Ayaklarda Kan Dolaşımının Zayıf Olma Nedenleri?

Özellikle ayaklarda ve bacaklarda zayıf olan kan dolaşımı ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Vücumuz da kan akışını ekstremitelerin yani kollar ve bacakların hareketleri ve de organların çalışması için yeterli miktarda olması vücut fonksiyonları açısından çok önemlidir. Vücudumuzdaki kan dolaşımındaki zayıflık en çok kol ve bacaklarda özellikle de ayaklarımızda görülmektedir. Çoğunlukla yaşlılarda birde kalp kusuru olan çocuklarda gelişmektedir.

Kan Dolaşımında ki Zayıflığın Nedenleri  Nelerdir?

Ayaklarda ve bacaklarda görülen kan dolaşımı zayıflığı dokuların zarar görmesine sebep olabilecek bir durumdur. En çok artan yaş ile görülse de bunun haricinde kan dolaşımı zayıflığına sebep olan başka başka faktörlerde bulunmaktadır. Örneğin ; Yaşam tarzı ,tıbbi faktörler ve genetiktir.

Ayaklardaki rahatsızlık nedenlerinden en belirgin olanı ise periferik arter hastalığı bir diğer adı ise periferik vasküler hastalığıdır. Periferik vasküler hastalığı kalp ve beyinden uzak olan büyük arterlerin tıkanması sonucu meydana gelmektedir. Periferik damar hastalığının sebepleri farklılık göstermektedir fakat en yaygın olanı Ateroskleroz hastalığıdır. Periferik hastalığı özellikle kol,bacak ve ayaklarda görülür. Ateroskleroz hastalığı yağ türevi olan bir madde ile damar duvarlarının daralması anlamına gelir.

periferik

Ayaklardaki kan dolaşımı zayıflığının bir diğer sebepleri ise böbrek sorunları,karaciğer hastalıkları, tiroid bozuklukları, raynaud ve varis hastalıklarıdır. Periferik arter ve Ateroskleroz hastalıkları riskleri ve sebepleri benzerlik göstermektedir. Risk faktörleri ; dıyabet, yüksek kolestrol, hipertansiyon gibi tıbbi durumlar ve pasif yaşam tarzı, egzersiz azlığı ve sigara gibi sosyal risklerde mevcuttur.

Kan Dolaşım Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Bacaklarda ağrı: Bacaklarınızı hareket ettirdiğinizde oluşan ağrı ve topallama kan dolaşımının zayıf olduğunun göstergesidir.

Bacaklarda ve kollarda uyuşma : Hareket halindeyken veya da otururken de  oluşabilecek  kollar ve bacaklarda uyuşma,hareket zayıflığı hissederseniz kan dolaşımınız zayıf demektir. Hastalığın ağır geçmesi durumlarında yüz kaslarının bozulması , sarkması ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerde görülebilir. Bu belirtiler beynimize yeteri kadar kan gitmediğini işaret etmektedir ki durumu çok ciddiye almamız gerekir sonucu felç olabilir. Bu belirtiler ile beraber göğüs ağrınız da olur ise kalp krizi muhtemeldir.

El ve ayak üşümesi veya şişmesi : El ve ayaklarda yeterli kan dolaşımı olmadığı zaman üşüyebilir ve de şişebilir. Bunun sonucunda bacaklarda renk değişikliği de görülmesi mümkündür. Eğer ki cildimizde mavimsi bir renk oluşursa kan hücrelerimizin yeterli oksijeni alamadığının belirtisidir.

el usumesi

Bunlarla beraber ; Bitkinlik,hastalıkların iyileşme sürecinin uzaması ,çabuk yorulma,cilt kuruluğu,baş dönmesi,hafıza kaybı,iştah kaybı ve kabızlıkta görülebilir.

Nedenleri ise; Damar sertleşmesi,stres,dar kıyafetler,yetersiz egzersiz ve de venöz trombozdur. Venöz Tromboz kan pıhtısının damarda kalması ve iltihaba sebep olması ile oluşur.

Kan Dolaşımı Zayıflığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yeterli kan dolaşımın olması vücut fonksiyonlarının işlevini tamamlayabilmesi için çok çok önemlidir. Dolaşım bozukluğunun sebebi belirlendikten sonra doğal terapiler veya geleneksel ilaçlar ile hastalık hafifletilebilir veya tamamen iyileştirilebilir. Ayaklardaki kan dolaşımı zayıflığında mutlaka acil yardım istenmelidir. Tedavide genellikle kan pıhtılarını önleyici ilaç ,tıkalı damarları açmak için anjiyoplasti ve de kan şekerini kontrol altına almayı sağlayan ilaçlar kullanıldığı görülmektedir.

Sigarayı bırakmak, egzersiz yapma, yaşam tarzında değişiklikler, ayaklardaki kan dolaşımını hızlandırmada  oldukça yararlıdır. Sıvı tüketimini arttırmak ve ayaklara masaj yapmak da faydayı artırıcı rol oynar. Kendinizi sıcak tutmaya ve saatlerce hareketsiz kalmamaya özen gösterin. Uygun ve zamanında tedavi hastalığın önlenmesinde büyük etkiye sahiptir. Ayaklardaki kan dolaşımı zayıflığı asla göz ardı edilmemeli ve mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bununla beraber beslenmeye, düzenli egzersize, balık yağı tüketimine, dolaşımı artıracak ilaçlar kullanmaya çok dikkat edilmedi ve kesinlikle alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)