Mutfakta Kötü Kokularla Mücadele Etmenin Yolları

Gün içerisinde pişirilen besinler ya da besinlerin bozulması ile mutfakta istenmeyen kokular meydana gelebilmektedir. Oluşan kokular evde genel olarak oksijeni azaltır ve yerini havasız bir ortama bırakır. Bu kokulardan kurtulabileceğimiz bazı yollar bulunmaktadır. Mesela , mutfaktaki kötü kokulardan vanilya kullanarak kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun ,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır. Kötü kokulardan kurtulmanın bir diğer yolu ise bir cezve içerisine su ve iki yemek kaşığı da oda parfümü ilave ederek kısık ateşte kaynamaya bırakmaktır. Göreceksiniz ki su kaynadıkça istenmeyen kokular yerini temiz bir havaya bırakacaktır.

kotu-kokulardan-kurtulma

Mutfakta Balık Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Mutfakta balık kızartıldığında kokusu bir kaç gün gitmemekte , yapabileceğiniz şey balık kızartmaya başlamadan bir cezve içerisine su ve içerisine yarım ç bardağı sirke ilave ederek kısık ateşte kaynamaya bırakmak, balık kızartma işlemi bitene kadarda altını kapatmayın. Kaynayan suda ki sirke balık kokusunu hapsederek evin genelinde istenmeyen kokunun yayılmasını önleyecektir. Bazen kullanılan kesme tahtalarda koku yapabilmektedir . Özellikle et, balık, soğan vs . doğradığında kesme tahtasında rahatsız edici koku kalacağı için yapabileceğiniz tek şey kesme tahtasını yarım limon ile ovarak yıkamak olacaktır. Bu şekilde hem kokudan kurtulmanız mümkün hemde sağlıklı bir temizleme işlemi uygulamış olursunuz.

mutfakta-balik-kokusu

Mutfakta Kızartma Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Mutfakta yapılan ve vazgeçilemeyen kızartmaların sebep olduğu kokuları gidermenin bir diğer pratik yolu da kızartma işlemi yapılırken ocağın yanında mum yakılmasıdır. Kızartma işlemi bitene kadar ve bittikten 10-15 dk sonrasına kadar mumun yanmasını devam ettirmek kokunun yayılmasını önleyecektir. Yemek kokuları için bir tavada toz şeker ve tarçın koyup kısık ateşte kavurmakta koku önleyici pratik yollardan biridir. Koku gidermede bahsettiğimiz bu pratik yollara bir de defne yaprağı ,kesme şekeri, maydanoz sapı ve mantar tıpası da ekleyebiliriz. Cezve veya tencerede defne yaprağı kaynatarak ya da yemek pişerken açık olan ocak gözünün kenarına bir tane kesme şeker koymakta koku yayılmasını  önlenmede yardımcı bir yöntemdir. Karnı bahar , lahana ve kereviz  gibi besinler haşlanırken istenmeyen ağır kokuların  yayılmasına sebep olmaktadır. Yapacağınız şey, sebzeler haşlanırken yıkanmış iyice dezenfekte edilmiş mantar tıpayı haşlama suyunun içine atmaktır ve bu sayede tıpan tüm kokuyu hapsederek etrafa yayılmasını önler. Bir tutam maydanoz sapını  kızgın yağın içerisine atarak da yayılacak kokunun hissedilmesi önleyebilirsiniz.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)