Egzama Nedir? Neden Oluşur?

Egzama Nedir?

Deride kızarıklık ,şişme , kaşıntı gibi belirtileri olan akut,kronik,yaş ve kuru şekilde türleri bulunan psikosomatik, çirkin görünümlü bir hastalığıdır. Her 10 kişide 1 bu hastalığa rastlanılabilir. Birçok evreden geçerek oluşan egzama, en çok kızarmış deri üzerinde kabarcıklar olarak görülmektedir. Evreleri ; Kızarıklık , kabarcıklaşma, akıntı,parlaklık ve pullanmadır. Evreler sırası ile görüldüğü gibi aynı anda da görülebilmektedir. Egzamanın hiçbir sebebi yokken görülmektedir. Ama , duygusal sıkıntı ,alerjik durumlar egzamaya sebep olabilir. Egzama en çok ,astım ve saman nezlesi rahatsızlığı olan kişilerde görülmektedir.

egzama-nedir

Egzamanın Belirtileri Nelerdir?

  • Deride iltihaplı bölge kızarır,
  • İltihaplı bölge kaşınır,
  • İltihaplı bölge de sivilce oluşur,
  • Su toplar,

Egzamanın belirdiği bölge kaşındıkça ve kaşıdıkça sağlıklı bölgelere enfeksiyon yayılmaya başlar. İltihaplı deride aşırı kaşıma sonucu kanamalar meydana gelebilir bu da yaşanan ağrıları artırabilir. Egzama en çok başta ve yüzde meydana gelmektedir.  Enfeksiyonun belirdiği bölgelerden kaşınma yolu ile başka bölgelere yayılmaktadır.

Egzamanın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • İltihaplı bölgeyi kaşımamaya çalışarak yaranın daha fazla yayılmasını önlemeye çalışmak,
  • Egzaması olan insanların derisi hassas olduğu için ,tahriş edebilecek maddelerden uzak durmak,
  • Alerjik durum oluşturan madde biliniyorsa kesinlikle uzak durulmalı,
  • Süt ile beslenen bebeklerde ki egzama için , mümkünse  mutlaka keçi sütü verilmelidir.

Egzamadan Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

  • Stresli ortamlardan uzak durulmalı
  • Cildi kurutacak krem, şampuan gibi ürünler kullanılmamalıdır.

Vücudunuz ph dengesini koruyacak ürünleri tercih etmek daha doğru olacaktır. Stres egzaması en çok 30-50 yaş arası görülmektedir. Bir de kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Alerjik yatkınlığı olan kişilerde de çok sık rastlanılmaktadır.

Egzamada Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

  • Bir avuç kuru dutu 3 su bardağı kadar kaynamış suyun içerisine koyarak altı kısık halde 5 dakika kadar kaynamaya bırakın. Daha sonra ocaktan alarak suyun ılık duruma kadar gelmesini bekleyin. El ve ayakta daha çok etkili bir yöntemdir. Su ılık duruma geldiğinde egzama olan bölümü suya sokup 10 dakika kadar bekletin ve 1 saat kadar yıkamayın. 1 saat sonrasında temiz su ile yıkayabilirsiniz.

egzama-tedavisinde-dut

  • 6 veya 8 hafta kadar uygulayacağınız bu yöntemde, 12 yaş altı verilen miktarın yarısını tüketmek şartı ile, günde iki defa 500 mg kuş üzümü yağı veya 50 gram kuş üzümü yemek faydalı olacaktır.
  • Sarı sabır otundan yapılmış kremleri egzama bölgelerine sürmek ve nergis losyonu ile temizlemek iyi gelen bir yöntemdir.
  • Meyan ü, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için iyileşme sürecini hızlandırır ve egzamada ki yangılara iyi gelmektedir.
  • Papatya kremini egzama bölgelerine sürmek diğer bir yöntemdir. Vücudu nemlendirmek adına papatya yağından da faydalanılabilir.
  • Aloe vera bitkisi de egzama da kullanılacak fayda sağlayıcı bir yöntemdir.
  • Tedavi sürecinde, sarı kantaron kremi kullanmakta doğru ve fayda sağlayıcı bir yöntemdir.

Bebeklerde Egzama Görülür mü?

Bebeklerde egzama görülme oranı daha yüksektir . Ebeveynler olması bebeklerde olma riskini daha da artırmaktadır. Bebeğin bakımı çok önemlidir. Bebeğin yıkandığı ürünlerin tamamen doğal ve cildi kurutmaması çok önemlidir. Bebek banyoda uzun süre bırakılmamalıdır. Çünkü, ne kadar çok kalıyor ise vücut kuruluğu o oranda artmaktadır. Bebeklerin kıyafetleri, alerjik durum oluşturacak bakteriler ortadan kalksın diye, bebeklere uygun ürünler ile yıkanmalı ve mutlaka iki kere durulama yapıp ütülenmelidir.Terleme de bebeklerde egzamaya neden olmaktadır. Bebekte egzama görüldüğünde mutlaka götürülmeli ve doktorun önereceği ilaç ve kremlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.

bebeklerde-egzama

Bebeğin yediği mamaya dikkat edeceğimiz kadar annenin de beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Çünkü ; anne sütü ile bebeğe egzamayı tetikleyecek gıdaların ulaşmasını önlemek için. Çocuklarda görülen egzama da yünlü kumaştan kaçınmak ve bebekleri çok sık yıkamaktan kaçınmak gerekir. Banyodan sonra mutlaka bebeklerin vücudunun nemlendirilmesi gerekmektedir. Egzama görülen bebeklerde aynı zamanda huzursuzluk ve uyku problemleri de görülmektedir. Bebek büyüdükçe egzama azalacaktır ,bu aşamada annenin dikkati ve bakımı sürecin rahat atlatılmasında etkilidir.

 

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)