim,kaderim böyle!
B) Dumanım,başımın süsü.
C) Umudum bitmedi daha ağacım.
D) Çıkmayan canda umut var.

 

 

 

 

3) Hangi sözcükte hece düşmesi vardır?

A) Öpücük      B) Azıcık
C) Körpecik      D) Minicik

 

Türkçenin Tarihi, Orhun Abideleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlenin Öğeleri, Yazım ve Noktalama, Türkoloji Makaleleri, Edebiyat Nedir?, Alfabelerimiz, Atasözleri, Bulmacalar, Edebi Sanatlar, Sınav Soruları, Kpss, Oks, Öss, Bunları Biliyor musunuz?, Özlü Sözler, Güzel Sözler, Türkçe, Edebiyat, Masallar, Destanlar, Astroloji, Roman Özetleri

 

 

4) İnsandan fazla söz açtım
Yakınmaya başlayalı;
Yermek değildi maksadım
Dil durmuyor, ne yapmalı?
M.Faik Ozansoy

Dörtlüğünde kaç yerinde ulama vardır?

A) 1      B) 2      C) 3      D) 4

 

 

 

5) Çocukluğum olmadı benim.Çocukluğu olmayanın gençliği de olmaz.Bir şey söyleyeyim mi ben size?İhtiyarlığı da olmuyor öylesinin.İnsan, çocukluğunda yaptıklarını anlatır da gözlerinin içi parlar.Ben kendimde değil,başkalarında gördüm onu.

Paragrafın konusu nedir?

A) Yaşlanma korkusu      B) Gelecek kaygısı
C) Çocukluğa özlem      D) Gençlik yılları

 

 



 

6) ”Bu” sözcüğü cümlelerin hangisinde işaret zamiri olarak kullanılmıştır?

A) Bu işi yapabilecek başka adam yok muydu?
B) Toplum, bu insanlara sahip çıkmalı değil mi?
C) Bu herkesin üstesinden gelebileceği bir iş değil!
D) Bu mahallenin muhtarı kim?

 

 

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koyu olarak yazılan sözcük yer-yön zarfı görevindedir?

A) Bu arada bir genç dışarıya çıktı.
B) İçeriyi güzelce temizlemen gerekiyor.
C) Az ileri gider misin arkadaşım?
D) Geride kimseyi göremiyordum.

 

 

 

8) ”Kayık ,koyun yüzünde,yarışa çıkmışçasına hızlandı.”cümlesinde aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur?

A) Özne      B) Dolaylı tümleç
C) Nesne      D) Zarf tümleci

 

 

 

9) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut addır?

A) Bir gün olup toprağına ulaşsam,
B) Gözlerimden döksem sevinç yaşını.
C) Sancağının gölgesinde dolaşsam,
D) Öpsem,öpsem toprağını,taşını.

 

 

 

10) ”-ler”,cümlelerin hangisinde, eklendiği sözcüğe çokluk anlamı katmamıştır?

A) Büyük şehirlerde hayat çok zorlaştı.
B) Dağlarımızda çok güzel yabani çilek yetişir.
C) kendileri bugün toplantıya başkanlık edemeyecek.
D) Artık parmaklarını bile oynatamıyordu…

...Yanıtlar…

| 1)B | 2)C | 3)D | 4)A | 5)C |
| 6)C| 7)C | 8)C | 9)B | 10)C |

 

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)