Buzlanmış Yollara Neden Tuz Dökülür?

Türkiye'de yaz ayları ne kadar sıcak geçiyor olsa da kış ayları da bir o kadar sert geçmektedir. Ülkemizde kış ayları neredeyse her bölgesinde kar yağışı görülmektedir. Kar yağışı beraberinde buzlanma yapmakta ve araç kullanan kişilere zor anlar yaşatmaktadır. Bulunduğumuz yere eğ kar yağıyorsa ve tuzlama yapılmadıysa, yolda kayan araçları görmemiz mümkün, işte bunları önlemek için tuzlama çalışması yapılmaktadır.

Peki buzlu yollara neden tuzlama yapılır? Tuzun buzla birleşmesi basit bir kimya yasaları ile açıklanmaktadır. Buzlu yollara dökülen tuz, buzu çözmekte ve çözülen buz da saf halden, tuzlu su olarak sıvı hale geçmektedir. Diğer bir deyişle söyleyecek olursak, buza işleyen tuz ile birlikte donma noktası düştüğünden dolayı, donma hali ertelenerek önlenebilmektedir. Bu kurala bağlı olarak buzlu yola dökülen tuz, buzlu tuz tabakası meydana gelmektedir. Bu etkileşim sayesinde donma noktası düşmekte ve buzlanmış yollarda ki tehlikelerin, kazaların önüne geçilmiş olmaktadır. Kış aylarından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen ABD ürettiği tuzun %45'ini yollarda oluşan buzlanmaları önlemek amacı ile kullanılmaktadır.

buzlanmis-yollara-neden-tuz-dokulur

Kimya ve fizik derslerinden de bildiğimiz üzere suyun noktası 100 derece, donma noktası ise 0 derecedir. Suya eklenen tuz ile sıfır olan donma noktası değişmektedir. Örnek verecek olursak, saf suya %10 luk bir tuz eklenirse donma noktası -6 dereceye kadar düşürülebilmektedir. Tuzu ne kadar fazla eklersek derece daha da düşecektir, mesela aynı örneğe %20 ‘lik bir tuz eklersek -16 derecelere kadar düşmektedir. Daha açıklayıcı bir örnek daha verecek olursak buzulların bulunduğu denizlerde tuzluluk oranının fazla olmasından dolayı denizlerin üzerinin donmadığı veya daha geç donduğu görülmektedir.

Tuz dondurma üretiminde de kullanılmaktadır. Peki dondurma üretimi ile tuzun ne alakası var? Aynı mantık ile düşünecek olursak, dondurma karışımının hazırlanması esnasında istenilen kıvamın tutması adına karışımda kullanılan malzemenin donmaması ve etrafının çok daha düşük donma derecesine sahip olmasıdır. Yani konuyu daha açıklayıcı bir şekilde anlatacak olursak dondurma karışımında daha hızlı bir şekilde bu işlemi gerçekleştirmek için malzemelerin donmaması gereklidir, donması geciktirmek ve donma noktasını düşürmek için tuz uygulanır.

buzlanmis-yollara-neden-tuz-dokulur-1

Donma sıcaklığının düşürülmesinde çok kullanışlı ve başarılı bir madde olan tuz, işlevini gerçekleştirdikten ve etkilediği karışımın yeterli doygunluğa erişmesinden sonra, bulunduğu alanda pürüzlü bir yüzey oluşturarak kaymaları engellemektedir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)