Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Söz Sanatları – (Testler – Sorular)
69


Söz Sanatları
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir…)

1. “Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!” dizesinde hangi edebi sanatlar vardır?

A) Teşhis – hüsn-i talil

B) Telmih ” kinaye

C) Mecaz-ı mürsel ” teşhis

D) Hüsn-i talil ” tecahül-i arif

E) Tevriye ” cinas

2. Benzetmenin iki temel unsurundan (benzetilen ve benzeyen) sadece biri söylenerek yapılan teşbihe “istiare” denir.

Aşağıdaki dizelerin hangisinde istiare sanatı vardır?

A) Can kafeste durmaz, uçar gider bir gün elbet.

B) Ölüler, hepimiz için yalvarın Allah“a!

C) Eski geceler, sevdiklerimle dolu odalar…

D) Arıyorum aklımda bir ninni bestesini…

E) Nerde kaldı sevgilim, seni ilk öptüğüm gün?

3. Gül-i ruhsarına karşu gözümden kanlı akar su

Habibim fasl-ı güldür bu akarsular bulanmaz mı?

Bu beyitteki sanat için aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?

A) Şair, çok iyi bildiği bir şeyi bilmezlikten gelmiştir.

B) Sebebi bilinen bir olay, bir durum, gerçek sebebi dışında daha güzel bir sebebe bağlanmıştır.

C) Bir kelime, aynı yerde birden fazla manada kullanılmıştır.

D) Herkes tarafından bilinen geçmişteki bir olay, bir veya birkaç kelime ile hatırlatılmıştır.

E) Ses bakımından (okunuş ve yazılışları) aynı veya birbirine çok yakın fakat manaları ayrı kelimeler bir arada kullanılmıştır.

4. Yar sana,
Çağlar sular yarsana,
Çünkü Ferhat”ım dersin,
Bulunmaz mı yar sana?

Bu dörtlükte hangi söz sanatları vardır?

A) Hüsn-i talil ” tecahül-i arif

B) Mecaz-ı mürsel ” kinaye

C) Telmih ” teşhis

D) Cinas ” telmih

E) istifham ” teşbih

Türkçenin Tarihi, Orhun Abideleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlenin Öğeleri, Yazım ve Noktalama, Türkoloji Makaleleri, Edebiyat Nedir?, Alfabelerimiz, Atasözleri, Bulmacalar, Edebi Sanatlar, Sınav Soruları, Kpss, Oks, Öss, Bunları Biliyor musunuz?, Özlü Sözler, Güzel Sözler, Türkçe, Edebiyat, Masallar, Destanlar, Astroloji, Roman Özetleri


5. Güğüm bir gün testiye,
“Yola çıkalım” dedi.
Testi “Korkarım” dedi.
Evde kalmak istedi.

Bu dörtlükteki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tevriye

B) Cinas

C) İntak

D) Tariz

E) Kinaye

6. Aşağıdaki dizelerden hangisinde bir “istiare” sanatı vardır?

A) Ağaçlar sonbaharda elbiselerini soyunur.

B) Nefes almak, içten içe, derin derin”

C) Bir sebile döküldü bembeyaz güvercinler.

D) Ürkmeden su içsinler yavaşça, susun, susun!

E) Mermer basamaklarda uçuşur beyaz tüyler.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde benzetmenin dört unsuru da vardır?

A) O altın sarısı saçlarını yeniden okşasam, okşasam”

B) Şimdi o güzelim günleri nasıl özlüyorum bir bilsen!

C) Mehmetçik, cesaret ve kahramanlıkta aslan gibidir.

D) O zeytin gözlere doyamadım, diyerek sızlanıyordu.

E) Oğul, gelecek günler, geçmişten güzel olmayacak.

8. Her nere gidersen eyle talanı,
Öyle yap ki ağlatasın güleni,
Bir saatte söyle yüz bin yalanı,
El, bir doğru söz söylerse inanma.

Bu dörtlükteki en belirgin edebi sanat, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Telmih

B) Tariz

C) Hüsn-i talil

D) Teşbih

E) Tevriye

9. Kara gözler, kara gözler
Kararmış kara gözler,
Gemim deryada kaldı,
Yelkenim kara gözler.

Bu dörtlükteki en belirgin edebi sanat, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tecahül-i arif

B) Kinaye

C) Mübalağa

D) Teşbih

E) Cinas

10. Dest-busi arzusuyla ölürsem dostlar
Kuze eylen toprağım sunun anınla yare su

Bu beyit için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Belirli ses ve heceler tekrarlanmıştır.

B) Benzetmenin dört öğesinden yalnız biri kullanılmıştır.

C) Nedeni herkesçe bilinen bir olayın nedeni bilinmezlikten gelinmiştir.

D) Cansız bir varlığa insani özellikler kazandırılmıştır.

E) Anlamca bir birinin karşıtı olan sözcükler bir arada kullanılmıştır.

11. Haliçte bir vapuru vurdular dört kişi
Demirlemişti, eli kolu bağlıydı, ağlıyordu.

Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?

A) Yaşlı bir nine oluncaya kadar çok yaşa

Barış masalları anlat, ölüm değil torunlarına

B) Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,

Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu

C) İçmiş gibi geceyi bir yudumda,

Göğün mağrur bakışlı bulutları.

D) İşim gücüm budur benim,
Gökyüzünü boyarım her sabah,

E) Bir mide düşünürüm midemde,
Bir ayak düşünürüm ayağımda

12. “Alem sele gitti gözlerimin yaşından” dizesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzetme

B) Telmih

C) Hüsn-i talil

D) Mübalağa

E) Tezat

13. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde kinayeli bir söyleyiş yoktur?

A) Mum dibine ışık vermez.

B) Hamama giren terler.

C) Taşıma su ile değirmen dönmez.

D) Yuvarlanan taş yosun tutmaz.

E) Bugünün işini yarına bırakma.

14.O çay ağır akar,yorgun mu bilmem,
Mehtabı hasta mı,solgun mu bilmem”

Bu dizelerdeki söz sanatının özdeşi aşağıdaki dizelerden hangisinde vardır?

A) Kar suyundan süzen çeşme göl olmaz
Gül dikende biter diken gül olmaz

B) Cahil okur amma alim olamaz
Kâmillik ilmini herkes bilemez

C) Bir sarmaşık uyanıyordu uykusunda
Geriniyordu bir eski duvarın sıvasında

D) Ferhat Şirin için kestiği taşlar
Benim senin için döktüğüm yaşlar

E) Güzelliğin on par’etmez
Şu bendeki aşk olmasa

15.Nihat”ın golüyle tüm stat ayağa kalktı. cümlesindeki altı çizili sözcükteki sanatlı söyleyiş aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Yazar, daha çok hece ölçüsünü kullanmıştır.

B) Siz niçin okula gidiyorsunuz, amacınız ne?

C) Bildiklerini arkadaşınla paylaşman güzel bir şey.

D) Gelecek çağ, sevgi çağı olacaktır.

E) O evine çok bağlı bir insandır.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetmenin dört unsurundan sadece “benzeyen” ve “benzetilen” kullanılmıştır?

A) Oysa bütün arkadaşlarım o geziye gitmişti.

B) Çok heyecanlandığından elleri titriyordu.

C) Bu adam, tilki gibi kurnaz biridir, dikkat et.

D) Çocuklarına, karısına yıllarca cehennem hayatı yaşattı.

E) Hayatta kalma savaşı veren bir genci anlatıyor, yazar.

17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “tecahül-i arif” sanatı vardır?


A) Dost dost diye nicesine sarıldım,
Benim sâdık yârim kara topraktır.

B) Ben gidersem sazım sen kal dünyada ,
Gizli sırlarımı aşikar etme.

C) Kazak Abdal der rivâyet eyledim,
Üç yüz altmış er ziyâret eyledim.

D) İçimde kar donar, buzlar tutuşur,
Yağan ateş midir, kar mıdır bilmem.

E) Ormanda büyüyen adam azgını,
Çarşıda pazarda insan beğenmez!

18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “hüsn-i talil” sanatına başvurulmuştur?

A) Uykudan uyanmış şahin bakışlım.

B) Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni!

C) Karşımızda canım İstanbul canım deniz”

D) Kimse alamaz elimizden bu ümidi!

E) Yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak.

19. “Bir ah çeksem dağı taşı eritir,
Gözüm yaşı değirmeni yürütür”

Bu dizelerdeki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tevriye

B) Tezat

C) Kinaye

D) Mübalağa

E) Teşhis

20. Her gün bu kadar güzel mi bu deniz?
Böyle mi görünür gökyüzü her zaman?

Bu dizelerdeki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İstifham

B) Tenasüp

C) Mübalağa

D) Cinas

E) Tariz

...Yanıtlar…

1) C
2) A
3) B
4) D
5) C
6) A
7) C
8) B
9) E
10) A
11) C
12) D
13) E
14) C
15) E
16) D
17) D
18) E
19) D
20) A

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
69 Yorum Bulunmaktadır
SEMA on Ocak 12th, 2008 at 18:20

YA nereye baksam hep bu sorular ve cevapler biyerden bulunanlar diğer yerlere aynı olarak geçiyo para kazanmamın yolu insanlara yardım etmekten geçiyo unutmayın aynı seylerı heryerde görürsek hiçbi anlamı ve değeri kalmaz başka türlü sor ve cevaplar olsun

rabia on Ocak 16th, 2008 at 00:16

yyaaa bu sorular bıze cok gereklı ama yeterıncee sorularyok
+:(+

emine on Şubat 12th, 2008 at 19:40

bazı bildik sorular var ama yine de iyi

oguz on Şubat 17th, 2008 at 11:21

çok az soru var biraz çoğaltılırsa sevinirim

EsrA on Şubat 17th, 2008 at 18:08

sema ya katılıyorum her yerde aynı şey farklı bişeyler olsunki sizden alsın herkes ;) ama burada hiçbişey yok

duygu on Şubat 21st, 2008 at 16:02

ben bu siteye ilk giriyorum ama gerçekten bu soruları çoğaltırsak çook iyi olur daha çok ilgi toplar siteye soru sayısı 20 değilde 1000 veya daha fazla olabilir

TUGRUL on Şubat 21st, 2008 at 23:50

arkadaşlar bence sorular herkesin cevapladığı tür sorular biraz değişik soru türleri koyarsanız sevinirim

ayla on Şubat 25th, 2008 at 23:23

Sorular çok kolay.Cevap ben burdayım diyor.

ESRA on Mart 2nd, 2008 at 14:10

BENCE SORULAR AZ AMA ÇOK BASİT BİRAZ DAHA ZORLAYICI OLMALI

fatoşş on Mart 5th, 2008 at 22:23

ya sorular süper iyi de zor nasıl yapcam bilmiyorum offf derdinden ölcem bıktım resmen test çözmekten bir okulda tenefüsüm vardı çalışmadığım oda artık giti test çözüyom inş kazanırız inşşş tüm oks başına

AHMED TAHA on Mart 10th, 2008 at 18:01

YANİ NE DİYECEĞİMİ SİZ BANA GÜZEL SORULAR GÖNDERİRMİSİNİZ

halıme on Mart 19th, 2008 at 21:56

bence bu sıte cok guzel ve cok bılgılendırıcı. bu sıteyı kım hazırlamıssa ellerıne saglık

nursen on Mart 25th, 2008 at 17:55

ya bizim çok gıcık bir hocamız var anlatmıyor hiçbi konuyu bizde öğrenemiyoruz tabiki de ama ben bu siteden öğreniyorum ve gayet iyi anlıyorum bu siteyi hazırlayanlara çok teşekkür ediyorum

tuğba on Mart 25th, 2008 at 20:13

Ellerinize saglık bu soruları çok beyendim inşallah daha güzel sorular bulursunuz

omer on Mart 27th, 2008 at 23:44

Valla ne desem çok güzel bir site olmuş sorular çok güzel çok güzel açıklanmış konu

Gamze on Nisan 1st, 2008 at 13:17

bence çok güzel olmuş kim yaptıysa ellerine saglık

bu sitedeki herşey güzel işallah hep böyle olmalıdır saygılarımla gamze

halil on Nisan 2nd, 2008 at 19:18

süper bir site şu teste iyiydi sorular kaliteli

BELİZ TÜZÜNER on Nisan 5th, 2008 at 14:11

Gercekten cok güzel bir site.. hazırlayanların ellerıne sağlık tebrıkler

çiğdem on Nisan 15th, 2008 at 17:29

Gerçekten çok güzel bir site hem de bilgi verici. Kim yapmışsa ellerine sağlık.

meriç on Nisan 24th, 2008 at 03:37

Gerçekten çok yararlı yazılıya bu siteden çalıştım desem yalan olmaz. Ama yeni testler de bekliyoruz.

MURAT on Nisan 27th, 2008 at 13:22

Gerçekten de çok güzel ve yararlı bir site. Bu zamanda bu kadar işe yaramaz site varken, tebrik ediyorum çok yararlı bir site.

Görkem on Nisan 27th, 2008 at 14:46

Elinize sağlık güzel olmuş.

SAYGILAR.

esma da silva on Nisan 29th, 2008 at 17:06

Çok işime yaradı tşkler…

S3Z3R on Haziran 19th, 2008 at 13:07

Cok teşekkür ederim bu bilgicik bana sınıfı geçirecek.

merve on Eylül 27th, 2008 at 13:31

Ya vallahi elinize sağlık herkes burayı okuyup öğrenmeli bence.

azra on Ekim 18th, 2008 at 15:51

Ya biz bunları öğrenmedik. Acayip şeyler güzel ama yeni müfredata göre değil.

büşra on Ekim 23rd, 2008 at 15:57

Bence de çok süper bir site. Çoook işime yaradı. Yapanın allah tuttuğunu altın etsin ama diğer derslerden de bir şeyler koyarsnız tam süper olacak…

merve on Ekim 25th, 2008 at 14:43

Burada yazanlar edebiyat dersinde öğretmenin bize verdiği örneklere çok benziyor.Bu örnekler ve konu anlatımı sayesinde edebiyat sınavından kalmayacağım galiba. Tam sınav sorusu ayarında örnekler var, çok teşekkürler.

melike on Kasım 2nd, 2008 at 18:36

Çok teşekkür ederim yazılıdan önce testleri çözdüm, çok işime yaradı. Allah razı olsun arkadaşın dediği gibi başka derslerden testler olursa daha güzel olacak. Çook sağ olun tekrar.

Nevra on Kasım 3rd, 2008 at 22:56

Çok teşekkür ederim gerçekten çok işime yaradı yarın sınav var çalışmamda yardımcı oldu. Elinize sağlık…

ırmak on Kasım 8th, 2008 at 18:29

Çok sağolun çk işime yaradı. Tam da sınavım vardı. Çok güzel bir site…

KEREM on Kasım 23rd, 2008 at 19:47

Gerçekten çok güzel bir site kurmuşsunuz. Bu site bizim için çok yararlı, ödevlerimize yardımcı olan bir öğretmen adeta. Ama biligiler biraz daha yüzeysel olmayıp, daha derine inilseydi mükemmel olabilirdi. Ama gene de çok süper bir site…

begüm on Kasım 27th, 2008 at 22:59

Ne kadar güzel bir site kurmuşsunuz. O kadar çok sevdim ki bilemessiniz. Bunun sayesinde 80 alacağımı düşünürken 99 aldım. Bu yararlı siteden bütün çoçuklar yararlanmalı ki herkesin notu tam 19 puan artsın. Sizi tebrik eder ve saygılarımı sunarım, sizi seviyorum hoşçakalın.

busra on Kasım 28th, 2008 at 19:32

Ya çok teşekkür ederim süper bir siteymiş bu. Öyle çok işime yaradı ki. Allah razı olsun yapandan.

neşe on Aralık 3rd, 2008 at 10:35

Bu site çok güzelmiş çok işime yaradı. Artık ödevlerimi buradan yapacağım, teşekkürler…

serap on Ocak 5th, 2009 at 17:52

çok güzel bir site çok güzel olmuş elinize sağlık

aslı on Ocak 6th, 2009 at 18:55

HARİKA Bİ SİTE ÇOK YARARLI VE ÖĞRETİCİ HERKESE TAVSİYE EDERİM :-)

aLew on Şubat 2nd, 2009 at 19:49

size çok teşekkür ederim siteniz çok güzel çok yararlı edebiyatım 5 sayenizde

cansu on Mart 11th, 2009 at 10:50

Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık

Furkan on Nisan 7th, 2009 at 19:30

Ya edebiyattan 60 bekliyordum geldi 96 bu site sayesinde allah bin bir kere razı olsun.

mrym on Nisan 13th, 2009 at 13:55

Bu siteyi hazırlayana çok teşekkür ederim gerçekten süper bir site her istediğini buluyorsun en çokda her konuyla ilgili testlerin olması çok güzel olmuş.Başarılarınızın devamını dilerim..

sümeyye on Haziran 12th, 2009 at 11:29

Bu site gerçektekten çok işime yaradı.ya süper,muhteşem. Çok teşekkür ederim.

erendiz on Temmuz 3rd, 2009 at 21:16

Çok super bir site sayenızde 60 beklerken 100 aldım. Hepınızden Allah olsun biraz daha derınlere ınersenız daha guzel olacak tam da sınav haftasına dek geldı cok sağ olunn.

hakan on Eylül 27th, 2009 at 15:52

Abicim çok kolay sorulan var.Yalnız ben bu 16.soruda takıldım bence soru hatalı. :-)

crazy on Eylül 28th, 2009 at 14:22

Çok güzel… Fakat bir isteğim daha olacak. Açıklama yapacağınız cümlelerin altını çizerek gösterirseniz daha iyi olur örn benzeyeni ve benzetileni… TEŞEKKÜR EDERİM.

eda on Ekim 3rd, 2009 at 19:25

sağolun….

berna on Kasım 3rd, 2009 at 13:44

Harika bir site. Fakat 16. soruda bir yanlışlık var sanki…

melek on Kasım 19th, 2009 at 21:33

gerçekten güzel bir site tşk ederimm=)))

pınar on Aralık 10th, 2009 at 18:38

gerçekten çook işime yaradı.Teşekkürler

kubilay on Aralık 30th, 2009 at 21:49

Teşekkürler. Yazılıya burdan çalıştım.

bushranur on Ocak 3rd, 2010 at 19:18

Çok teşekkür ederim.Gerçekten çok işime yaradı.

elif on Mayıs 11th, 2010 at 22:52

6.ve 16.soruda bir yanlışlık var 6.sorunun cevabı e 16.sorunun cevabıda c şıkkı değilmi bilen varsa söylesin?

nehir on Eylül 20th, 2010 at 20:06

Yok arkadaşlar 16. soru doğru gibi d şıkkı hayat benzetilen, cehennemde benzeyen işte sadce ikisi var.

emre on Kasım 24th, 2010 at 16:39

16.sorunun cevabı d şıkkı c şıkkında tam teşbih yapılmış d şıkkında cehennem kendisine benzetilen hayat da benzeyen.

emre on Kasım 24th, 2010 at 16:45

16. soruda hata yok. D seçeneğinde cehennem sözcüğü benzetilen,hayat sözcüğü ise benzeyendir. C seçeneğinde ise tilki benzetilen benzeyen kurnaz biri gibi ise benzetme edatıdır.

İpek on Ocak 21st, 2011 at 02:14

Güzel bir site. Başarılarınızın devamını dilerim. Ayrıca sorularda bir yanlışlık olmadığını düşünüyorum.

eda on Nisan 4th, 2011 at 19:15

Çok güzel bir site sorular çok kolay. :)

ertuğrul on Mayıs 6th, 2011 at 10:19

3 ile 4 ün cevabını yanlış dediniz.

sena on Mayıs 30th, 2011 at 21:52

Çok güzel değilmi o şekil yani.

gizem on Kasım 2nd, 2011 at 00:01

sorular çok güzeldi

merve on Aralık 18th, 2011 at 13:21

16. soruda yanlişlik var. ama yiede sorular guzel :D

kaan on Ocak 5th, 2012 at 20:29

Keşke soruların cevaplarınıda anlatarak yazsaydınız süper olurdu

Ad Soyad on Ocak 14th, 2014 at 19:41

Güzel sorular bence

hilalll on Şubat 6th, 2014 at 16:10

bence çok iyi sorular tesekkurlerrrr:)

ayşe on Kasım 18th, 2014 at 21:53

sorular güzel teşekkürler :D

Suna Büyükdeveci on Kasım 29th, 2014 at 14:39

çok teşekkürler çok güzel sorulardı

saadeddin on Aralık 19th, 2014 at 18:46

Ya sorular sadece 20 tane mi? Söz sanatlarından

Ad Soyad on Aralık 29th, 2014 at 00:09

Orneklerim var yapmak istiyorum

Yagmurısmet on Şubat 17th, 2015 at 19:31

Bence cevapları daha ayrıntılı olmalıydı ama yinede güzel :)

Yazı Detayı