Sinirlenmek Bir Hastalık mıdır?

Öncelerde duygu ve düşüncelerin merkezinin kalp olduğu zannediliyordu. Kalp simgesi günümüzde hala sevmek kelimesinin sembolü olarak kullanılıyor. Günümüzde içgüdülerin, bilincin, vücudun tüm hareketlerinin, duyguların ve tepkilerin beyinde oluştuğunu biliyoruz artık.

Duyu organlarımız sadece bir aracı görevi görmekle birlikte gözlerimizle bakara ama beynimizle görüp anlarız. Aynı şekilde kulağımızla dinler ama beynimizle duyarız. Beynimizle sinirlenip, beynimizle güler ve ağlarız. Ruhsal anlamda sinir, “herhangi bir durum veya olay karşısında duyulan ruhsal gerginlik” anlamına geliyor.

sinirlenme

Sinir krizi ise, ç şiddetli bir bunalım veya heyecanın yaşandığı anda davranışlarını kontrol edemeyen ve bunu ağlama, bağırma, gülme gibi tepkiler ile ortaya koyan bir kişinin ruh halidir. Sinirlilik hali ile sinir sistemi hastalığının karıştırılmaması gerekiyor. Sinir sisteminde dengesizlik yaşayan kişilere sinir hastası denilir. Sinir sistemindeki dengesizlik bazı fonksiyonel bozukluklara da yol açıyor. Sinir hastası kişilerde,

  • şiddetli yürek darlığı
  • kolay heyecanlanma
  • ruhsal dengesizlik

gibi belirtiler görülür.

sinir-krizi

Çoğu zaman bu belirtiler birbiri ile karıştırılır. “Sinirlilik ise bir hastalık çeşidi değildir”. olarak sinirlilik, çocuk yaşlarda yaşanan şartlar ve yetişkin dönemde devam eden bir çeşit hırçınlık türüdür. Sinirlilik zaman zaman toplumda olumlu bir özellikmiş gibi görülür ve hatta insanlara hükmetme aracı olarak da görüldüğü anlar olabiliyor. Hatta bazı yöneticiler sırf bu sebeple sinirlenmiş rolü oynuyorsa sinirlilik günümüzün tıpkı alkolizm gibi toplumsal bir hastalığı olmuş demektir.

Çoğu kişi sinir yerine “asap“kelimesini kullanır. çadan a'şab kelimesinden gelen asap sinirin çoğulu anlamına geliyor. Günümüzde asabi kelimesi kızgınlık, öfke içinde kontrolünü ve soğukkanlılığını yitirmiş sinirlerini kontrol edemeyecek hale gelmiş kişiler için kullanılıyor.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)