Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Milli Edebiyat Dönemi – (Testler – Sorular)
28


Milli Edebiyat Dönemi
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir…)

1. Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangileri -Beş Hececiler- grubunda yer alır?

A) Orhan Veli Kanık – Ahmet Kutsi Tecer
B) Yusuf Ziya Ortaç – Faruk Nafiz Çamlıbel
C) Ahmet Muhip Dıranas – Yahya Kemal Beyatlı
D) Melih Cevdet Anday – Fazıl Hüsnü Dağlarca
E) Enis Behiç Koryürek – Cemal Süreya

 

 

2. Aşağıdakilerden hangisi edebiyatının özelliklerinden biri değildir?

A) Eserlerde, hayata dönük memleket sorunları dile getirilmiştir.
B) Hece vezni asıl vezin olarak kabul edilmiştir.
C) Hikaye ve romanlarda ilk kez İstanbul dışına çıkılır.
D) Türk tarihine ve milli kaynaklara yönelme görülür.
E) Şiirde sembolizmin, romanda romantizmin etkisinde kalmışlardır.

 

 

3. Milli Edebiyat akımı 1911 yılında (I) Ömer Seyfettin (II) ve Ali Canip‘in (III) çıkardıkları “Yeni Mecmua” (IV)dergisi ile başlar.Bu edebiyat, yazı diliyle konuşma dilinin birleştirilmesini, dilde sadeliği (V), Türk tarihine ve milli kaynaklara yönelmeyi amaçlar.

Yukarıdaki parçada numaralandırılmış yerlerden hangisinde bilgi yanlışlığı yapılmıştır?

A) I      B) II      C) III      D) IV      E) V

 

 

4. Aşağıdakilerden hangisi Beş Hececiler topluluğunun özelliklerinden biri değildir?

A) Şiirlerinde Anadolu gerçeklerini işlediler.
B) Cumhuriyet Edebiyatında görülen ilk edebi harekettir.
C) Ulusal coşkuyla birlikte romantizme yönelmişlerdir.
D) -Sanat, sanat içindir.- anlayışına bağlı kaldılar.
E) Halk edebiyatı nazım biçimlerini de kullandılar.

 

 


5. Aşağıdaki yazarlardan hangisi Milli Edebiyat Dönemi yazarlarımızdan biri değildir?

A) Reşat Nuri Güntekin
B) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
C) Refik Halit Karay
D) Tevfik Fikret
E) Halide Edip Adıvar

 


 

6. Aşağıdaki eserlerden hangisi Ziya Gökalp-e aittir?

A) Türkçülüğün Esasları
B) Bir Serencam
C) Aziz İstanbul
D) Şık
E) Ankara

 

 


7. Beş Hececiler’in en tanınmış şairidir. İlk şiirlerinde Yahya Kemal-in etkileri görülür; bu yüzden ilk şiirleri aruzladır. Ancak gerçek ününü heceyle yazdığı şiirlerle kazandı. Şiirlerinde genellikle Memleket, aşk ve düşünce temalarını işledi. Gönülden Gönüle, Çoban Çeşmesi eserlerinden sadece birkaçıdır.

Yukarıda tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Necip Fazıl Kısakürek
B) Yusuf Ziya Ortaç
C) Faruk Nafiz Çamlıbel
D) Enis Behiç Koryürek
E) Yahya Kemal Beyatlı

 

 

8. Aşağıdaki eserlerden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır?

A) Türk Sazı
B) Vurun Kahpeye
C) Yaban
D) Çalıkuşu
E) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

 

 

9. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat döneminin genel özellikleri arasında yer almaz?

A) Eserlerde ağırlıklı olarak ülke sorunları işlenmiş ve bu sorunlara çözümler üretilmiştir.
B) Eserlerde kahramanların tahlilleri ve çevre tasvirleri gerçekçidir.
C) Sanatçılar bilinçli olarak Anadolu-ya açılmıştır.
D) Vezinsiz, kafiyesiz şiirler yazılmıştır.
E) Sanatçılar, eserlerinde yalın bir dil kullanmışlardır.

 

 

10. Milli Edebiyatın önde gelen kişilerindendir. 1911-de Selanik-te çıkan Genç Kalemler dergisinde yazılar yazdı. Türkçülük akımını bir sisteme bağlayıp topluma mal etti.Edebiyatımızın gelişmesi için halka, milli kültür kaynaklarına gidilmesi ve konuşma diliyle yazı dilinin birleştirilmesini savundu. -Türkçülüğün Esasları- , -Altın Işık- en tanınmış eserlerindendir.

Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ömer Seyfettin
B) Ziya Gökalp
C) Ali Canip Yöntem
D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
E) Reşat Nuri Güntekin

 

 

11. Şiir, yazmaya Servet-i Fünun döneminde başlamıştır. Milliyetçi, halkçı bir anlayışın şiirini sade bir dil ve hece ölçüsüyle ortaya koymuştur. Şiirlerinde toplumsal konuları ele almıştır. -Türk şairi-, -milli şair- diye anılmıştır. -Türk Sazı,- -Ey Türk Uyan,- -Tan Sesleri- tanınmış eserlerindendir.

Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tevfik Fikret
B) Ziya Gökalp
C) Mehmet Emin Yurdakul
D) Ömer Seyfettin
E) Ziya Gökalp

 

 

12.Milli Edebiyat dönemi yazarlarındandır.Güzel, akıcı, yalın bir dili ,her yaştan insanın rahatlıkla okuyabileceği bir üslubu vardır. Hikayelerini gözlemci bir anlayışla anlatmıştır. Önceleri Servet-i Fünun dergisinde sonra Tercüman-ı Hakikat gazetesinde çalışır. Öykü, tiyatro , anı, fıkra ve mizahi yazı tarzında eserler vermiştir.”  Memleket Hikayeleri- ve -Gurbet Hikayeleri- yazarın tanınmasını sağlamıştır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Mehmet Rauf
B) Refik Halit Karay
C) Faruk Nafiz Çamlıbel
D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
E) Mehmet Emin Yurdakul

 

 

 


13. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat dönemi sanatçılarından biridir?

A) Ali Canip Yöntem
B) Orhan Veli Kanık
C) Namık Kemal
D) Cenap Şahabettin
E) Melih Cevdet Anday

 

 

14. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat döneminin genel özellikleri arasında yer almaz?

A) Dil ,halkın konuştuğu yalın bir dildir.
B) İstanbul Türkçesi esas alınmalıdır.
C) Şiirde aruz ölçüsü kullanılmalıdır.
D) Milli kaynaklara yönelilmeli ve yurt sorunları işlenmelidir.
E) Halk edebiyatı geleneği temel alınmalıdır.

 

 


15. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat döneminde çıkarılmış bir dergi değildir?

A) Genç Kalemler
B) Türk Derneği
C) Türk Yurdu
D) Türk Ocağı
E) Mavi

 

 

16. Aşağıdakilerden hangisinde verilen eser, karşısındaki yazara ait değildir?

A) Sodom ve Gomore – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
B) Ateşten Gömlek – Halide Edip Adıvar
C) İstanbul-un İçyüzü – Refik Halit Karay
D) Yeşil Gece – Ömer Seyfettin
E) Dudaktan Kalbe – Reşat Nuri Güntekin

 

 


17. Aşağıdaki romanlardan hangisi Kurtuluş Savaşı dönemini anlatmaktadır?

A) Yaban
B) Akşam Güneşi
C) Eylül
D) İntibah
E) Mai ve Siyah

 

 

18. Ahmet Celal, yedek subay olarak katıldığı Birinci Dünya Savaşı-nda bir kolunu kaybeder. İngilizler, İstanbul-u işgal edince emir eri Mehmet Ali’nin Porsuk çayı kıyısındaki köyüne gidip yerleşir. Köylü, Ahmet Celal-e bir düşman gözüyle bakmaktadır.Birinci İnönü Savaşının kazanılması köylüler için hiçbir şey ifade etmemektedir. Ahmet Celal, köylülerin bu bilinçsizliği karşısında kendini sorgular ve yıllarca ilgisiz bırakılan bu köylüleri suçlamaktan, eleştirmekten vazgeçer; çünkü anlamıştır ki asıl suçlu köylüler değil onunla ilgilenmeyen Türk aydınıdır.

Aşağıdakilerden hangisinde bu paragrafta bahsedilen roman ve bu romanın yazarı bir arada verilmiştir?

A) Türk-ün Ateşle İmtihanı – Halide Edip Adıvar
B) Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
C) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa
D) Memleket Hikayeleri – Refik Halit Karay
E) Yaban – Yakup Kadri Karaosmanoğlu

...Yanıtlar…

1) B
2) E
3) D
4) D
5) D
6) A
7) C
8) A
9) D
10) B
11) C
12) B
13) A
14) C
15) E
16) D
17) A
18) E

 

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
28 Yorum Bulunmaktadır
seçil on Mart 10th, 2008 at 21:03

Çok guzel bir site tesekkürler

aziş on Mart 31st, 2008 at 21:28

Gerçekten süper her istediğimi bulabiliyorumm… her şey için teşekkürler elinize sağlık

devrim on Nisan 15th, 2008 at 22:18

Gerçekten şahane bir site yapmışınız her aradıgımızı bulmak mümkün.

”emoş” on Nisan 17th, 2008 at 16:49

Çok teşekkürler güzel bir site olmuş. Soru sayısını çoğaltırsanız sevinirim…

ebruli on Nisan 19th, 2008 at 10:22

Elinize sağlık çok iyi olmuş. Sağ olun.

kübRA on Nisan 20th, 2008 at 23:13

HERKESE TAVSİYE EDİYORUM. SAĞ OLUN.

bahar on Nisan 23rd, 2008 at 13:56

Ellerinize sağlık harika bir site olmuş. Soru sayısı fazla olursa çok daha güzel olur…

spongebob on Nisan 26th, 2008 at 16:53

Gerçekten çok güzel bir site. Aradıklarımı buldum fakat soru saysında artış olursa daha iyi olur.

Ayrıca dönemin yazarlarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgiler olursa daha güzel olur.

Teşekkürler…

rezan on Nisan 30th, 2008 at 21:40

Çok güzel bir site soruları da çok güzel hem kendimi yazılıdan önce güzel bir test etmek iyi geliyor insana…

.esraa on Mayıs 1st, 2008 at 17:57

Gerçekten güzel site. Derslere birebir yardımcı. Ancak edebiyatta yazarlarımız ve eserleri hakkında daha ayrıntılı bilgi verirseniz daha da güzel olacağına inanıyorum…

sanane on Mayıs 1st, 2008 at 22:23

14 sorudan 11 doğru bıraktım. İyı değılım, calısmalıyım.

sercan on Mayıs 2nd, 2008 at 14:16

Tesekkur ederım. Bunlar cok guzel. Basarılarınızın devamını dılerım. Sızın sıtenız coık guzel.

merve on Mayıs 2nd, 2008 at 16:51

Çok çok çok iyi yapmışsınız çok teşekkür ederim; ama soru sayısı biraz daha fazla olursa daha iyi olur.

tuğbiş on Mayıs 5th, 2008 at 20:16

Bence çok yararlı bir iş yapıyorsunuz emegi geçen herkese bizzat teşekkür ederim ama daha fazla olursa daha da memnun oluruz.

hazal on Mayıs 6th, 2008 at 21:39

Çok güzel sorular ama biraz fazla kolay. Keşke daha zor ve daha fazla soru sayısı yapsanız. Ne güzel olacak değil mi arkadaşlar?

sezen on Mayıs 7th, 2008 at 21:40

Siteniz çok güzel çok beğendim hazılayanlara teşekkürler ama test soruları biraz daha iyi olabailir. Konu anlatımları daha da maddeleştirilse verimde artış olacağını düşünüyorum ama tam bir öğrenci sitesi…

bilge on Mayıs 9th, 2008 at 21:58

Güzel bir site tebrik ederim…

sevda on Mayıs 22nd, 2008 at 15:59

Teşekkürler güzel bir site ama gerçekten sorualar çok basit. Biraz daha zor ve fazla olsalar daha iyi olur. Tebrikler!

hazel on Mayıs 23rd, 2008 at 22:51

Site çok süper olmuş yalnız bir isteğimiz olacak. Konu anlatımları biraz daha genişletirsek daha iyi olacak. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

mcgardy on Mayıs 25th, 2008 at 20:35

18 soru cok az 30 veya 25 tane yapsaydınız cok güzel olurdu. Soru şekilleri de basit ama yine de site güzel olmuş.

filiz on Mayıs 28th, 2008 at 18:36

sorularınızın kalitesi çok düşük daha kaliteli sorular hazırlayabilirdiniz. soru sayısı az. konuya hakim olabilmem için fazla ve kaliteli sorular hazırlayın.

kubra on Temmuz 18th, 2008 at 21:46

Arkadasa katılıyorum. Bunlar kolay bıraz daha zor sorular olursa seviniriz.

yasin on Ekim 18th, 2008 at 17:39

Siteye diyecek bir lafım yok yanlız sorular aşırı derecede kolay. Soru sayısını biraz fazlalaştırıp daha zor sorular sorarsanız mukemmel olcak. En azından tam anlamıyla ögrenci sitesi bundan dolayı. TEBRİKLER.

gülşah on Mart 31st, 2009 at 21:45

site gercekten güzl hazırlanmş ama sorular fazlasıyla kolay.daha kaliteli sorular beklioruz:)))

gül on Eylül 6th, 2009 at 12:56

Zor sorular hazırlarsanız daha iyi olacağını düşünüyorum.

cemre on Haziran 8th, 2010 at 16:43

Arkadaşlara katılıyorum bu sorular çok basit biraz zor sorun.

murat on Mayıs 26th, 2011 at 02:48

Çok basit ve az sorular yeterli değil. Daha fazla ve zor sormaları lazımki bilmediklerimizi öğrenelim bari….

furkan on Mayıs 3rd, 2012 at 19:54

Neresi kolay bence zorluk dercesi iyi.

Yazı Detayı