Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Yazım ve Noktalama – (Testler – Sorular)
94


Yazım ve Noktalama
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir…)

1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( )

Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) (,) (,) (…)     B) (;) (;) (.)     C) (,) (,) (;)     D) (;) (.) (…)

 


Soru 2. Eskiden beri söylenir ( ) “Bizim şiirimiz halk şiiridir ( )” Ama daima bunun aksine eser verilir () söylenenler gerçekleşmez.

Yukarıda parantezlerle belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (:) (,) (;)     B)(.) (.) (.)     C) (;) (.) (;)     D) (:) (.) (,)

 


Soru 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki parantez içi boşluğa noktalı virgül (;) getirilemez?

A) Bu yazarı okumalısın ( ) onda kendinden çok şey bulacaksın.
B) Hiç olmazsa sanat kültürünüzü yükseltmeye bakın ( ) dedi.
C) Herkes, büyük bir cezaya çarptırılacağını bekliyordu ( ) ne var ki beklenen olmadı.
D) Hamdi Tanpınar ( ) şiir, roman, hikâye türünde eserler vermiştir.

 


Soru 4. Üç günden beri uykusuzum (I) uyumayı unuttum (II) desem abartmamış olurum (III) Yastığa başımı koyup (IV) tatlı rüyalara dalmayalı ise neredeyse dört ay oldu.

Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine hiçbir noktalama işareti getirilemez?

A) IV.     B) II.     C) III.     D) I

 


Soru 5. Hocaya sormuşlar () Hocam bir şey icat ettin mi () Ettim () demiş () ama ben de beğenmedim!

Bu parçada parantez içi boşluklara sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) (:) (!) (;) (,)     B)(:) (?) (,) (;)

C) (;) (?) (,) (.)     D)(,) (?) (.) (;)

 



Soru 6. Aşağıdakilerin hangisinde parantezle gösterilen yere iki nokta (:) getirilemez?

A) Daha yapacağım o kadar çok iş var ki () anlatamam.
B) Aklımda iki isim vardı () Canan ve Korkut.
C) Bize şunları da söyledi () Çalışın ve kazanın.
D) Sözcük türleri şunlardır () İsim, sıfat, zamir…

 


Soru 7. Bir Hint atasözü şöyle der ( ) ( ) Güneşe ulaşmak istiyorsan yanmayı düşünmeyeceksin ( ) ( )

Yukarıda parantezlerle gösterilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) (:) (-) (,) (.)     B) (-) (“) (.) (“)

C) (;) (:) (.) (.)     D) (:) (“) (.) (“)

 


Soru 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç nokta (…) yanlış kullanılmıştır?

A) Yemekten sonra tatlılar, kahveler, meyveler… ikram edildi.
B) Ev sahibi kesin konuştu: Ya kirayı artıracaktık; ya da…
C) Neler konuşulmadı ki o akşam: Siyaset, spor, magazin…
D) Evdeki sohbetimiz üç ayaklıdır: Biri ben, biri annem, biri de babam…

 


Soru 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Son günlerde zamlar arka arkaya gelmeye başladı.
B) Onunla görüşmeyeli aylar oldu.
C) Deve kuşu gibi başını kuma sokuyor.
D) Senin bundan haberin var mıki?

 


Soru 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) O zaman onbir yaşındaydım.
B) Sanmayınki o bu konuda bilgisiz.
C) Bizide beraberinde götürmek istedi.
D) Bizimle gelmeyeceğini babama söylemiş.

 


Soru 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bitişik yazılması gereken “-da (-de)” ayrı yazılmıştır?

A) Diğer arkadaşlar da benimle aynı görüşteydi.
B) Davranışları da sözleri gibi tutarlı değildi.
C) Yüzün de her zamankinden farklı bir tebessüm vardı.
D) Poşetin içine diğerlerini de koyalım.

 


Soru 12. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Bu dergi, TÜBİTAK’ın desteğiyle çıkıyor.
B) Kırtasiyemizde UNICEF’in hazırlattığı kartlar da var.
C) Teknisyen olan kardeşim, MTA’da çalışıyor.
D) İTÜ’nin bahar şenlikleri çok görkemliydi.

 


Soru 13. Sende git, sende unut, kimler unutmadıki…

Bu dizede kaç yazım yanlışı yapılmıştır?

A) 1     B) 2     C) 3     D) 4

 


Soru 14. Aşağıdakilerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Bu konuyu A’dan Z’ye hepimize öğretmişti.
B) 1980’li yılların en önemli gazetecisiydi.
C) Sınavda, Türkçe’den zor soru gelmedi.
D) Biz, daha çok Fatih’ler yetiştireceğiz, dedi.

 


Soru 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımı yanlıştır?

A) Barajdaki su seviyesi düşmeye başlamış.
B) Sınıftakiler oldukça korkmuşlardı bu durumdan.
C) Bilmemki bu parayı kimden bulsak.
D) Bize çok kızmış, ne ki biraz gecikmişiz.

 


Soru 16. Dergi, yasa, yapıt, gazete adlarının her sözcüğü büyük harfle başlar.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uymayan bir kullanım vardır?

A) 1950 yılında yayın hayatına başlayan Hisar adlı dergi, uzun yıllar varlığını sürdürmüştür.
B) Cengiz Aytmatov’un Cemile adlı hikayesi, birçok ödül almıştır.
C) Edebiyat ve Eleştiri’nin bütün sayılarını aldım.
D) Meclis, Türk Ceza kanununda değişiklikler yaptı.

 


Soru 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Onlarla öğleden sonra Harput’ta buluşacağız.
B) Öğretmenimiz Ömer Bey, Çanakkaleliymiş.
C) Durumu Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazıyla bildirdik.
D) Birinci Dünya savaşında birçok kayıp vermiştik.

 


Soru 18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Bağrımı delmeye taş yetmez, dedin.
B) Buymuş oyun, gerisi yanlız çelik çomakmış.
C) Gönlümü put sanıp da kıran kim?
D) Ateşten zehrini tattım bu okun.

 


Soru 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik eylemlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Kurallara uymayanları öğretmen ikaz etti.
B) Sanık, bütün suçlamaları reddetti.
C) Ödevlerini hazırlarken sana yardım ederim.
D) Bu kadar aceleci olma, birazcık sabır et.

 


Soru 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama ve yazım yanlışı yoktur?

A) Bir takım meyvelerin sadece Güney Afrika’da yetiştiği doğru mudur?
B) Birtakım meyvelerin sadece Güney Afrikada yetiştiği doğru mudur?
C) Birtakım meyvelerin sadece Güney Afrika’da yetiştiği doğru mudur?
D) Birtakım meyvelerin sadece Güney Afrika’da yetiştiği doğrumudur?


...Yanıtlar…

1. A
2. D
3. B
4. A
5. B
6. A
7. D
8. D
9. D
10. D
11. C
12. D
13. C
14. C
15. C

16. D
17. D
18. B
19. D
20. C

 

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
94 Yorum Bulunmaktadır
MERVEEE on Şubat 14th, 2008 at 14:05

ya bnce soru sormuslar ama en alta cvp anattarı koymuslar o biraz sacma geldi bna

TUĞÇEEEEE on Şubat 17th, 2008 at 12:23

ÇOK GÜZEL OLMUŞ. TEBRİK EDERİM.BANA ÇOK YARDIMI DOKUNDU BU SİTENİN. TEŞEKKÜRLER…

merve zeynep on Mart 11th, 2008 at 15:03

konu anlatımlı ıstedim

sancar on Mart 13th, 2008 at 19:47

selam ellerinize saglık bu sırada site nasıl kuruluyor arkadaşlara selam kızlara erkeklere

ebru on Mart 16th, 2008 at 15:50

selam. siteye bunun gibi birçok test koyun ama cevapları altta olmasın

ilker on Mart 24th, 2008 at 22:13

site çok güzel tebrikler çok güzel hazırlamışsınız

ibrahim balcı on Mart 25th, 2008 at 22:41

guzel site arkadaslar

tugba on Mart 26th, 2008 at 16:26

slm arkadaşlar bu site süper olmus bize çok yararınız oldu size çoookk teşekkür ederim.

elif on Mart 26th, 2008 at 21:29

çok güzelmiş ama konu anlatımı da olsun

elif on Mart 26th, 2008 at 21:32

oks ye hazırlanan arkadaşlara başarılar

ece on Mart 26th, 2008 at 21:39

çok sağ olun çok işime yaradı

samet on Mart 27th, 2008 at 19:16

cok teşekkur ederım bana da cok yardımı oldu bu test sorularından bıraz daha cok olsaydı daha ıyı olurdu ama boyle de daha ıyıydı teşekkur ederim

DENİZ on Nisan 2nd, 2008 at 19:50

Ya çok işime yaradı yapanlara çok teşekkür ederimm :-O

selis on Nisan 6th, 2008 at 13:02

Çok güzel ama çoook fazla soru var. Yine de işime yaradı. Hem de sınavıma çalışmış oldum.1 tane yanlışım var.inşallah onu sınavımda
yanlış yapmam.

adım yok on Nisan 19th, 2008 at 19:57

Çok güzel ve çokkk faydalı bir test olmuş teşekkürler.

esmer güzel on Nisan 24th, 2008 at 15:14

Bu site çoook güzel 20 de 20 yaptım sorular çoook basit.

==>Benn on Nisan 28th, 2008 at 22:53

Çok güzel olmuş tbrkler.

AYŞEN on Mayıs 2nd, 2008 at 01:13

Başardım, kim hazırladıysa çok tşkr ederim.

tuana on Mayıs 2nd, 2008 at 20:18

Site güzel olmuş ama sorular çok kolaydı. Biraz daha düşündürücü olabilirdi.

seda on Mayıs 4th, 2008 at 16:41

SİTE ÇOK GÜZEL. YARINKİ TÜRKÇE YAZILIM İÇİN ÇOK İYİ BİLGİLER ÖĞRENDİM. EMEĞİ GEÇENLERE TŞK EDİYORUM. HERKESE SELAMLAR.

kader on Mayıs 5th, 2008 at 18:24

Sınavım için işe yaradı. Çok teşekkür ederim. Bu arada siteniz muhteşem, emeği geçen herkese teşekkür ederim.

ben on Mayıs 8th, 2008 at 18:53

Derslerim için çok işe yaradı, harika bir site. Emeği geçen herkese tşk.

taner on Mayıs 9th, 2008 at 16:17

Selam arkadaşlar. Bu site çok iyi ve faydalı; ama soruların çözümleri de olursa daha da iyi olur.

ilayda on Mayıs 10th, 2008 at 11:09

Derslerime yaradı. Site süpermiş. Teşekkür ederim.

elif on Mayıs 19th, 2008 at 19:09

BEN BU SİTEDEN ACAYİP YARARLANDIM. SİTENİN HERKESE ULAŞMASI İÇİN BİR ŞEYLER YAPIN RICA EDİYORUM…

dogus soyadımı boş ver on Mayıs 25th, 2008 at 12:27

Ben bu siteyi çok sevdim. Bir de işaretlense daha güzel olucak. Lütfen ilgilenin.

soykan on Mayıs 27th, 2008 at 20:57

Of test yaptım. Sonunda yırmı soruda on uc dogrum cıktı yanı yedı yanlıs ım var. Olsun yıne de çok guzel bır sıte teşekurler.“BİLGİCİK“

soykan on Mayıs 27th, 2008 at 21:02

:-O :-P :-)
Test tiniz cok guzel herkese onerırım
:-O :-P :-)

Aytuğ on Mayıs 28th, 2008 at 19:55

Valla site acayip güzel olmuş tşk.Testi çözdüm 2 yanliş vardı.

emre on Mayıs 29th, 2008 at 18:26

Süper bir site 20/20 yaptım. Türkçe dersi için bildiğim en iyi site bu 6.sınıfa gidiyorum.

cansu on Haziran 2nd, 2008 at 18:46

Siteye yeni geldim. Bayıldım. 1 hafta sonra oks var 1 hafta boyunca buradan yararlanacağım ve sonucu yine buraya yazacağım. Çok korkuyorum. Bu site çok güzel, umarım bana yardımcı olur.

cansu on Haziran 2nd, 2008 at 19:19

Ben cansu bağlantı kuran banu zeynep isimli akadaşa birşey söylemek istiyorum. Ya konu anlatımlı mı zaten en başta var hem sen ne istersen o olamaz o zaman başka siteye git allaallah.

aslı on Haziran 14th, 2008 at 23:29

Slm herkese. Bu site çok güzel. Ben de çok yararlandım, yapan kişlerin emegine tşk.

ali memiş on Haziran 20th, 2008 at 08:39

Çok güzel bir site ama sorular aynı ama güzel sorular var ben beğendim.

şafak on Ağustos 5th, 2008 at 11:31

Ben de teşekkür ederim size.

eylem on Ağustos 19th, 2008 at 21:00

Çok güzel olmuş ama cevapları da olsaydı güzel olurdu.

kadriye on Ağustos 31st, 2008 at 18:58

Sitenize kardeşim sayesinde girdim, güzel bir emek. Başarılarınızın devamını dilerim.

GiZeM on Eylül 25th, 2008 at 14:23

Bu siteyi cok beğendim. Aradığım her seyi buluyorum. Bana çok yardım ettiniz, sağ olun.

halime on Ekim 19th, 2008 at 19:12

Çok güzel bir site yapmışsınız harika.

melike on Ekim 19th, 2008 at 20:52

Bu siteyi çok beğendim. Çok güzel. Aradığım her şeyi bulabiliyorum.

beyza on Ekim 20th, 2008 at 16:07

İlk önce bu siteyi kuran herkese teşkkür ediyorum. Ben bu siteden faydalanmak istedim ama cevaplarını işaretleyemedim. Bana yardım eder misiniz?

filiz on Ekim 29th, 2008 at 02:01

Selam ben Filiz. Kucuk unlu uyumuna uyan sozcukler ariyorum, acaba bana yardimci olur musunuz?

kasım on Kasım 28th, 2008 at 10:23

Bu siteyi kurandan allah razı olsun. Türk milleti böyle faydalı işler yaparsa biraz da olsa yükselme ihtimalimiz var.

özge on Aralık 10th, 2008 at 17:38

Bu siteyi yapanlara teşekkür ederim.Ama işaretleyemedim.Yardım edermisiniz.

doğa on Aralık 29th, 2008 at 17:27

Bu site sayesinde BDS sınavım var. Bu site sınavıma da yardımcı oluyor. Çok güzel bir site. Bu siteyi kuran Türkçe bilgini olmalı… Gerçekten çok beğendim.

Seher on Şubat 3rd, 2009 at 15:18

Bu siteyi kuranlara teşerkkür ederim. Çok güzel ve faydalı testleri de çok eğlenceli.

ayhan on Şubat 6th, 2009 at 21:49

Ben bu siteyi çok beğendim hele bu metni yazmadan önce “İletinizi yazmadan önce lütfen buraya dokunarak uyarıyı okuyun!” diyor ya çok beğendim bu siteyi yapanın allah tutuğunu altın etsin.

nesli ve büşra on Şubat 11th, 2009 at 19:58

Bu site de öyle güzel sorular var ki beynimiz 360 derece döndü.

esma on Şubat 14th, 2009 at 14:22

Merhaba ben Esma bu siteyi bulmak çok işime yaradı. Ödevi bulduk ama hoca 10 sayfalık istiyor ne yapacağım? Biraz daha ayrıntılı olursa çok memnun olurum.

fatma on Şubat 14th, 2009 at 16:04

Bu siteyi kuranlara çok teşekür ederim. Bana çok yardımcı oluyor. Derslerime katkısı çok fazla…

ÖZLEM on Şubat 18th, 2009 at 14:34

Bu siteyi yapanlara teşekkür ederim. Ama işaretleyemedim.Yardım edermisiniz. Merhaba ben Özlem bu siteyi bulmak çok işime yaradı. Ödevi bulduk ama hoca 15 sayfalık istiyor ne yapacağım? Biraz daha ayrıntılı olursa çok memnun olurum.

aysun on Mart 13th, 2009 at 18:18

Hepinize çok ama çok teşekkür ederim.Çok güzel bir site.
Testi yaptım.Sadece ve sadece iki yanlışım çıktı.Bazen test çözdüğümde noktalama ve yazım yanlışlarında çok yanlışlarım çıkıyordu ama bu site sayesinde azaldı.Hepinize çokk teşekkürler.Yalnız benim bir şartım var şıkları işaretlesek çok iyi olucak ama yine çok güzel bir site çok sağolun.

dey on Mart 24th, 2009 at 20:10

Süper bir site…Çok beğendim,sağolun.

Ceylan on Mart 30th, 2009 at 17:07

Merhaba ben Ceylan size çok teşekkür ederim. çok güzel bir site.

murat on Mayıs 15th, 2009 at 20:54

ÇOK GÜZEL BİR SİTE TEBRİKLER

kübra on Haziran 4th, 2009 at 19:07

Gerçekten çok güzel yayınlanmış.

Suha on Ağustos 10th, 2009 at 17:13

Merhaba ,

Bilgim oldugunu sandığım konularda kendime mahcup oldum. Teşekkür ederim.
Saygılarımla

Enes on Kasım 3rd, 2009 at 20:43

Çok teşşekkür ederim biligicik testten 1 y 1 boş çıktı. Çok güzel site.

büşra on Kasım 17th, 2009 at 20:41

çok güzel sorular ödevime yardmcı oldnz thnk you

büşra on Kasım 17th, 2009 at 20:42

çoook sğolun yzlma yararı oldu

burcu on Kasım 18th, 2009 at 21:59

çok beyendimm:))

melis on Aralık 10th, 2009 at 17:01

Bence çok yararlı bir site.Bu siteyi yapanlara teşekür ederim

selin on Şubat 2nd, 2010 at 23:42

çok güzel site bana çok yardımcı oluyor.

Karbonat on Şubat 3rd, 2010 at 13:02

Çok teşekkür ederim. Gerçekten bu site çok işime yaradı. Sağ olun.

eda on Şubat 17th, 2010 at 17:54

Çok güzel sorular var bilgiciğe teşekkür ederim.

semiha on Nisan 14th, 2010 at 17:57

çok güzelmiş beğendim 6 yanlışım çıktı 70 alıyorum süperr

eda on Mayıs 21st, 2010 at 10:36

Çok güzel bir test.Derslerime çok yardımcı oldu.

beyza on Haziran 3rd, 2010 at 18:17

Testiniz çok güzel ama birde kodlama olsa daha iyi olur.

nazlı on Ekim 18th, 2010 at 14:43

Bence süper anlatılmış.Çok beğendim.

emre on Ekim 29th, 2010 at 17:06

Çok güzel bana yararlı oldu.

emre on Ekim 30th, 2010 at 18:40

Çok teşekkür ederim biligicik yayınları.

elif on Ekim 30th, 2010 at 19:15

Gerçekten çok güzel bir test. Hazırlayanlara çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık. Full yaparım. :)

açelya on Ekim 31st, 2010 at 19:13

Gerçekten çok güzel bir test olmuş emeğinize sağlık.

ESRA on Kasım 8th, 2010 at 18:33

Çok güzel sorular ama daha cok olsa ve işaretleme olsa daha guzel.

buğra on Kasım 27th, 2010 at 11:51

Gerçekten çok güzel bir sitesiniz sizi tüm arkadaşlarıma tavsiye edeceğim ve bu sorular bir harika.

fatih on Aralık 2nd, 2010 at 16:38

saolun çok güzel beyendim yazılılarda yararlı olur bana

rıdvan on Aralık 2nd, 2010 at 19:30

güzel ama istediğim testler çıkmıyor

seda on Aralık 14th, 2010 at 22:02

Gerçekten güzel testmiş ama çok kolay bir de doldurmalı olsa çok güzel olur.

ferhat mutlu on Aralık 16th, 2010 at 12:25

Çok kolay sorular var,hepsini doğru yaptım.

bilge on Aralık 16th, 2010 at 21:01

Çok güzel olmuş.

derin on Ocak 11th, 2011 at 18:50

Çok güzel olmuş tebrikler kim yaptıysa.

ezgisu on Ocak 12th, 2011 at 21:15

Çok güzel,bir sayfa.

Buse on Ocak 28th, 2011 at 22:31

çok beğendim

‘ Simay ‘ on Mart 10th, 2011 at 20:27

Çok güzel olmuş.Tebrikler.:)

emre on Mart 22nd, 2011 at 18:48

güzl olmşş

hakanbahar on Nisan 24th, 2011 at 15:39

Hepsini doğru yaptım.100 aldım.

meral on Mayıs 12th, 2011 at 16:17

gerçekten çok mükemmel olmuş ve çok kolay sorulardı sayenizde sınavcıma çalışrım.

baran on Kasım 16th, 2011 at 19:54

çok güzel çünkü ödevi burdan yaptım

zeki çocuk on Aralık 12th, 2011 at 22:15

Lütfen abartmayınız. :)

sevdenur on Aralık 17th, 2011 at 20:56

sorular çok kolaydı ve yaptımda ama burada abartanlara sesleniyorum{LÜTFEN ABARTMAYINIZ} . çok teşekkür ederim :)

halil ibrahim yılmaz on Mart 4th, 2012 at 22:05

Çok güzel olmuş tebrikler kim yaptıysa.

selma on Nisan 17th, 2012 at 14:34

teşekkürler çok güzel yazılıda en çok ben başarılı oldum bu site sayesinde

ömür on Haziran 14th, 2012 at 12:15

teşekkürler bu site çok iyi

ibo on Ocak 10th, 2014 at 21:11

güzel

Yazı Detayı