Dişilerde Üreme Sisteminin Hormonlarla Kontrolü

Dişilerde Üreme Sisteminin Hormonlarla Kontrolü

FSH

Hipofizden salgılanır. Folikülün gelişimini uyarır. Yumurta oluşumu gerçekleşir. Folikül östrojen salgılar, östrojen artarsa FSH azalır. FSH ın azalması LH ın artmasını sağlar.

LH (Prolaktin)

Hipofizden salgılanır. Ovulasyonu sağlar. Kanda LH seviyesi maksimuma ulaştığında yumurta, yumurtalıktan fallop tüpüne geçer. Yumurtayı bırakan folikül ise korpus luteuma dönüşür. Korpus luteum progesteron ve az miktarda östrojen salgılar.  LH azalırsa, progesteron da azalır.

Progesteron, uterusun kalınlaşmasını sağlar. Döllenme olmuşsa hamilelik devamlılığı için progesteron önemlidir. Eğer progesteron salgısı azalırsa, embriyo uterusa tutunamaz ve düşük olur. Döllenme olmuşsa korpus luteum parçalanır. Menstrüasyon evresi başlar.

LTH

Hipofizden salgılanır. Korpus luteumun devamlılığı için gereklidir. Hamilelik durumunda süt bezlerinin gelişmesi, süt salgılanması ve annelik iç güdüsünün oluşmasında etkilidir.

Yumurtalıktan salgılanır. Dişilere ait eşeysel özelliklerin oluşumunda etkilidir (Ses – vücut yapısı gibi). Uterus duvarlarının kalınlaşmasında etkilidir. Hamilelik sürecinde meme kanallarının gelişmesinde etkilidir. Meme bezlerindeki yağ dokuyu ve kan miktarını arttırır.

Oksitosin

Hipofizden salgılanır. Doğum sırasında uterus kaslarının kasılmasını uyarır. Doğumu kolaylaştırır. Doğum sonrasında ise sütün, meme bezlerinden kanallara geçişini ve meme ucundan salınmasını sağlar.

Oksitosin

rahimde_olusan_degisikler

SORU

ÇÖZÜM: LH, ovulasyonun gerçekleşmesini sağlar. Genelde menstrüasyon periyodunun tam ortasında, 14 gün maksimum seviyeye ulaşır.
Yanıt D

bahar yayınevi uyarı
Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)