Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Noktalama İşaretleri – (Testler – Sorular)
61


Noktalama İşaretleri
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir… )

1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir.

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A)(,) (;) (.) (,)   B) (;) (,) (.) (,)   C) (,) (;) (:) (;)  D)(,) (,) (.) (,)


2. Öğretmen ve öğrenciler( ) öğrendiklerini uygularlarsa bir işe yarar( ) uygulamamaları halinde hastanın ilaçlarını kullanmaması gibi bir durum hasıl olur( )

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (, ) (:) (.)   B) (;) (, ) (.)   C) (,) (;) (.)  D) (,) (;) (!)


3. Cahillik üç türlüdür( ) Hiçbir şey bilmemek( ) gerekeni bilmemek ve bir sürü gereksiz şeyleri bilmek( )

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (.) (,) (.)   B) (:) (,) (…)   C) (:) (;) (.)   D) (:) (,) (.)


4. Öğrenmek( ) öğrenciye( ) öğretmek( ) hocaya mahsustur.

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (,) (;) (,)   B)(;) (,) (,)   C) (:) (;) (,)   D) (,) (,) (,)


5. Deniz( ) düşünceye benzer( ) Denizin ürünü inci( ) düşüncenin ürünü akıldır( )

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (,) (.) (,) (.)   B) (;) (.) (;) (.)   C) (,) (.) (:) (.)   D) (,) (:) (,) (!)



6. İnsanlar( ) üçe ayrılır( ) Paranın kölesi olanlar( ) paranın arkadaşı olanlar ve paranın patronu olanlar( )

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (;) (.) (,) (.)   B) (,) (:) (,) (…)   C) (,) (:) (;) (.)  D) (,) (:) (,) (.)


7. Aşağıdakilerden hangisi virgülün görevlerinden biri değildir?

A)Yazıda sıralanan eş görevli sözcükler ya da söz gruplarını ayırmada kullanılır.
B)Anlama güç katmak için tekrarlanan sözler arasına konur.
C)Hitaplardan sonra kullanılır.
D)Önceki cümleye “fakat, oysa ,lakin, ancak, çünkü…” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde, bağlaçlardan önce kullanılır.


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisine ünlem iminin kullanımı yanlıştır?

A) Bu mahallenin en akıllısı (!) senmişsin, öyle mi?
B) Defol git başımdan bir daha seni görmek istemiyorum!
C) Adam olacak da bize bakacak!
D) Şair (!- 1786),Türk şiirinde yeni ufuklar açmıştır.


9. İdam edilmek üzere olan bir mahkuma( )
( )Diyeceğin bir şey var mı?( ) diye sorduklarında( )
( ) Bu bana iyi bir ders oldu. ( ) der.

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (:) ( “) (”) (:) (“) (”)   B) (;) (“) (”) (;) (“) (”)
C) (:) (-) (-) (:) (-) (-)    D) (,) (“) (”) (,) (“) (”)


10. Bir filozofa sormuşlar ( )
( )Şansa inanır mısınız?
Filozof( )
( )Evet ( ) yoksa sevmediğim insanların başarısını neyle açıklarım?

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (:) ( —) (:) (—) (,)   B) (:) ( —) (:) (—) (;)
C) (;) ( —) (;) (—) (,)   D) (,) ( —) (,) (—) (,)


11. Aşağıdakilerden hangisinde noktanın kulla- nımı yanlıştır?

A) Neden geleceğimi söylemedi.
B) TDK başkanı Prof. Dr. Ş. Haluk Akalın, benim hocamdı.
C) 21. Mart. 1978’de Saimbeyli’de doğmuşum.
D) Yeğenim henüz 5. sınıfa gidiyor.


12. Aşağıdakilerden hangisi noktanın (.) görevi değildir?

A)Kısaltmalardan sonra kullanılır.
B)Sıra gösteren rakamlardan sonra “-inci” eki yerine kullanılır.
C)Tarihlerin yazılışında gün,ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur:
D) Küçümseme , yerme,alay etme amacıyla parantez içinde kullanılır.


13. Yaptığımız en büyük hata şudur( ) Biz( )her zaman dünyaya eğlenmek için geldiğimizi düşünürüz( ) halbuki bunun böyle olmağını kavrarsak bütün zorluklara katlanırız.

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (.) (,) (,)   B) (:) (;) (;)   C) (:) (,) (;)   D) (.) (,) (;)


14. Kıskançlık( ) yılan zehrinden daha beterdir

( )çünkü yılan zehri sadece bir kişiyi ( )kıskançlık ise hem başkasını hem de kendisini zehirler.

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (, ) (;) (,)   B) (;) (;) (,)   C) (;) (;) (;)   D) (,) (,) (,)


15. Zamane gençlerinden biri,bir toplantıda Akif’i küçük düşürmeye çalışıp;

— Siz baytardınız, değil mi? demiş.

Akif, istifini bozmadan şu cevabı vermiş;

–Evet, bir yeriniz mi ağrıyordu?

Yukarı parçada hangi noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Virgül (,)          B) Konuşma çizgisi (–)
C) Noktalı virgül (;)     D) Nokta (.)


16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir nokta- lama yanlışlığı yapılmıştır?

A)İhtiyar, kadına nereden geldiğini sordu?
B)Dün balkondan kar’ı seyrettik.
C)Osmanlılar döneminde toplumda kadın’ın önemli bir yeri vardı.
D)Yarın 08. 45’te gideceğim.


17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Otobüste, yolda, bahçede kısacası her yerde seni düşünüyorum.
B) Seni, okulumu, ailemi çok özledim.
C) Yaban’ı, Damga’yı okumanızı tavsiye ediyorum.
D) Annesini, o çileli annesini son bir kez daha öptü.


18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantez farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Edebiyat (yazın), bir bakıma yaşamın kendisi değil midir?
B) Bir eleştirmen, biçimden daha çok muhtevaya (içeriğe) önem vermelidir bence.
C) Kanıksamak (alışmak) sözcüğü sadeleşme akımı sırasında türetilen bir kelimedir.
D) Bu yapıt (Çalıkuşu), bir genç kızın başından geçen olayları anlatıyor.


19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna işareti getirilemez?

A) Bizleri bugüne kadar niçin aramadığını bilmiyorum?
B) Tüm bunları ben mi yapmışım?
C) Seni hiç sevmez olur muyum?
D) Giresun’un “kirazlık” anlamına gelen bir sözcük olduğunu biliyor muydunuz?


20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç noktanın kullanımı yanlıştır?

A) Senin için: “ O … adamın biridir. ” dedi.
B) Evde o gün kimler yoktu ki: komşular, kardeşimin okuldan arkadaşları, uzun süredir görmediğim akrabalarımız…
C) Hapis cezası alan tanıdıklarım arasında B… de vardı.
D) Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol…


...Yanıtlar…

1) A
2) C
3) D
4) A
5) A
6) D
7) D
8) D
9) A
10) A
11) C
12) D
13) D
14) A
15) C
16) A
17) D
18) D
19) A
20) D

 

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
61 Yorum Bulunmaktadır
cnmmmm on Aralık 25th, 2007 at 19:42

çok güzel bir site harika olmuş

Bilgicik on Aralık 26th, 2007 at 19:43

Cady_girl takma adlı arkadaşım,

Öncelikle bir TÜRK’e yakışacak kullanıcı adınız olmadığını belirtiyor, ağ sayfamızdan yararlanmak için üyeliğin koşul olmadığını da anımsatmak istiyorum. Üyeliklerin tamamı gönüllüdür ve yazıları görüntüleyebilmek için üye olmanıza gerek yoktur.

Hem kullanıcı adınız TÜRK’e yakışmadığından hem de istenmeyerek oluşturulmuş bir üyelik olduğundan, üyeliğinizi siliyorum. Dilerseniz tekrar yakışır bir kullanıcı adıyla yeniden üye olabilirsiniz.

Esenlik ve sağlıcakla…

damla on Aralık 27th, 2007 at 20:34

öncelikle soruların çok güzel olduğunu belirtmek istiyorum.fakat bazı soruların cevaplarında yanlışlıklar yapılmış .bunun içinde yanlış cevaplar veriliyor.bu yanlışlıklar düzeltilirse herkes daha doğru bilgi alır.

şevin on Ocak 11th, 2008 at 12:29

bence çok güzel bir site çünkü tesler soru bankaları var

akıllıminik on Ocak 15th, 2008 at 11:28

keşke herkes sizin gibi olabilse geçengün pc virüs kapmış oyunlar yazıyorum terbiyesiz siteler çıkıyo…ensonunda oraya bir msj yazdım şerefsizler sizin bu sitelerde ne işiniz var,daha üniversite çağında çocuklar ağzıma geleni saydım…bu siteyi açan arkadaşımıza tşk….herkes böle olsa keşke önlem alınsa da masum ailelerin masum çocuklarıda arada kaynamasa…

hepinie bol tşk…işte ataTürkün yetiştirdiği nesil….

ilknur on Ocak 16th, 2008 at 19:05

Beğendim siteyi ama bnm daha çok soruya ihtiyacım var. Noktalama işaretleriyle ilgili tesekkür ederim yinde olan sorular işime yaradı

şeyma on Şubat 3rd, 2008 at 00:37

sorular aşırı basit biraz öss düzeyinde olsa daha yaralı olacağına inanıyorum teşekkürler…;)

gözde on Şubat 13th, 2008 at 19:10

ya bişi diycem şıklarda yanlışlık var bazısında D) (,) ( (,) (.) dikkatli inceleyin site yetkililerine sesleniyorum onları düzeltirseniz sevinirm

rabia on Mayıs 1st, 2008 at 16:02

ÇOK GÜZEL. İŞİME ÇOK YARADI. PROJE ÖDEVİM VARDI BURADAN YAPTIM BENCE SÜPER.

merve on Mayıs 13th, 2008 at 21:08

Bence de 13. soruda var. Bence c olacak ama d yazıyor.

kübra on Mayıs 17th, 2008 at 20:26

Süper sorular, insanın test çözesi geliyor valla…

serap on Mayıs 18th, 2008 at 21:05

Güzelmiş teşekkür işime yaradı. Süper sorular, insanın test çözesi geliyor valla. Test çözmeyi sevmezdim ama konular kolay olunca seviliyormuş.

kamer on Mayıs 29th, 2008 at 20:14

bence cok güzel faydalı bir site ve sorular ben begendim

ebru on Eylül 12th, 2008 at 14:55

Gercekten de isime yaradi bu sorular tesekkurler…

irem on Eylül 17th, 2008 at 17:11

Yani gerçekten güzel sorular. Dersaneden 200 soru çözüp de gelin dediler. 80 tanesini buradam buldum. Çok tşkr ederim.

elif on Eylül 19th, 2008 at 20:42

Gerçekten de güzel sorular. Her gün buradan test çözüyorum.

SEVGİ on Eylül 25th, 2008 at 16:24

Teşekürler daha test kitabı almamıştım işime yaradı.

ebru on Ekim 2nd, 2008 at 21:00

Bence bu site çok güzel. Aradıgım şeyi buldum ama 50 tane olsaydı daha iyi olurdu.

sena on Ekim 19th, 2008 at 18:30

Gerçekten bu site çok güzel soruları da çok beğendim.

Gamze on Ekim 22nd, 2008 at 16:39

Gerçekten çok güzel bir site. Soruları da yazılıda çok işime yaradı. Siteyi hazırlayanlara çok teşekkür ediyorum.

Bence de herkes Türkçe’yi doğru konuşmalı.

bjk 1903 on Ekim 29th, 2008 at 19:37

Bu site gerçekten çok güzel. Dersaneye gidiyorum ama test kitabı bitmişti; ama boşa para vermekten kurtuldum.

ü.g on Kasım 5th, 2008 at 20:32

Çok yararlı bir site olmuş.Çok iyi sorular var.Daha da iyi olması temennisiyle.Teşekkür ederiz.

mücella on Ocak 4th, 2009 at 19:58

Ödevim için çok yararlı olmuş .Elinize sağlık çoook güzel.

mücella on Ocak 4th, 2009 at 20:08

Ödevim için çok yararlı olmuş .Elinize sağlık çoook güzel.

eda on Ocak 6th, 2009 at 18:37

valla süper olmuş tebrik ederim istediğim herşeyi bulabiliyorum ellerinize sağlık SÜPER SÜPER SÜPER :-O :-P :-)

GÖKÇE on Şubat 14th, 2009 at 16:10

:-) Çok teşekkür ederim ödevime de bu test yardimci oldu. Ayrica burdaki testlerle derslerime de çalişiyorum. Bu siteyi hazirlayan herkese çok teşekkür ediyorum.

cattin on Şubat 16th, 2009 at 22:36

Gercekten çok güzel almuş elinize sağlık ben test çözerken herzaman bu siteye girerim.

ada on Şubat 19th, 2009 at 19:15

Çok sağolun ellerinize sağlık harika olmuş…

melik on Nisan 6th, 2009 at 21:58

Çok güzel bir site olmuş elinize sağlık emeği geçen herkese tesekkürlerimi iletirim sağolun.

muhammet on Nisan 25th, 2009 at 21:09

Çok güzel bir site olmuş elinize sağlık emeği geçen herkese tesekkürlerimi iletirim sağolun.

genç fenerbahçeli on Nisan 27th, 2009 at 18:28

Çok teşekkürler Bilgicik ailesi teşekkürler.

emma on Mayıs 25th, 2009 at 19:57

Çok güzel bir site yazılarımda çok süper yararı var.

eren on Haziran 1st, 2009 at 19:30

bu site gerçekten çok güzel

melek on Haziran 3rd, 2009 at 12:43

Site gercekten çok güzel çok eğlendim ben bu siteye hep girerrim artık.

ahmet keskin on Haziran 14th, 2009 at 23:05

Öncelikle böyle bir sayfa hazırladığınız için teşekkür ederim. Sorular çok güzel hazırlanmış; ancak soruların cevap anahtarında bazı yanlışlıklar olduğunu düşünüyorum. Bir daha gözden geçirirseniz sevinirim.

ali on Ağustos 11th, 2009 at 13:48

Böyle bir site hazırlaığınız için çok teşekkür ederim gerçekten çok işime yarıyor hakkınızı helal edin.

necat on Kasım 6th, 2009 at 22:55

Çok teşekkür ederiz bu siteyi yaptığınızdan dolayı. Başka derslerdende site yapmınızı bekleyeceğiz.

emrah yuksel on Ocak 8th, 2010 at 15:45

cok teşekkür ederim kardeşim iiçin çok iyi oldu

rüstem on Mart 2nd, 2010 at 19:51

sorularınızı çok
begenidik.

gözde on Mayıs 23rd, 2010 at 21:58

Öncelikle sorular için teşekkür ederim. :-) Ama cevap anahtarında bazı hatalar olduğunu düşünyorum…

esma on Haziran 8th, 2010 at 14:40

Bence bu sayfa süperdi fakat cevap anahtarında yanlışlıklar olduğunu düşünüyorum çünkü tek tek kontrol ettim ama yinede çok süper soru şekilleri vardı çalışmama yardımcı oldu. BU SAYFAYI HAZILANLARA ÇOK TEŞEKKÜRLER.

Alpar Tan on Eylül 15th, 2010 at 13:15

Siteyi çok beyendim bencede cevap anahtarında bazı yanlışlıklar olabilir ama yinede çok güzel bir site teşekkürler…

reddragon on Aralık 15th, 2010 at 20:33

Öncelikle böyle bir sayfa hazırladığınız için teşekkür ederim. Sorular çok güzel hazırlanmış; ancak soruların cevap anahtarında bazı yanlışlıklar olduğunu düşünüyorum. Bir daha gözden geçirirseniz sevinirim.

ilker on Aralık 21st, 2010 at 17:03

Belirtmek isterim ki bu sayfada emeği geçenlere çok teşekkürler.
Bu sayfayı yapmamış olsaydınız ben biterdim çünkü diğer sayfalara baktım hiçbiri iyi değildi. Yaptığınız için gene teşekkür eder hakkımı helal ediyorum.

yakamoz on Aralık 25th, 2010 at 16:08

Bence bu site çok iyi bir site bana yararı olacağını düşünüyorum…

melek on Ocak 15th, 2011 at 20:14

Bence çok güzel sormuşsunuz ama cevaplarda yanlışlık var diye düşünüyorum birdaha kontrol ederseniz memnun olurum.

Umut on Ocak 17th, 2011 at 21:47

Bu sayfada emeği geçen herkeze sonsuz teşekkürler bu kadar uğraşmışsınız emek sarf etmişsiniz ama sanırım cevap anahtarında yanlışlık var cevap anahtarını bir daha gözden geçirirseniz sevinirim teşekkürler

Emeği geçen herkeze sonsuz teşekkürler

haRun 19o7 on Mart 11th, 2011 at 18:12

Bu siteyi hazırlayan herkese ne kadar teşekkürlerimi sunsam azdır gerçekten . benim gibi ders çalışma isteği olmayan kişilere bile daha çok çalışmalıyım hissi kazandırıyor . ve yine tekrarlıyorum ßu siteyi hazırlayan , emeği olan herkeze teşekkürü bir borç ßilirim .

ayşe on Mart 17th, 2011 at 20:05

Sorular çok hoşuma gitti ama cevaplarda yanlışlıklar var. YİNEDE BU TARZ SORULAR GÖSTERDİKLERİ İÇİN BU SAYFAYI HAZIRLAYAN KİŞİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM.

ömer on Mart 22nd, 2011 at 17:12

bu siteyi kim kurduysa ona teşşekür ederim

xxx on Mart 29th, 2011 at 19:47

Bu site gzl ama pek işime yaramadı sınavıma hazırlanırken hiç beyenmedim. İşime yaramadı. Diğerlerinden çözerim daha iyi. :(

selin on Ekim 28th, 2011 at 11:44

süperrrr

mustafa on Aralık 12th, 2011 at 18:41

burası güzel ama cevapları nereye yazcam

hakan on Aralık 20th, 2011 at 18:36

Sorular çok hoşuma gitti ama cevaplarda yanlışlıklar var.Yinede güzel o soruna çare bulun lütfen

bilmesenizde olur on Aralık 26th, 2011 at 19:58

bu site gerçektende çok güzel çok beğendim .HERKESE tavsiye ederim.yapanın ellerine sağlık

hamza on Ocak 3rd, 2012 at 16:26

16 A değil C

OgUz on Ocak 11th, 2012 at 17:55

bu siteye tşk ederim onun sayesinde performansımı bitirdim tşk

ilayda on Mayıs 20th, 2012 at 19:37

Çok güzel bir site ancak yazılım için işe yaramıyor.Yine de bu siteyi kuran herkese çoooook teşekkür ederim.

selinay on Ocak 14th, 2013 at 20:33

çok güzel onun sayesinde 96 aldım cok tesekkkürler

bla bla bla on Mart 13th, 2013 at 17:26

bu site çok güzel yazılıdan 100 aldım ve türkçem 5 geliyo :)

111 on Mart 16th, 2013 at 12:51

ya herşey güzel muhteşem ama niye cevapları işaretleyebileceğimiz yer yok o yüzden hiçbir işime yaramadı ve yazılıyada işe yarayacağını sanmıyorum ama yinede sağolunnn çalışmış gibi oldum en azından sitresimi aldı biraz ………….

Yazı Detayı