Jinjivit Nedir? Jinjivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsanların çok önemsemediği ama her insanın mutlaka bir defa yaşadığı diş eti iltihabının diğer adına jinjivit denir. Halk arasında diş eti iltihabı tıp dilinde ise piyore veya paradontal denilmektedir. Jinjivit diş etleri etrafında besinlerin toplanması ve orada mikroplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Dişlerin dış yüzeyinde zamanla biriken plaklar diş etlerini tahriş edip diş etinin yumuşamasına , kızarmasına ve şişmesine neden olmaktadır. Bu da diş etlerinde herhangi bir baskı yaşanması sonucu kanamalı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Teşhis edilmesi kolay olan jinjivit, genellikle dişler fırçalandığında diş etinin kanaması ve şişmesi ile ortaya çıkmaktadır.

diseti-iltihabi

Jinjivit acı yaşanmadığı için insanların genelde önemsemediği bir diş eti hastalığıdır. Ancak, diş eti iltihabı göz ardı edildiğinde tedavi edilmez ise zamanla ilerleyip kemik ve dokularda periodontite sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda dişlerin etlerinden ayrılıp düşmesine ve diş kayıplarına kadar olumsuz sonuçlar doğuran bir sağlık problemidir.

Jinjivit Belirtileri Nelerdir?

  1. Hafif basınç yaşanması sonucu diş etinde kanama ve acı
  2. Diş eti üzerinde gri renge benzer bir renkte tabaka oluşması
  3. Ülserli ğız iltihabı

agiz-iltihabi

Genç yetişkinlerde etkili olarak görülen jinjivit hafif yada şiddetli ağrılara sebep olmaktadır. Ülserli ağız iltihabı küçük bir tahrişte dahi kanama ile belirginleşir. Ağızda bulunan bakterilerin yol açtığı enfeksiyon sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bulaşıcı değil ama diş eti çıkıntılarını tahrip edip kraterler oluşmasına sebep olmaktadır. Enfeksiyon ve iltihap ağzın başka kısımlarına da yayılmasına sebep olmaktadır.

Jinjivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti iltihabının temizlenmesinde diş hekimi yumuşak bir şekilde dişleri iyice temizler ve bu şekilde tedaviye başlar. Diş hekimi tarafından özel kazıma yöntemi ile dişlerde oluşan plak ve taşlar temizlenmektedir. Ve bu şekilde diş etlerinde yaşanılan kanamalar engellenir. Tedavi sırasında ağzın tuz veya peroksit solüsyonu ile yıkanması yaşanılan sağlık probleminin hafif geçmesine yardımcı olmaktadır. Diş hekimi ağrıların yaşanmaması için ağrı kesici önerebilir ve bol bol dinlenilmesini tavsiye edebilir. Bir de diş eti iltihabında tahrişe yol açmaması için sigara ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmasını önerebilmektedir. Eğer yüksek ateş söz konusu olur ise bu karşısında antibiyotik kullanılması da önerilebilir. Dişlerde herhangi bir bozukluk var ise eskiyen dolgular veya diş çürüklüğü diş hastalıkları tedavi edilip ağız bakımı tam yapılıp sağlıklı bir şekilde tedavi tamamlanmalıdır.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)