Anadil Mitingi 30 Mart’ta

Anadil Mitingi 30 Mart'ta

İnisiyatifi‚ 30 Mart'ta Düsseldof'ta ”Türkçemize sahip çıkalım” adı altında yürüyüş ve miting düzenliyor. ALMANYA'da Kuzey Ren Vestfalya {NRW} Eyaleti'nde oluşturulan Türkçe Gönüllüleri İnisiyatifi‚ Türkçe dersi ilgili taleplerinin NRW Eğitim Bakanlığı tarafından dikkate alınmasını sağlamak için Düsseldorf'da yürüyüş ve miting düzenliyor. 'Türkçemizi sahip çıkalım' adı altında Düsseldorf Türk Akademisyenler Birliği bünyesindeki Türkçe Gönüllüleri İnisiyatifi öncülüğünde düzenlenecek yürüyüş ve miting 30 Mart Pazar günü saat 13.00'de Düsseldorf Merkez Gar'ının {Hauptbahnhof} önünde başlayacak. Buradan Eyalet Meclisi'ne yürünerek miting yapılacak.

GENİŞ KATILIM ÖNEMLİ

Essen'de oluşturulan NRW Türkçe Gönüllüleri İnisiyatifi sözcülerinden Dr. Ali Sak ve yazar Bahattin Gemici {resimdeki}bütün yurttaşlarımızı‚ eğitimcileri‚ öğretmenleri ve akademisyenleri yürüyüş ve mitinglerine katılmaya çağırdı. NRW Okul Bakanlığı'nın bu mart içinde Türkçe ilgili yeni düzenlemeye son şeklini vereceğini hatırlatan Dr. Sak‚ taleplerinin dikkate alınması için eylemlerine geniş bir katılımın büyük önem taşıdığını belirtti. NRW Türkçe Gönüllüleri İnsiyatifi'nin herhangi bir dernek ya da kuruluş ile bağlantılı olmadığını belirten Dr. Sak‚ Türkçe'nin Almanya'da geleceği için herkese büyük sorumluluk ve görev düştüğünü söyledi.

Başarısızlık İhmalden…

NRW Türkçe Gönüllüleri İnsiyatifi tarafından hazırlanan açıklamada‚ Türk çocuklarının okulda başarısız olmalarının sebeplerinden birisinin Türkçe dersinin ihmal edilmesi olduğu belirtildi. Türkçe'nin anaokuldan itibaren öğretilmesi istenirken‚ Türkçe ile ilgili NRW Okul Bakanlığı'ndan talepler şöyle sıralanıyor:
– Anadilde eğitim desteği‚ anaokullarında Almanca'yla paralel başlamalıdır.

– Anadili dersi haftada en az üç saat verilmelidir. Bu dersler normal programı içinde yer almalı ve verilen not sınıf geçmeyi etkilemelidir. – Anadili dersine katılım ilkokullarda zorunlu olmalıdır. Bu gerçekleşmediği takdirde anadili dersine kayıtlar okul başlangıcında bir kez yapılmalı ve okul bitinceye kadar geçerli olmalıdır. Anadili dersi açılabilmesi için ilkokullarda ve ilkokuldan sonraki süreçte 10 öğrenci yeterli olmalıdır.

– Türkçe öğretmeni olmayan okullara ve emekliye ayrılan öğretmenlerin yerine acilen yeni atamalar yapılmalı‚ öğretmenin uzun süreli hastalığı durumunda vekil öğretmenler görevlendirilerek boş geçen ders sayısı en aza indirilmelidir.

– Türkçe dersi ileriki okullarda mutlaka ikinci veya üçüncü seçmeli yabancı dil dersleri arasında yer almalıdır. – Anadili dersleri Türk hükümetinin değil‚ Alman hükümetinin yetki ve sorumluluk alanı içinde olmalı ve maliyeti de Alman hükümeti tarafından şılanmalıdır.

– Türkçe öğretmeni ihtiyacı‚ Duisburg-Essen Üniversitesi'ndeki Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nden karşılanmalı‚ bu bölümden mezun olanlar öncelikli olarak Türkçe dersi vermelidir. Ancak burada yetişen öğretmenlerin ihtiyaca cevap vermemesi halinde‚ Türk Hükümeti ile işbirliği yapılarak Almanca bilmeleri koşuluyla Türkiye'den öğretmen getirilmelidir.

Kaynak: Türkcan

|» Türkçe Haberleri Sayfasına Dön! « |

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)