Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Halk Edebiyatı – (Testler – Sorular)
34


Halk Edebiyatı
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir…)

1) I. Anonim halk edebiyatı nazım ürünüdür.
II. Genellikle 7’li hece ölçüsüyle söylenir.
III. İlk iki dize doldurmadır, asıl olan son dizelerdir.
IV. Son dörtlükte şairin mahlası bulunur.
V. Yalnızca aşk üzerine söylenir.

Yukarıda mani için verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

A) I ve IV
B) II ve IV
C) I ve II
D) I ve III
E) IV ve V

 

 

 

 

2) “……. , şekil olarak koşmaya benzer. Maniye benzeyenler de vardır. Genellikle 11’li hece ölçüsüyle yazılır. Anonimdir. Ezgiyle söylenir. Aşk, savaş, kahramanlık konuları işlenir.”

Yukarıdaki parçada bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Semai      B) Türkü      C) Ninni      D) Tekerleme      E) İlahi

 

 

 

 

3) I. Koşma Aşık edebiyatı nazım biçimlerindendir.
II. Uyak şeması abab, cccb, dddb şeklindedir.
III.11’li hece ölçüsüyle yazılır.
IV. Taşlama, güzelleme, koçaklama, ağıt gibi türleri vardır.
V. Söyleyeni belli değildir.

Yukarıda koşma için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) I      B) II      C) III       D) IV      E) V

 

 

 

 

4) I. Devriye
II. İlahi
III. Semai
IV. Nutuk
V. Koşma

Yukarıdakilerden hangileri Tasavvuf (TekkE) edebiyatı nazım biçimleri arasında yer almaz?

A) III ve V
B) I ve IV
C) I ve II
D) II ve III
E) IV ve V

 

Türkçenin Tarihi, Orhun Abideleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlenin Öğeleri, Yazım ve Noktalama, Türkoloji Makaleleri, Edebiyat Nedir?, Alfabelerimiz, Atasözleri, Bulmacalar, Edebi Sanatlar, Sınav Soruları, Kpss, Oks, Öss, Bunları Biliyor musunuz?, Özlü Sözler, Güzel Sözler, Türkçe, Edebiyat, Masallar, Destanlar, Astroloji, Roman Özetleri

 

 

5) Allah ve din sevgisi işlenir. Duygusallık ön plandadır. Bu şiir türünü Yunus Emre geliştirmiştir. Yunus Emre’nin yazdığı bu tür şiirler günümüzde de söylenmektedir.

Yukarıda bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kaside     B) Şathiye     C) Semai     D) İlahi     E) Nutuk

 

 


 

 


6) Aşık tarzı Türk halk edebiyatında, bir kişiyi ya da toplumsal düzeni eleştiren yergi konulu şiirlere ”’ denir. Bunun yanı sıra doğa güzelliklerini ya da kadın, at gibi sevilen varlıkları övmek için söylenen şiirlere ” denir.

Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

A) Hicviye-güzelleme
B) Güzelleme-koçaklama
C) Taşlama – şarkı
D) Taşlama-güzelleme
E) Taşlama-gazel

 

 

 

 

7) I. Mani
II. Hikmet
III. Ninni
IV. Tekerleme
V. Türkü

Yukarıdakilerden hangisi anonim Türk halk edebiyatı nazım şekillerinden biri değildir?

A) I        B) II        C) III        D) IV        E) V

 

 

 


8) Çukurova bayramlığın giyerken
Çıplaklığın üzerinden soyarken
Şubat ayı kış yelini koğarken
Cennet demek sana yakışır dağlar

Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki nazım türlerinden hangisine örnektir?

A) Koçaklama
B) Güzelleme
C) Ağıt
D) Devriye
E) Taşlama

 

 

 


9) Çark bozulmuş dünya ıslah olmuyor
Ehli fukaranın yüzü gülmüyor
Aşık Ruhsat dediğini bilmiyor
Yazı belli değil hat belli değil

Yukarıdaki dörtlük halk edebiyatının hangi türüne örnek gösterilebilir?

A) Şathiye
B) Koçaklama
C) Ağıt
D) Taşlama
E) Güzelleme

 

 

 

 

10) Aşağıdakilerden hangisi türküler için söylenemez?

A) Özel bir ezgisi vardır.
B) Hece ve aruz ölçüsü ile yazılabilir.
C) Anonim halk edebiyatı nazım şeklidir.
D) Aşk, kahramanlık, gurbet konularında yazılabilir.
E) Bent sayısı 3 ile 6 arasında değişir.

 

 

 


11) Aşağıdakilerden hangisinde aşık edebiyatı nazım biçimleri birlikte verilmiştir?

A) mani-koşma-varsağı
B) koşma-ninni-türkü
C) türkü-semai-koşma
D) varsağı-koşma-semai
E) ilahi-türkü-koşma

 

 

 


12) Aşağıdakilerden hangisinde tasavvuf (tekkE) edebiyatı nazım şekilleri birlikte verilmiştir?

A) ilahi-nutuk-ağıt
B) nefes-koşma-devriye
C) şathiye-ilahi-devriye
D) nutuk-destan-na’at
E) hikmet-mani-nefes

 

 

 

 

13) Vay beni eyle beni
Elekten ele beni
Alacaksan al artık
Düşürme dile beni

Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ağıt      B)Koşma     C) Varsağı      D) Mani     E) İlahi

 

 

 

 

14) Aşağıdakilerden hangisinde koçaklama şiirleriyle ünlü iki şairimiz bir arada verilmiştir?

A) Karacaoğlan ‘ Yunus Emre
B) Yunus Emre ‘ Mevlana
C) Dadaloğlu ‘ Karacaoğlan
D) Mevlana ‘ Dadaloğlu
E) Hacı Bektaş- ı Veli ‘ Dadaloğlu

 

 

 

 

15) * Maniler tek dörtlükten oluşur
* İlk iki dize uyağı doldurmak ya da düşünceye giriş yapmak için söylenir. Temel düşünce son dizededir.
* Uyak düzeni aaxa’dır.

Yalnızca bu bilgilerden yola çıkılarak,

I. Hey birince birince
II. Bir incecik ter bürür
III. Kaşık saldım pirince
IV. Yar kapıdan girince

dizeleriyle mani oluşturulmak istenirse dizelerin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) II-I-III-IV
B) IV-III-II-I
C) I-II-III-IV
D) I-III-II-IV
E) III-II-I-IV

 

 

 

 

16) Yunus okur diller ile
Ol kumru bülbüller ile
Hakk’ı seven kullar ile
Çağırayım Mevla’m seni

Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) İlahi      B) Şathiye      C) Ağıt      D) Nefes      E) Devriye

 

 

 

 

17) Tarikat şeyhlerinin tarikata yeni giren kişileri aydınlatmak için söylediği şiirlere ” denir. Güney Anadolu Türkmenleri arasında Varsak boyunun özel bir ezgiyle söylediği türkülerden gelişmiş nazım şekline ” denir.

Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) ilahi-varsağı
B) varsağı-nutuk
C) nutuk-varsağı
D) nutuk-ilahi
E) nutuk-nefes

 

 

 


18) I. Uyak örgüsü
II. Konuları
III. Hece ölçüsü
IV. Dörtlük sayısı
V. Anonim olması

Yukarıdakilerden hangisi koşma ile türkünün benzer özelliklerinden biri olamaz?

A) V      B) IV      C) III      D) II      E) I

 

 

 

19) I. Koşma
II. Türkü
III. Şarkı
IV. Tuyuğ
V. Nefes

Yukarıdakilerden hangisi halk edebiyatı nazım şekillerinden değildir?

A) III ve IV
B) II ve IV
C) II ve III
D) III ve V
E) IV ve V

 

...Yanıtlar…

1) E
2) B
3) E
4) A
5) D
6) D
7) B
8) B
9) D
10) B
11) D
12) C
13) D
14) C
15) D
16) A
17) C
18) A
19) A

 

 

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
34 Yorum Bulunmaktadır
MERT on Aralık 28th, 2007 at 13:45

ÇOOOOOKKK GÜZELLLLL ÇOKKKKKKKK

bu site çok güzel beyler hanımlar herkeze kutlu olsun

————————————————————-
Yönetici Notu: Yorumlarınız birleştirilmiştir.

yeşim on Aralık 28th, 2007 at 15:48

çok beğendim teşekkürler

Sülo on Ocak 5th, 2008 at 17:10

harbi cok güzle site kıymetini bilin en büyük kayseri !!!!

TUĞBA on Ocak 5th, 2008 at 20:40

Tam yazılı zamanı çok iyi oldu ellerinize sağlık…

Buse on Ocak 10th, 2008 at 22:49

Çok beğendim.Gerçekten çok güzel olmuş.teşekkürler

hatice on Ocak 13th, 2008 at 13:22

çok güzel ama biraz daha zor olsa daha ii

esra on Ocak 13th, 2008 at 21:40

gerçekten çok yararlı bir site elinize sağlık çok yardımcı oldu

meLtem on Ocak 17th, 2008 at 19:09

süfer siteymiş be.. saOln yarın evebiyattnda yazılı fardı yasadım yufiee.. :-P :-P

emre saral on Şubat 8th, 2008 at 12:30

tek kelımeyle fevkalade

hale on Şubat 21st, 2008 at 18:12

gerçekten süper bir site olmuş bu dönem sınavlardan geçtik demektir site için çok çook teşekkürler

merve on Mart 22nd, 2008 at 18:18

bıraz daha test ve konu başlıkları olsa iyi olacak

derya deniz on Mart 30th, 2008 at 14:31

bu siteye ilk girdigimde ne kadar yararlı olabilir ki diyerek girmiştim ön yargılı olarak girmiştim ama hiçte öyle degil siteyi çok begendim çok güzel sorular var ellerinize saglık ama :-) keşke soru sayısı daha fazla olsaydı

tuğba on Nisan 14th, 2008 at 13:29

Çok güzel sorular hazırlanmış sitenizi çok beğendim.

trouble on Nisan 19th, 2008 at 15:24

Güzel olmuş çok sevdim.

Ümit on Mayıs 4th, 2008 at 15:58

Site yararlı. Teşekkürler…

emel(a) on Mayıs 28th, 2008 at 20:53

gerçekten güzel site ellerine sağlık yarında sınavım var inşallah istediğim notu alırım şu anda teşekkür almam son sınavlarıma bağlı dualarınızı bekliyorum inşallah çalışıpta bir şeyler isteyenlere Allah yardım eder..

melik on Kasım 27th, 2008 at 17:38

Gerçekten çok güzel bir site. Bu site sayesinde açıköğretimi kazandım.

nevin on Kasım 29th, 2008 at 17:11

Ben de açık öğretim öğrencisiyim. Konularımın yarısını burdan aldım çok yardımcı oldu ama testlerin cevap anahtarı yok, onlar olmadan hangisinin doğru veya yanlış olduğunu nasıl anlayacağız? Ama yine güzel olmuş ellerinize sağlık.

tuba akcayy on Ocak 8th, 2009 at 19:15

Siteniz hoş olmuş. Ben hacı sami boydak anadolu lisesi-erz. Da okuyorum. Derslere hazırlık yaparken ve sınavlardan önce bu siteden yararlanıyorum. Teşekkürler.

ebru on Ocak 9th, 2009 at 19:12

İlk öcelikle hepinizden ALLAH RAZI OLSUN. Hakkınız ödenmez. İNŞALLAH yararı dokunur bana. Keşke tüm siteler böyle yararlı olsa.

Tunca on Ocak 11th, 2009 at 12:24

Gerçekten çok güzel bir site çok işime yarıyor.

yasemin on Mayıs 16th, 2009 at 13:49

Siteniz çok yararlı.Ayrıca dil konusunda gösterdiğiniz duyarlılığı keşke diğer siteler de gösterebilseler…

elif on Mayıs 31st, 2009 at 12:48

gerçekten çok güzel ve yararlı bir site teşekkürler

tacettin on Haziran 3rd, 2009 at 08:27

Gerçekten çok güzel site bilgileriniz için teşekkürler.

cansu on Ocak 10th, 2010 at 13:37

mükemmel bir site çok teşekkürler:)

…… on Mart 15th, 2010 at 21:43

hep birbirinizde almışsınız soruları biraz farklı koysaydınız daha iyi olurdu bence

melike on Nisan 21st, 2010 at 15:14

Sorular çok kolay hazırlanmış. daha kaliteli sorular hazırlansa daha iyi olurdu.

hayriye on Nisan 26th, 2010 at 21:29

Güzel bir site çok sağolun

ismail on Mayıs 26th, 2010 at 10:15

emeği geçen herkese teşekür ederim. çok güzel bir site elinize sağlık.

Halil on Aralık 20th, 2010 at 22:59

Çok güzel bir site ama güncel testler ekler misiniz :)

safa on Mart 29th, 2012 at 19:07

Ya ben Halk Hikayesi ile ilgili test soruları arıyordum lütfen yapabilir misiniz?

asdd on Haziran 11th, 2012 at 12:25

20. soruyu biri açıklayabilir mi ?
yanlşlklık olduğunu düşünüyorum .. çünkü benim bildiğim nefes tasavvuf’a giriyor.. halk edbyatına değil

Not on Haziran 11th, 2012 at 18:42

Halk edebiyatı Üçe ayrılıyor Anonim Aşık Tasavvuf yani nefes halk edebiyatı şarkı tuyuğ divan edeviyatı nazım şeklidir.

gössde on Nisan 9th, 2013 at 00:48

Safa arkadaşım tasavvuf yani tekke edebiyatı da halk edebiyatının içine giriyor ana başlık hani üçe ayrılıyordu ya anonim aşık tasavvuf diye …

Yazı Detayı