Sınav öncesinde yapılması gerekenler

LYS'YE GİRECEK ÖĞRENCİLER, DİKKAT!

Hayatınızı, geleveğinizi ve mesleğinizi belirleyecek olan LYS'ye günler kaldı. 12 yıllık eğitiminiz ve son birkaç yıldır yaptığınız sıkı çalışmanın sonunda, hayatınızın bundan sonraki kısmını belirleyecek olan LYS'ye günler kala emeklerinizin boşa gitmemesi için, işte sınav öcesinde ve sınav esnasında yapılması gerekenler:

SINAV ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER!

1. ÖSYM'nin sitesinden şifrenizle girerek almış olduğunuz sınav giriş belgesindeki bilgileri dikkatlice okuyun.
2. Sınav tarihi, saati, sınava gireceğiniz semt, bina, sınava gireceğiniz salon ve sıra numaranızı iyice öğrenin.
3. Mümkünse sınava gireceğiniz binayı bir iki gün önceden gidip görün. Böylelikle sınava gireceğiniz binaya hangi araçlarla, hangi yollardan ve sabah trafiğini de hesaba katarak, en kısa yoldan nasıl ulaşabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.
4. Sınavdan en az bir gün önce sınava çalışma etkinliklerini bırakın. Sakin ve dingin bir gün geçirmeye çalışın. Çevrenizdekilerle tartışmayın, gergin ortamlardan uzak durun.
5. Sınavdan bir gün önce bütün hazırlıklarınızı yapın. Giyeceğiniz elbiselere ve götüreceğiniz malzemelere kadar.
6. En az bir saat önce, sınav yerinde olun. Çünkü sınavın başlamasına yarım saat kala, adayların kimlik ve sınav giriş bilgileri kontrol edilecek, kitapçıklar incelenmek üzere adaylara dağıtılacaktır. Yarım saat öncesinde sınava gireceğiniz salonda bulunmanız, sınava ve ortama adapte olmanıza yardımcı olacaktır.
7. Sınavdan önceki gün akşam, ne erken ne de geç yatınız. Heyecandan uyuyamacağınız ihtimalini de düşünerek bir saat öncesinde yatağınıza girmenizde fayda vardır. Sabah kalkacağınız saati hesap ederek en az 8 saat uyumaya çalışın.
8. Sınav öncesinde olumsuz düşünceleri kafanızdan atın. Bu olumsuz düşüncelerin sizi daha kötüye götüreceğini düşünerek, iyi ve olumlu şeyler düşünemeye çalışın. “Ya yapamazsam, ya kazanamazsam biterim, mahvolurum” gibi düşünceler motivasyonunuzu azaltacaktır.
9. Sabah kahvaltısını mümkünse birkaç çeşitten oluşan menüyle yapın. Tıka basa sizi rahatsız edecek kadar yemeyin. Sınav sabahı beyne glikoz salgılayan meyve suyu, şeker gibi besin maddelerini mutlaka alın.
10. Heyecandan dolayı doktor tavsiyesi olmadan sakinleştirici gibi ilaçları almayın.
11. Sınav sabahı içinde rahat edebileceğiniz kıyafetler giyin.
12. Sınav giriş belgenizi ve kimlik kartınızı almayı unutmayın.
13. Yanınızda saat, cep telefonu gibi elektronik cihazları bulundurmayın. Aksi takdirde sınava alınmayacaksınız. Sınav sabahı bunları emanet edeceğiniz yer aramakla enerjinizi tüketmeyin.
14. Yanınızda sadece su bulundurun. Kalem, silgi, kalemtraş, peçete, şeker gibi ihtiyaçlarınız sıranızda hazır buluncaktır.

SINAV ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER!

1. Kitapçıklar dağıtıldıktan sonra kitapçığınızı dikkatli bir şekilde kontrol edin. Kitapçıkta yırtılma, silik yazı, baskı hatası, kitapçık türünde yanlışlık gibi unsurlar varsa görevliye hemen bildirin.
2. Soruları çözmeye en iyi bildiğiniz dersten başlayın. Böylece soruları doğru yanıtladıkça kendinize olan güveniniz artacaktır.
3. Cevaplayamadığınız ve sizi uğraştıran soruları ilerde tekrar dönmek üzere, hızlı bir şekilde geçin.
4. Cevaplamada iki seçenek arasında kaldığınızda cevabı işaretlemeyi seçin. Çünkü soruyu doğru cevaplama şansınız yüzde 50'dir.
5. Cevapladığınız her sorunun sonunda mutlaka cevap formuna işaretleme yapın. Toplu olarak işaretlerim düşüncesiyle hareket ederseniz cevap formunda kaydırma yapma olasılığınız artacaktır.
6. Soru çözme ınızı iyi ayarlayın. 15-20 soruda bir saate bakarak hızınızı ölçün. Soruları çözerken ne çok hızlı ne de çok yavaş gidiniz. Deneme sınavlarındaki hızınızı hesaba katarak cevaplayın.
7. Unutmayın her soru için 1 dakika süreniz var. İşaretleme yapmayacağınız dersler de sınav süresine dahil edilecek olursa bir sorunun cevaplama süresi 1 buçuk dakikaya çıkabilir. Ona göre soruları çözün.
8. Sınav esnasında kitapçığın içinde boğulmayın. Yarım saate bir 15-20 saniye kafanızı kaldırın ve rahat bir nefes alın.
9. Sınav süresi dolana kadar salonu terketmeyin. Cevaplarınızı ve işaretleme yapmadığınız soruları tekrar gözden geçirin. Çünkü sınavda size tanınan dakikalar ömrünüz boyunca size bir daha verilmeyecektir.
10. Optik formunuzu teslim etmeden önce mutlaka son kontrolleri yapınız.

SINAVA GİRECEK TÜM LYS ADAYLARINA BAŞARILAR!

Sinan ŞAHBAZ

Eğitimci -Yazar

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)