Evde Kedi Nasıl Bakılır?

Evde kedi beslemek bazı insanlar tarafından tercih edilen bir durumdur. Özellikle hayvan sevgisi yoğun olan insanlar evlerinde mutlaka bir hayvan beslerler. Çoğunlukla kedi beslemek tercih edilir daha zahmetsiz olduğu için. Evde köpek beslemek kedi beslemekten biraz daha zordur. Çünkü köpekler genellikle daha büyük bir yapıya sahiptirler ve yaşadıkları ortamın biraz daha geniş olması gerekir. Köpekleri tuvalet ihtiyacı için genelde dışarı çıkarmak gerekirken kediler evde bu ihtiyaçlarını giderebilirler.
evde kedi beslemenin püf noktaları üzerine duralım şimdi.

Evde Kedi Beslemenin Püf Noktaları:

Kedilerin de birçok canlı gibi beslenme, barınma, sağlık vb. ihtiyaçları vardır. Bunlara etmezsek kedinin sağlığını bozabilirsiniz.

Evcil Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Her canlı gibi kedilerin beslenmesi de dengeli olmalıdır. Protein, , mineral dengesini iyi ayarlayarak beslenmesi sağlanmalıdır. Bu dengeyi en iyi hazır mamalar sağlamaktadır. Ancak bazı kedi sahipleri protein ağırlıklı mamalar satın alarak kedilerinin daha şişman olmasını istemektedirler. Bu istek sadece kedinizin daha pofidik olmasını sağlar, ama sağlığını da bir o derece bozabilir. Veya evde yemeklerimizden artanlarla beslemeyi tercih ederseniz bu dengeyi sağlamanız daha da zor olacaktır.

Bowl of cat food and two kittens

Evcil Kedilerin Temizlenmesi:

Evcil kediler en az haftada iki defa olmak üzere banyo yaptırılmalıdır. Temiz tutulması gayet önemlidir. Temizledikten sonra onları yumuşak uçlu taraklarla taramalıyız. Bu tarama işlemi onun banyo sonrası rahatlamasını ve size daha da yaklaşmasını sağlayacaktır. ırnaklarını da sık sık kontrol edilmeli ve kesilmelidir. Bunu ilk defa yapıyor iseniz çok kısa kesmemeye özen göstermelisiniz. Tırnakların derin kesilmesi kedilerin ölümüne yol açabilir.

kedi-banyo-yaptirmak

Evcil Kedilerin Aşıları Nasıl Yapılmalıdır?

Kedilere aşılar korunma amaçlı yaptırılır. İlk aşılama iki doz karma aşı, bir doz kuduz aşısı şeklinde yapılır. Birinci gün İlk doz Karma aşısı yapıldıysa 21. gün ikinci doz karma aşısı yapılır. 27. gün de kuduz aşısı yapılır. Karma ve kuduz aşıları her yıl periyodik olarak yapılmalıdır. Parazit sorunu için de ense köküne üç ayda bir parazit damlası damlatılmalıdır. Ayrıca her ay dış parazit aşısı da yapılması kedilerin sağlıklı olarak hayatlarına devam edebilmeleri için tavsiye edilir. Tabiki kedilerin sağlığını korumak için en başta temiz kalmalarını ve dengeli beslenmelerini sağlamalıyız.

kedi-resmi

Kedileriniz evde kendilerine ait bir düzen isterler. Onların rahat etmeleri ve belli bir düzene tabi tutularak eğitilmeleri hem sizin hem onların hayatını kolaylaştıracaktır.

Evcil Kediler İçin Ev Eşyaları:

Kedi Kumu:

Kedinize evde tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için kedi kumu alarak etrafa dışkılamasını önleyebilirsiniz. Kediler patileri ile etrafa kum saçmayı severler. Bu yüzden kum kabını kapalı alırsanız daha faydalı olacaktır. Evinizin temiz kalması açısından. Kum tercihi de önemli tabiki satın aldığınız kum kokuyu hapseden yapıya sahip olmalıdır.

kedi-kumu

Kedi Yastığı:

Evde mevcut olan minderlerinizi de kullanabilirsiniz. Ama ona ait olduğunu hissettirmelisiniz onun rahatı ve evin diğer eşyalarını bu amaçla kullanmaması için. Yastığın yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz.

kedi-yatagi

Tırmalama Tahtası:

Tırmalama tahtası almaktaki en büyük amaç kedinin ev eşyalarını tırmalama amaçlı kullanması önlemektir. Tırmalama tahtası onun için oyun olacak ve ev eşyalarını oyun için kullanarak zarar vermeyecektir.

kedi-tirmalama-tahtasi

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)