Kış Mevsiminde Neden Sürekli Grip Olunur?

Havaların bir soğuk bir sıcak olması  ile grip hastalığı başlangıcı ve  hastanelerde hasta sayısında oldukça artış söz konusudur. Sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında kış gribin başlaması olarak algılanır.Neden insanlar genellikle kışın grip olur?

İnsanlar kışın toplu taşımalar gibi  kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi ve pencerelerin de kapalı olması ile  birbirlerinin nefesini solumaktadır.Soğuktan kapalı alanda kalma zorunluğu yani  D vitamini yetersizliği, soğuk hava, bağışıklık sistemini çökertmekte ve bizi de virüslerle karşı karşıya  getirmektedir.Bunlarla beraber bünye zayıflığı dış etkenlerden almaksızın virüsün kendi yapısından hasta olunmasına sebep olmaktadır.Virüsler soğuk ve kuru havada aktif hale gelirken ,yazın sıcak ve nemli havada etkisini  kaybederler.

grip

Yapılan denemeler sonucunda hayvanının grip virüsü alma yolu ile insanların virüs alma yollarının  farklı olduğu görülmüştür. Bu durumdan farklı olarak 2007 yılında Peter Palese adında bir araştırmacının ilgisini çeken  80 yıllık bir makale de hint domuzunun insanlar gibi gribe yakalanıp bulaştırdığı yazmaktadır. Bütün bunlar sonucunda Palese hastalığın yollarını test etmeye karar vermiş ve hint domuzu üzerinde deney yapmış sonucunda da virüsün sıcaklık ve nem ile ilişkisini bulmuştur.

Gribe yakalanmanın en önemli sebebi  bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi insanların kendileri ile doğrudan ilişkili bir durumdur. Yani; beslenme düzeni , şartları bağışıklık sistemini güçlendirerek veya çökertecek güce sahiptir . Bir insanda bağışıklık sistemi güçsüz ise  sık sık grip olması kaçınılmaz bir durumdur ve bu da kişide farklı hastalıklarında  meydana gelmesine yol açabilir. Bağışıklık sistemi kesinlikle ve kesinlikle dikkate alınması atlanılmaması gereken bir durumdur. Bağışıklık sistemi güçlü olan bir insanın düşük olan insana göre daha az grip virüsüne yakalandığı kesinlikle söylenebilir.

bagisiklik-sistemi-guclendirme

Grip diğer insanlara bulaşması hava yolu ile gerçekleşir. Hasta olan bir insanın alıp verişi aynı ortamda bulunan diğer insanında aynı havayı soluması ile hasta olmasına sebep olur. Nefes alışverişinde hastanın içerisinde bulunan virüs damlacıklarının havaya bulaşmasına yol açar.

Alerjisi olan insanların da grip olması diğer insanlara göre daha hızlı gelişmektedir .Alerjik durum aile içerisinde doğum yolu ile kişiden kişiye geçerek insanlarda belirli bir yaştan sonra ciddi sorun haline gelip sık sık grip olmasına vücudun alerjik olmasından bazı tepkiler vermesine yol açmaktadır. Alerjisi olan insan bu durumdan fazlasıyla etkilenir ve yaşam kalitesinde düşmeler başlar. Alerjik sebepten dolayı sürekli grip olan bir hastanın kesinlikle tedavisi doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Virüs vücuda bulaştıktan sonra 2 gün içinde belirtileri ortaya çıkmaktadır. Halsizlikle başlayan hastalık ateş yükselmesi ve titreme ile devam eder ve baş ağrısı ve karın ağrısı da eklenir. Burun akıntısı, öksürük, iştahsızlık, eklem ve boğaz ağrıları, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir. Bu belirtilere çocuklarda kusma ve ishal de eklenir ve yaklaşık bir hafta kadar devam ettikten sonra belirtilerde hafifleme görülür.

Grip Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?

Kesin tedavi yoktur ama hastalık sürecinde mutlaka dinlenilmeli ve  beslenmeye biraz daha fazla edilmelidir. Sıvı besinler tüketmek iyileşmeyi hızlandırır.
İnsanlarda genellikle antibiyotik kullanımı gribi iyileştiriyor düşüncesi vardır. Fakat bu düşünce yanlıştır çünkü antibiyotikler virüse etki etmezler ve ç fazla antibiyotik kullanmak, virüsün direncini artırmasına  neden olur. Tedaviye belirtiler görüldüğü andan itibaren müdahale edilmesi çok önemlidir. Böylelikle hastalığın ömrünü kısaltmış oluruz. Bulaşıcı bir hastalık olması sebebi ile işe birkaç gün ara vermeniz ve yakın temastan uzak durmanız gereklidir. Elinizi sıklıkla sabunlamak, başkasının eşyalarına temas etmemek ve mecbur olmadıkça toplumsal ortamlardan uzak durmak grip virüsüne yakalanmanızı önleyebilir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)