Ana Sayfa » Anlatım Bozuklukları » Türk Dili » Anlatım Bozuklukları – Örnek Sorular
74


– Örnek Sorular

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir.

B) Açlık ne dost,ne akraba,ne insanlık ne de hak tanımaz.

C) Ne hikmettir ,şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar.

D) Küllük, arka arkaya yaktığım sigara izmaritleriyle dolmuştu.

E) Akıllı adam,kendi aklını kullanır;daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın.

B) Eğer özgürce yaşamıyorsak, ölümü karşılamamız daha doğru olur.

C) Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize daha iyi davranırdık.

D) Voltaire, ölüm anında başında duran papaza: “ İçimde güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his var.” dedi.

E) Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.

B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.

C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.

D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.

E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Asırlar önce yaşamış büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.

B) Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve öğüt veren en yakın arkadaşındır.

C) Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil olamazdı.

D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.

E) Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi.

B) Sincaptan ders alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek için üst dalı hedef alır.

C) Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artarlar.

D) Ağabeyini bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyordu.

E) Kendi bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.

6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Mantık hatası

B) Özne eksikliği

C) Yüklem eksikliği

D) Gereksiz sözcük kullanımı

E) Tamlayan eksikliği

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Rüştü, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.

B) Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız, süt bozulur.

C) Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum.

D) Sanatçının eserini yazdığı mekan uygunsa, tabi ki daha orijinal eserler yazacaktır.

E) Günde on kez telefon satan dükkana uğrardı.

 

8. “Geçtiğimiz ay okulda yapılan toplantıya katılamamıştım.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

A) Özne – yüklem uyuşmazlığı

B) Gereksiz sözcük kullanımı

C) Mantık hatası

D) Çatı uyuşmazlığı

E) Tümleç eksikliği

9. 1. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.

2. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM merkezine başvursun.

3. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.

4. KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.

5. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.

Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

10. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması bir anlatım kusurudur.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?

A) Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.

B) İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar.

C) Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir.

D) Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet edip sonra eve gelip yattım.

E) Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri ,Adana’yı, bırakıp İstanbul’a gideceğim.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

A) Ehliyet alabilmeniz için lise öğretiminizi tamamlamanız gerekir.

B) Unutmayın, gelecek de bir gün gelecek.

C) Yarın Siirt’ten Batman’a gidiyorum.

D) Kral da dilenci de aynı iştahla acıkır.

E) Ülkeler kılıçla alınır; adaletle korunur.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yapılan- dırılmış bir sözcükten kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır.

B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir.

C) Uzun süredir bu mahallede kasapçılık yapan Levent Efendi, dün vefat etti.

D) Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.

E) Yazımını bilmediğiniz bir kelime olursa, İmla Kılavuzu’na bakınız.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır, kimisi çıktığında.

B) İnsanlar, birçok kez ölümden kaçmak isterken ölüme sürüklenmişlerdir.

C) Bırakın hayat ilkbahar gibi, ölüm de dökülen sonbahar yaprakları gibi olsun.

D) Birçok insanın değeri hayattayken değil;ancak öldükten sonra anlaşılır.

E) Ayakta ölmek ,diz çöküp yaşamaktan daha iyidir.

14. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkan yok mu?”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

A) Gereksiz sözcük kullanımı

B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.

C) Özne eksikliği

D) İyelik eki eksikliği

E) Çatı uyuşmazlığı

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaşamı boyunca” sözü gereksiz kullanılmıştır?

A) Adamcağız, yaşamı boyunca çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için çalıştı durdu.

B) Yaşamın boyunca bu vicdan azabını çekeceksin.

C) Karısını ve çocuklarını öldüren adam yaşamı boyunca müebbet hapse mahkum oldu.

D) Yaşamım boyunca bu yaptıklarını hatırlayacağım.

E) Çocuklarınızın yaşamı boyunca mutlu olmasını istiyorsanız onlara iyi bir eğitim veriniz.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “geri” sözcüğü cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz?

A) Sendeki bütün kitapları geri alacağım.

B) Fabrika işçileri geri işe alındı.

C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade ediyorum.

D) Eğer bir karar verdiyseniz, geri adım atmayın.

E) Biraz daha geri gider misin?

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) O mahur beste çalar Müşgan’la ben ağlaşırdım.

B) Senin on yıl sonraki halini hatırladıkça üzülüyorum.

C) Çocukları çok sevdiğini ve asla zarar veremeyeceğini söyledi.

D) Ağabeyim ders çalışıyor, ben de bağlama çalıyordum.

E) Sevmek, yalnızlığı göze alabilmektir çoğu zaman.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

A) Aşk dilekleri,yüksek katlara bir türlü ulaşmazmış.

B) Her zamankinden çok farklı bir mektup okuyacaksın.

C) Divan Edebiyatı, Arap ve özellikle İran edebiyatının etkisiyle gelişmeye başlar.

D) Çöplükten beslenenleri görünce bize anlatılan her şeyi unutmak istedik.

E) Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur.

CEVAP ANAHTARI: 1) E 2) E 3) A 4) A 5) E 6) C 7) D 8) C 9) D 10) D 11) A 12) C 13) A 14) D 15) C 16) C 17) E 18) E

 

 

|» Bu konuyla ilgili test çöz! « |

|» Anlatım Bozuklukları Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
74 Yorum Bulunmaktadır
atakan on Ocak 4th, 2008 at 17:01

güzel herşeyi anlatmışta test sorularının cevapları olsa daha güzel olur

zeynep on Ocak 10th, 2008 at 20:26

gerçekten çok ayrıntılı konular vermiş önce anlatım bozukluğu çözemiyordum ama şimdi anlatım bozukluğunu gayet iyi çözebiliyorum çok teşekkür ederim

Kaka Leite on Ocak 16th, 2008 at 20:56

Güzel sorular hazırlanmış.Siteyi de beğendim.Emeklerine saygı duyuyorum ve teşekkür ediyorum ancak canım soru çözmek istemiyor.

öznur on Şubat 4th, 2008 at 20:11

ya hersey cok iyi hoş ta soruların cevaplarının acıklasaydınız yapamadıgımız soruları daha ii anlardık

prenses on Şubat 5th, 2008 at 19:16

Çok iyi teşekkür ederim bizi bilgilendiriyorsunuz şimdi daha iyi çözebiliyorum

prenses on Şubat 6th, 2008 at 17:34

Sizce bu konuyu daha kolay nasıl anlayabiliriz soruları yanlışsız çözebilmek için yardımcı olursanız sevinirim

kader on Şubat 8th, 2008 at 17:29

Süper ya ama testlerin cevabı olsa daha güzel olucak

18 sorudan hiç yanlışım çıkmadı ya süperrrr vala.

hakan on Şubat 26th, 2008 at 16:53

çok güzel ama ne olur ben fakirim şuan komşularımdan konuşuyorum. bana soruların cevaplarını verin.

Orkun Kutlu on Şubat 26th, 2008 at 23:55

Hakan,

Arkadaşım yanıtlar soruların bitiminde. Başka neyin yanıtlarını istiyorsun ki?

bora on Nisan 1st, 2008 at 19:05

güzel olmuş şey yaa biraz daha yaapamaz mıydınız

aslı on Nisan 13th, 2008 at 17:38

Çok sağ olun güzel olmuş.

hasan on Nisan 14th, 2008 at 15:28

Çok güzel olmuş yalnız çözümler yok.

YUNUS on Nisan 14th, 2008 at 15:31

Soruları çok güzel yazmışsınız teşekkür ederim.

aleyna on Nisan 22nd, 2008 at 21:26

Bence güzel olmuş. Bir şeyler de sorulardan öğrendim yanlış yaptım. Varsa doğru şıkka baktım ve o bilgiyi de öğrenmiş oldum. Sağ olun.

can samet on Nisan 23rd, 2008 at 16:20

Yanıtların açıklamalarıd a olsa daha güzel olurdu ama yine de çok güzel çok sağ olun.

kezban on Nisan 27th, 2008 at 12:44

Çok güzel olmuş teşekkürler. Yalnız cevapları olsaydı daha bir güzel olacaktı.

Özür dilerim cevap anahtarını görmemişim; ama 2. soru da anlatım bozukluğunun nedenini bulamadım. Keşke onları sebepleriyle birlikte yazsaydınız.

Yönetici Notu: Yorumlarınız birleştirilmiştir.

yasemin on Mayıs 4th, 2008 at 20:47

Emeğinize sağlık güzel olmuş teşkr.

been on Mayıs 9th, 2008 at 08:48

Çok güzel olmuş, ben de bu konuyu arıyordum. Performans ödevimi yapabildim. Bu gün vereceğim hocaya. İnş 100 verir.

MELEK on Mayıs 10th, 2008 at 17:13

ÇOOOK GÜZEL AMA AÇIKLASANIZ DAHA İYİ OLUR… NASIL ÇÖZÜLDÜGÜNÜ ANLARDIK…

resul on Mayıs 12th, 2008 at 22:07

ÇOOOK GÜZEL AMA AÇIKLASANIZ DAHA İYİ OLUR… NASIL ÇÖZÜLDÜGÜNÜ ANLARDIK…

senem on Haziran 1st, 2008 at 14:10

Çok beğendiim ama açıklasanız iyi olacak.

didem on Haziran 1st, 2008 at 19:28

Siteniz çok güzel daha fazla soru olsa iyi olacak. Soru çeşidi daha çok olsun yetkiliye söylüyorum. Ddaha iyi olur.

kaan on Haziran 4th, 2008 at 11:18

Çok guzel ama. Ben de arkadaslara katılıyorum acıklarsanız daha ıyı olacak…

DENİZ(erkek olan:) ) on Haziran 10th, 2008 at 21:24

Arkadaşlar gerçekten sorular güzel. Ben bu soruları öss kitaplarında lıkır lıkır içiyorum normalde ama bunları beceremedim. Üzüldüm açıkçası. Arkadaşların dediği gibi keşke açıklamalarını yapsaydınız. Her neyse yine de sağ olun. Bu arada Öss sınavına gireceğim. Lütfen duya edin bana. Teşekkürler, hoşça kalın…

murat on Temmuz 2nd, 2008 at 12:24

Merhaba sevgili arkadaşlar ben bir edebiyat öğretmeni olarak bu soruları çok beğendim. Gerçekten de sorular kalitelidir. Soruların çözümünü isteyen arkadaşları gördüm. En kısa sürede açıklamalı çözümleri sizlere ulaştıracağım. Saygılarımla.

eren yılmaz on Temmuz 30th, 2008 at 14:25

Çook güzel ama açıklasanız daha iyi olur. Nasıl çözüldügünü anlardık…

ecem on Kasım 21st, 2008 at 18:29

Açıklamasını yapın bence. Zaten bir çok kişide istiyor. Aralığa kadar lütfen yapmaya çalışın. Şimdiden teşekkür ederim.

besna on Ocak 5th, 2009 at 19:56

2.sorunun cevabı A şıkkı E değil. İyice bakarsanız görürsünüz.

merve on Şubat 3rd, 2009 at 12:06

Bende arkadaşlara katılıyorum soruları açıklarsanız daha iyi bir şekilde yararlanırız.. Böylece ödevlerimizi daha kolay yaparız ilginize sunarım….

tolga on Şubat 17th, 2009 at 17:49

Temmuz ayında yazılacak denmiş ve hala yazılmamış site güzel çok işime yarayacak sağ olun.

arzu on Şubat 28th, 2009 at 15:12

BENCE güzel olmuş kısa ve öz anlatımlı sorularda anlamlı ve kolay.

rabia on Mart 1st, 2009 at 20:16

Siteniz çok güzel, ödevimi ararken bu siteye rastladım ve çok beğendim, hele “Türkçesi Varken…” adlı bölüm süper!!! Bu siteyi arkadaşımdan da duymuştum… :-)

sıla on Mart 17th, 2009 at 22:14

Ya arkadasların dediği gibi bunların açıklamalarını yapın lütfen. O zaman daha iyi olacak.

utku on Mart 18th, 2009 at 19:17

Sitenizi çok beğendim herşey süper biraz daha çeşit olsa güzel olur.

gizem on Mart 23rd, 2009 at 17:35

Bende burada yayımlanan test sorularını çok beğendim.Yanlız daha fazla soru olmalı bence.İyi günler.

efsane on Mart 25th, 2009 at 17:16

İşallah yazılım iyi gecer teşekkür bılgıler icin.

seren on Nisan 9th, 2009 at 19:21

Evet güzel olmuş ama açıklamaya gerek yok kendiniz çözün o kadarını.

papatya on Nisan 12th, 2009 at 21:13

Güzel ama konu anlatımı biraz karışık.

izmirli on Nisan 15th, 2009 at 20:23

Evt süper sorular ama nedenleride olsa daha süper olacaktı ama yinede güzel.

çiçek on Nisan 19th, 2009 at 10:52

Sorulara diyecek söz yok ama seviyesi biraz daha artsa iyi olacak bir de acıklamalı olsa.

aysun on Nisan 24th, 2009 at 09:49

Çok güzel olmuş emeği geçer herkese çok teşekkür ederim. Derste bu sorular çok işimize yaradı TEŞEKÜRLER.

Karakartallı Esra on Nisan 24th, 2009 at 18:44

Çok güzel ama diğer arkadaşlarında dediği gibi nasıl çözdüğünüzü yazsanız daha da iyi olur.Çünkü ben bazı soruları çözemedim.

furkan on Nisan 25th, 2009 at 22:07

Evet harika olmuş. Yapanların ellerine sağlık.

tutku on Nisan 29th, 2009 at 15:18

Off keske cevaplar olsaydı 8.sınıfım performas ödevim var.

ezgi on Mayıs 1st, 2009 at 18:57

Ya ben gerçekten çok beğendim harika bir şey bu hazirlayanin emeğine sağlik.

sedat on Mayıs 5th, 2009 at 16:30

Gerçekten çok güzel bir site ben çok beğendim sbs 8.sınıfa ait soruların sayısı artsa çok güzel olur
yapımcıya tşk ediyorum.

sümayye xxy on Mayıs 8th, 2009 at 09:11

Ya güzel olmasına güzelde. Soruların altına açıklamasını yaparsanız daha iyi pekiştirmiş oluruz.

ozan on Mayıs 10th, 2009 at 15:12

Bu sıteyı kurana tessekkurler ederım sayenızde dıl ve anlatım yazılımdan yuksek not alacağım sağ olun.

dilhan on Mayıs 12th, 2009 at 16:35

Gerçekten güzel bir site…

şahika on Mayıs 17th, 2009 at 14:10

Çok güzel olmuş, paylaşım için teşekkürler.

kubilay on Mayıs 21st, 2009 at 18:30

Bu sorular güzel ama ben 8 . sısfım bu soruları rahat cözüyorum kolay biraz.

dilek on Mayıs 21st, 2009 at 20:52

Sitenizi cok begendim ama sorular zormuş ama onun dışında herşey cok güzel. :-)

ShTR// on Mayıs 23rd, 2009 at 15:22

Şu konuyu anlamadım anlamıyorum da. Nasıl çözüyosunuz bana da anlatın.

eda on Mayıs 24th, 2009 at 18:36

Çok tşk ederim. Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Yalnız soruları açıklarsanız sevinirim.

raziş on Mayıs 27th, 2009 at 17:49

Gerçekten güzel olmıuş ama açıklamalı olsa daha iyi olur daha iyi anlarız.

özlem on Haziran 7th, 2009 at 11:41

Bende arkadaşlara katılıyorum. Herşey çok qüzel ama açıklama olsa daha iyi olur en azından bizde nerde yanlış yaptığımızı anlamış oluruz.

neslihan on Ağustos 18th, 2009 at 19:35

Gerçekten sorular çok güzel hazırlayanlardan allah razı olsun çok işime yaradı ama açıklamalı olsa iyi olur neyse hazırlayanlara tesekkür ederim.

HaSan on Eylül 4th, 2009 at 17:11

Çook güzel olmuş elinize sağlık.

Güneş on Mayıs 16th, 2010 at 20:58

Biraz daha test koysanız iyi olur 1 test az geliyor.

kayra on Kasım 14th, 2010 at 00:27

Gerçekten güzel sorular hepinize teşekkür ederim… Saygılarımı sunarım.

Müge on Aralık 5th, 2010 at 21:15

Çok beğendim siteyi.Çok teşekkürler. :)

rümeysa on Şubat 20th, 2011 at 14:44

çok güzel tam benim istediğim gibi sağolun

ozan on Nisan 10th, 2011 at 17:27

Süper bir site kutlarım ama daha çok alıştırma gerekiyor anlatımlı olursada sevinirim.

sema on Haziran 29th, 2011 at 12:13

16. Sorunun cavabı yanlış.

Ela Nur on Mart 31st, 2012 at 13:26

Çok güzelmiş ama 20 soru olsa daha güzel olabilirmiş :D :D Cevaplar da varr :D :D :D

alara gündeş on Nisan 25th, 2012 at 17:35

ozan canım sana katılıyorum

azra akın on Nisan 25th, 2012 at 17:39

bence site çok güzel zaten bende test arıyordum sonunda buldum

ceren on Nisan 30th, 2012 at 16:43

çok süper yapmışsınız

azra on Mayıs 11th, 2012 at 10:32

sorular süper süper… en güzel sorular burada…

Elif on Aralık 19th, 2014 at 19:30

Çok teşekkür ederim şu zamana kadar bana yardımcı oldunuz ve hala da yardım ediyorsunuz Allah razı olsun sizden emeği geçen herkese Allah kolaylık versin Allah razı olsun siz de olmasaydınız var ya

Emine Akıncı on Aralık 19th, 2014 at 19:48

Bu siteye çok güzel gerçekten ya ben bu siteye bayılıyorum bütün ödevlerime yardımcı oluyor Allah razı olsun emeği geçen herkesten

Ad Soyad on Aralık 19th, 2014 at 20:35

Teşekkürler herkese tavsiye ediyoruum

Emine Akıncı on Aralık 19th, 2014 at 20:36

süper süper süper

Emine Akıncı on Aralık 19th, 2014 at 23:03

tşkkrlr

Yazı Detayı
  • Yazının Bağlantısı: Anlatım Bozuklukları – Örnek Sorular
  • Yazının Kategorisi: Anlatım Bozuklukları, Türk Dili
  • Yazar:
  • Eklenme Tarihi: 8 Eylül 2007
  • Bu yazıya yapılan yorumları RSS kaynağı ile takibe alın.
  • Bu yazıya kendi sayfanızdan geri izleme yapın.
  • Diğer kaynaklarda arayın:
  • Etiketler:, , , ,