Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Önad (Sıfat) – (Testler – Sorular)
38


Önad (Sıfat)
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir…)

1. Aşağıdakilerden hangisinde niteleme sıfatı kullanılmamıştır?

A) Kara cahilinden bilginine her insanın bir tarihi görüşü vardır.
B) Bu küçücük kuşları yakalamak günahtır, demediler mi sana?
C) Hangi kahramanlığından dolayı resmini bastılar acaba onun?
D) Çok tutumlu bir insandı, ama evin içinde bolluk olsun isterdi.
E) Oldukça kalın bir kitaptı Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı.

 

 


2. Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, birden çok sıfat almıştır?

A) Temiz hava, kendisini toparlayıp yürüyüşe çıkma isteği uyandırdı.
B) Kıvırcık saçlarının lüleleri o yürüdükçe sallanıyor, uçuyordu.
C) Parlak, renkli renkli yanıp sönen havai fişeklerin altında büyülenmiştik.
D) Ağaçların yeşil yaprakları kuru dallarına canlılık vermiş gibiydi.
E) İnsanın bilmediği yollardan akşam vaktinde geçmesi ürkütücüdür.

 

 


3. I. Bir, iki, üç, dört diye sayacak olursak akşama kadar bitiremeyiz bunları.
II. Yazarın kaleme aldıklarının beşi öykü, ikisi roman türünde başyapıtlardı.
III. Beş kez denedi takla atmayı, ama başaramayacağını düşünüp bundan vazgeçti.
IV. Üç, beş, yedi tek sayılara; iki, dört, altı çift sayılara örnek olarak verilebilir.
V. Yapılan deneme sınavında öğrencilerden yalnızca biri başarısız oldu.

Yukarıdaki cümlelerden hangilerinde sayı sıfatı kullanılmıştır?

A) I ve IV
B) II ve III
C) III ve IV
D) III ve V
E) IV ve V

 

 


4. “On beş kişilik küçük çay bahçesindeki bembeyaz şadırvana yayılan rengarenk ışıklar ne güzel. ”cümlesinden aşağıda verilenlerden hangisi sıfat değildir?

A) on beş
B) güzel
C) bembeyaz
D) küçük
E) rengarenk

 

 


5. Aşağıdakilerden hangisinde pekiştirme sıfat görevinde kullanılmıştır?

A) Dümdüz görünen deniz, rüzgarın çıkmasıyla dalgalanmaya başladı.
B) Tertemiz akan suyun berraklığından kendini izliyordu Narsis.
C) Gökyüzünden apaçık görünüyordu egzotik ormanın gizemi.
D) Fırtınada uçmamak için şemsiyesine sımsıkı sarılan biriydi.
E) Yapayalnız bir türkü kokuyordu adamın dingin sözleri.

 

 


6. Aşağıdakilerden hangisinde işaret sıfatı yoktur?

A) Yine gelebilecek miydik bu yerlere bir gün?
B) O tür anlayışlar, kişinin dar görüşlülüğünü yansıtır.
C) Sizden şu türküyü de dinlemeyi çok isterdik.
D) Şu benim en sevdiğim arkadaşlarımdan biridir.
E) Dışarıda bu işlerle uğraşan yüzlerce insan var.

 

 


7. Aşağıdakilerden hangisinde “bir” sözcüğü asıl sayı sıfatıdır?

A) Bir ilkbahar sabahında denizden yansıyan yakamozu izliyorduk birlikte.
B) Yazık ki, görgülü bir insanın yapacağı şeyler değildi onun bu yaptıkları.
C) Niçin gelişmiş bir şehir merkezine atanmak istemiyordu acaba, diye düşündüm.
D) Sözcükler önemlidir; bazen bir sözcük bile şiirin bütün güzelliğini suya düşürebilir.
E) Kısa bir cümlenin, upuzun cümlelerin bile anlatamayacağı şeyleri anlatabileceği doğrudur.

 


 


8. I-Çok el, ya yağmaya ya yolmaya…
II-Ayı sevdiği yavrusunu hırpalar.
III-Garip kuşun yuvasını Allah yapar.
IV-İşleyen demir pas tutmaz.
V-Kara haber tez duyulur.

Yukarıda numaralanmış atasözlerinden hangisinde niteleme sıfatı yoktur?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerde renk bildiren sözcüklerden hangisi sıfat değildir?

A) Kırmızı koltukta oturan yazarla söyleşilecekti.
B) Memleket isterim gök mavi, tarla sarı olsun.
C) Kara Yılan Kalesi’nin fotoğrafları çekildi.
D) Kuş, yeşilimsi, geniş kanatlarını çırpıyordu.
E) Kızıl ateşlerde yanan ağaçlardan eser kalmadı.

 

 


10. Aşağıdakilerden hangisinde adlaşmış sıfat yoktur?

A) Dadaloğlu’dur sürülenlerin sözcüsü.
B) Karacaoğlan’dır güzellerin sevgilisi.
C) Köroğlu’dur yiğidin haykıran sesi.
D) Yunus’tur iyilerin dünyayı algılayışı.
E) Fuzuli’dir aşkın yanan ateşi.

 

 


11. Aşağıdakilerden hangisinde soru anlamı bir sıfatla sağlanmamıştır?

A) Bu konuda bana ne kadar yardım edebilirsiniz?
B) Bir dostuyla oturup ona içini dökmeyeli ne kadar yıl oldu?
C) Ne kadar zamanda bitirebilirsiniz bu işleri?
D) İş dünyasında hangi sorunlarla karşılaşacağız?
E) “Nasıl bir gün geçirmek istiyorsun?” diye sordu.

 

 


12. Aşağıdakilerden hangisinde belgisiz sıfat kullanılmıştır?

A) Tecrübeli elemanlara duyulan ihtiyaç artmakta.
B) Yalnız bir sormanıza izin verebilirim.
C) İyi yazarlar, zamanın aşındıramayacaklarıdır.
D) Pişkin suratıyla etrafta kartal gibi dolanıyor.
E) Yorgun bir kalabalık geçiyordu caddeden.

 

 

13. Aşağıdakilerden hangisinde sıfat tamlaması yoktur?

A) Buzlu, keskin bir ses duydum ansızın.
B) Apaydınlıktı gökyüzü bulut kümeleriyle.
C) Sıcak ıhlamur içti, boğazını yumuşatmak için.
D) Tarihin kara sayfaları arasında anılacaktır bu.
E) Masanın örtüsü bir parlak kumaştan yapılacaktı.

 

 

14. Aşağıdaki fiilimsilerden hangisi sıfat görevinde kullanılmamıştır?

A) Sakalı uzamış bir ihtiyar dervişleri düşündürürdü ona.
B) Gidilecek yerler o kadar çoktu ki işin içinden çıkamadık.
C) Alışılmadık tarzda giyimiyle dikkatleri üzerine çekiyordu.
D) Geldiğini işittim sokağın sessizliği içinden.
E) Çocuğun düştüğü yer ufacık taşlı bir yamaçtı.

 

 

15. Aşağıdakilerden hangisinde bir ad birden fazla sıfatla nitelenmiştir?

A) Testleri çözmeye hangi dersten başlayalım?
B) Öyle sözleri bugüne kadar çok duyduk biz.
C) Zaman kazanmak istiyorsak öteki yolu kullanalım.
D) Çoğu zaman dertlerini paylaşacak birini ara insan.
E) Her yeni ve yaşaması gün, olgunlaştırır insanı, meyveyi, hayatı.

 

 


16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kullanılan birleşik sıfat ötekilerden farklı oluşturulmuştur?

A) Yeşil alıntılı bilekleri, şarkı söyletir köylü kızlarının.
B) Ahşap görünümlü bir balkon masası alınacaktı.
C) Gözü ela bir çocuk, yıldız yıldız bakar denize.
D) Uzun öykülü hikâyelerdir aslında mesneviler.
E) Sarı yaldızlı döşemeleriyle ne güzeldi yalı.

 

 


17. Aşağıdakilerden hangisinde türemiş bir sıfat, ad tamlamasını nitelemektedir?

A) İlerlemek, kendimize verdiğimiz bir armağandır.
B) En uzun yolculuklar bile tek bir adımla başlar.
C) Bir erguvan, için için canlı bir alevdir.
D) Islak çimenlerin huzurunu arıyorum ben.
E) Gelmişken birkaç mutfak malzemesi alalım dedik.

 

 


18. “Kimi zaman sıfat tamlamasına “-lı, -li, -lu, -lü” eki getirilerek birleşik sıfat oluşturulur. ”

Aşağıdakilerden hangisinde bu tanıma uygun bir kullanım vardır?

A) Öğle sonrası çayında komşularını toplayacaktı evinde.
B) Zamanlı zamansız gelişlerinden rahatsız olduk.
C) Bu durumdan zararlı çıkacak olan yine kendisidir.
D) Geniş yüzlü, beyaz dişli ve kısa burunlu bir gençti.
E) Böyle şanslı bir insanın yanında olmak herkese şans getirir.

 

 


19. “Kimi” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde “Kimi ağaçların dalları suya değiyordu” cümlesindekiyle aynı türde kullanılmıştır?

A) Kimi dinlenmeyi uyumakla karıştırıyor.
B) Kimi elemanlar işinin hakkını vermiyordu.
C) Kimi sadece müzik dinleyerek geçiriyor saatlerini.
D) Benden başka kimi dolandırmış biliyor musun?
E) Konseri dinleyenlerden kimi, şarkılara eşlik etti.

 

 


20. “Sıfat tamlamasında adla sıfatın yeri değiştirilir, ada bir iyelik eki getirilir ve kurallı birleşik sıfat elde edilir.

Aşağıdakilerden hangisinde bu yolla oluşmuş bir birleşik sıfat kullanılmıştır?

A) Asık suratlı, çatık kaşlı adam, gülmeye başladı.
B) Beyaz şamdanlı bir el, dışarıya doğru uzandı.
C) Pembe yanaklı, güler yüzlü bir çocuk kapıyı açtı.
D) Camı kırık pencereden içeri soğuk hava sızıyordu.
E) İçi aydınlıktı, güney cepheli evi almak daha akıllıcaydı.

 

...Yanıtlar…

1) C
2) C
3) C
4) B
5) E
6) D
7) D
8) A
9) B
10) E
11) A
12) E
13) B
14) D
15) E
16) C
17) D
18) D
19) B
20) D

 

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
38 Yorum Bulunmaktadır
akasya on Aralık 26th, 2007 at 17:28

:-Pgüzel

esra on Aralık 26th, 2007 at 18:44

ay ben Türkçe istedim hem biraz güzel söyleyin bence

tuba on Aralık 26th, 2007 at 20:34

Sorular hiç fena değil.

akif on Aralık 30th, 2007 at 21:40

Bence çok güzel, hoşuma gitti ve yardımcı oldu yapanın ellerine sağlık

merve on Ocak 5th, 2008 at 18:31

güzeldi ve fena deildi yani bana o kadar çok kolay geldiki ama ben de 5. sınıfım yaniiiii +hayret+

akasya on Ocak 5th, 2008 at 20:38

fena değil işimize yarar

eda on Ocak 7th, 2008 at 16:33

ya ama ben soru sıfatı istemiştim ama sorular hiç de fena değildi çokkk kolaydı…

ahmet on Ocak 8th, 2008 at 11:31

bence de çok güzel konu tekrarı açısından mükemmel bir çelışma başarılarınızın devamını dilerim

gökhan on Ocak 29th, 2008 at 18:31

ya okurken bayaa bir güldüm ama idare eder tabi normaldede ehh iste benim bilgime gere kücüktü tabiii

ebru_lee on Şubat 11th, 2008 at 22:06

Tşk sorular için..

şelam on Şubat 13th, 2008 at 15:47

çok güzeldi ya fıstık gibiydi ama ben beşinci sınıfım bu sorular bana çok kolay

not: Soruları çözmedim cevap anahtarından cevapladım.

nimet on Mart 26th, 2008 at 09:13

güzelmiş elinize sağlık

pınar on Mart 27th, 2008 at 17:53

Ya arkadaşlar bu site çok uygun bir site neyse ben sınavıma çalışam

serpil on Mart 30th, 2008 at 10:05

bence de çoookk güzell öğrenciler için yararlı bir site

serpil on Mart 30th, 2008 at 10:28

çokk güzeel öğrenciler içiin

esma on Nisan 4th, 2008 at 18:31

ben sitenizi çok beğendim. bence her öğrencinin bilmesi gerekli. tşk..!

ömer on Nisan 22nd, 2008 at 15:30

Çok güzel bir site. Ödevim vardı çıkardım…

damla on Nisan 26th, 2008 at 14:40

Ya keşke cevaplarını da işaretliyebilseydik böyle hiç eğlencesi var mı ? Bence yok ama yine de sorular güzel…

damla on Nisan 26th, 2008 at 14:42

Herkes Türkçesini iyi kullansın arkadaşlar!!!

hasan on Mayıs 14th, 2008 at 16:43

Bu sorular çok basit ben de hemen cevapladım.

hacer on Mayıs 24th, 2008 at 16:51

Ya çok güzel bir site. Hazırlayanların emeğine sağlık. Pazartesi dil anlatımdan sınavım var ve ben bu siteden çalışıyorum çok da yararlı oldu benim için. Emeği geçenlere sonsuz sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.

ebru on Haziran 7th, 2008 at 14:38

Çok güzel ama çok süper bu site çok beğeniyorum.

nagihan on Mayıs 22nd, 2009 at 08:40

çok güzzel bir site.Bugün dil anlatımdan sınavım var ve ben bu siteden çalıştım. Süper sorular.

Ecem on Ekim 27th, 2009 at 22:33

Ya burası çok güzel bir site.Önceki Pazartesi günü Türkçe yazılım vardı.Buradan çalıştım ve sınavımdan 98 aldım.Sadece bir yanlışım çıktı.Çok bilgili bir site.Yapanların eline sağlık.Teşekkürler.

umut on Ekim 16th, 2010 at 11:31

Sorularınızı ***ça buldum çünkü alttaki cevaplara baktım.

senanur on Ocak 26th, 2011 at 19:25

çkm gzel sorular testte yarısı çıktı!!!!!!:):):):d

esra çetin on Mart 13th, 2011 at 19:35

Süper çok memnun kaldım hazırlayanın ellerine sağlık çok ama çooook beğendim TŞK. :D

nilay on Mart 22nd, 2011 at 21:32

bnce bu testler çok yararlı

hatice on Mayıs 23rd, 2011 at 10:45

ben gerçekten çok beğendim hazırlayanların ellerine sağlık çok güzel olmuş.

cino on Mayıs 26th, 2011 at 09:18

Çok beğemdim gerçekten çok güzel bir site hazırlayanlara çok teşşekür ediyorum.

ebranur on Mayıs 31st, 2011 at 19:28

Biraz daha kolay olsaymış daha iyi olurmuş.

ceyla on Eylül 16th, 2011 at 15:24

çok güzel

satı nur on Nisan 2nd, 2012 at 19:30

çok güzel birsite tam ödevim vardı onuda yaptım

Hande on Nisan 4th, 2012 at 18:38

çok işime yaradı.Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler…

emre on Nisan 9th, 2012 at 09:18

Çok güzel bir site.Emeği geçen herkese teşşekürler.

elmas on Nisan 12th, 2012 at 14:22

çok güzel bir site çok beğendim

ecem on Nisan 27th, 2012 at 12:51

çok makbule geçti teşekkürler

menfa on Aralık 27th, 2013 at 13:31

hayatta başarılı olmak istiyorsanız liseyi terk edin…. ;)

Yazı Detayı