Hacamat Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Yeryüzünün en tedavi yöntemlerinden olan Hacamat, vakumlama ve küçük biçimde kesilen yerler sayesinde kılcal damarlarda toplanan kirli kanların vücut dışına alınmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Hacamat uygulayan kişilere haccam denilmektedir.

Düşünüldüğü ve görüldüğü gibi hacamat ağrılı, sızılı bir tedavi yöntemi değildir. kan görmeye ve bıçağa karşı hassaslığı bulunan insanlarda tedavi başlangıcında mide bulantısı görülebilir. Bu tedavi yöntemi peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v.) tarafından da uygulanmakta ve önerilmekteydi. Bir hadisi şerifte peygamber efendimizin size hacamatı emir ettiğimi farz edin manasında da ifade kullanılmıştır. Hacamat tedavisini bilmeyen kişiler bu işlemi kan verme yöntemi olarak gördüğü söylenir. Aslında bu kan verme yöntemi değildir, vücut sağlığı için kılcal damarlarda toplanan pis kanı dışarı atma tedavisidir. Tedaviyi mutlaka uzman kişiler tarafından yaptırmalısınız. Uzman kişilerin yaptığı hacamat sonrasında kan kaybı kesinlikle yaşanmaz.

Bazı kaynaklara göre Peygamber efendimiz Miraç' a çıktığında melekler tarafından güzel karşılanım “Ey Muhammed! Ümmetine hacamatı emret.” demişler. Peygamberimiz bir çok hastalıktan şifa bulmak için her kim ayın on yedi, on dokuz ve yirmi biri günlerinde hacamat yaptırmalarının iyi geliceğini buyurmuşlardır.

Hacamat tedavisi ile ilgili Hz. Muhammet (S.a.v.) efendimizden farklı kişilerce rivayet edilen bir çok hadis vardır. Islamiyet inancında hacamat sünnet olarak bilinir. Bu yüzden tedavi yüz yıllardır günümüze kadar gelmiştir. Bazı islam dini alimleri hacamat karşığında ücret almayı haram kılmışlardır.

hacamat-nedir-ve-nasil-yapilir

Hacamatın Kullanıldığı Hastalıklar

Hacamat tedavisi baş ağrısı, migren, sinüzit. gece körlüğü, rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, , sedef, romatizma, kalp ve böbrek hastalıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ek olarak hafıza ve ezber güçlenmesine de neden olur.

Hacamatın Yapıldığı Zamanlar

Bilindiği gibi Peygamber efendimizin sünnetine göre hicri takvim de her ayın 15, 17, 19 ve 21 günlerinde yapılması uygun görülmüştür. Herhangi bir acil yoksa beklemek faydalı acil durumlarda diğer günlerde yapılabilir. Daha faydalı olması için ayda bir defa yada üç ayda bir defa yapılmalıdır.

Hacamatı kimler yaptıramaz

Bu tedaviyi organ nakli yaptırmış olan kişiler, yaşta denilecek çocuklar ve aşırı de yaşlı olan kişiler, Yüksek derece de kan yoluyla geçen hastalık taşıyanlara (AIDS vb. ), yüksek tansiyon hastaları, yüksek derece anemi hastaları, Regl dönemi geçiren kadınlar ve kan sulandırıcı ilaç vb. ilaç kullananlar yaptırmamalıdır.

hacamat-nedir-ve-nasil-yapilir-1

Hacamat tedavisi nasıl uygulanır

Aşırı ağrılı, sızılı ve zormuş gibi görünen hacamat tedavisi oldukça basit bir işlemdir. Yine de profesyonel ve sertifikası bulunan haccamlara yaptırılmalıdır. Aksi takdir de vücuda istenmeyen zararların açılmasına yol açılabilir. Hacamat tedavisi vücuttaki pis kanın damarlardan temizlenmesi için yapılan bir tedavi yönetimi olduğu için tedavi uygulanan bölgenin temiz ve mikrobik organizmalardan arındırılmış olmalıdır. Ayrıca kullanılan malzemelerin daha önceden kullanılmamış ve steril olması lazımdır. Tedavi kupalar ile vakumlama sistemi ile yapılmaktadır. Vakumlama bittikten sonra kupanın alındığı bölgeye küçük kesiler atılır. Daha sonra tekrar kesi atılan yere kupalar yerleştirilerek vakumlama işlemi yapılır. Bu sayede kesi atılan yerlerden pis kan dışarı çıkarılır. Pis olan kan dışarı alındıktan sonra kupa kaldırılır ve bölge temizlenir. Hacamat tedavisi bittikten sonra mutlaka kesi atılan yerler iyice temizlenmeli ve enfeksiyon kapmaması için özen gösterilmelidir. Tedavi süreci bittikten sonra ağır olmayan hafif yiyecekler yenmelidir.

 

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)