İnci
(John Steinbeck)
KİTABIN ADI : İNCİ
KİTABIN YAZARI : John STEINBECK
YAYIN EVİ VE ADRESİ : Remzi Kitap Evi
BASIM YILI : 1984
KİTABIN KONUSU
Yoksul bir denizcinin bebeğini bir akrebin sokması ve ardından büyük bir inci bulmasıyla gelişen olaylar.
KİTABIN ÖZETİ
Kino;Salinas’ta, deniz kıyısında, saz evlerde yaşayan yoksul denizcilerden biridir. Evleneli çok olmamıştır. İlk çocukları maalesef tedavi edemedikleri bir hastalıktan dolayı ölür. Artık umutları ikinci çocukları olmuştur. Bir sabah bebeği bir akrep sokar. Kino hızla davranır ve akrebi öldürür. O ve eşi bebeği alır ve şehirdeki doktora götürürler. Doktor zengin ve acımasız bir insandır ve paraları olmadığını bildiği için çifti başından savar.
[ad1]
Eve döndükten sonra Kino, bambudan yapılmış kayığını alır ve inci avına çıkar. Kıyıdan açıldıktan sonra dalar ve dipten o güne kadar görülmüş en büyük incilerden birini çıkarır. Evine döner ve eşine gösterir. Bu inciyi satarak kazanacakları parayla bebeği tedavi ettireceklerini sonra onu okutup bu yaşamdan kurtulacaklarını planlarlar. O gün Kino’nun kardeşi ve karısı da evlerine gelirler ve tavsiyelerde bulunurlar.
Büyük incinin haberi tüm şehre ulaşmıştır. Doktorun ise inciye sahip olup Salinas gibi bir taşra kentinden kurtulup Paris’e gitmeyi planlamaktadır. Ertesi gün doktor uşağıyla tedavi için Kino’nun saz evine gelir. Bebek iki gündür iyi durumda olduğu için Kino doktoru reddeder. Doktor ise çocuğa bir ilaç içirir ve çocuğun ateşlenebileceğini söyler. Dediği gibi bebek ateşlenir ve doktor o esnada yeniden gelir ve çocuğun ateşini geçirir. Doktorun asıl amacı Kino’nun inciyi nereye sakladığını öğrenmektir. Gerçekten konuşurlarken Kino’nun gözü inciyi gömdüğü yere kaçar ve doktor incinin yerini öğrenir. Gece uyurlarken birinin geldiğini hisseder ve boğuşurlar. Boğuşma esnasında Kino adamı bıçakla öldürür. Hırsızlar ayrıca yangın çıkartmıştır ve bazı saz evler yanmıştır. Kino ve eşi kaçamaya karar verirler ama kayıklarının da delindiğini görürler. Kino’nun karısı ona devamlı bu incinin uğursuz olduğunu ve ondan kurtulmaları gerektiğini söylemektedir. Yürüyerek kaçmaya karar verirler.Yüz Temel Eser Özetleri, Kitap Özetleri, Roman Özetleri, Yüz Temel Eser, Özet
Yürüyüş esnasında kayalık bir arazide mola verirler. Dinlenirlerken yoldan birilerinin geçtiğini farkederler. Sessizce dinlerler ve bunların peşlerine düşen kelle avcıları olduklarını anlarlar. Artık arazide daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Gece olunca bir kaya kovuğuna yerleşirler. Kelle avcıları ise elli metre ileride su başında yatmaktadır. Kino adamları öldürmek için harekete geçer. Yaklaştığı esnada bebeğin ağladığını duyar. Avcılar da duymuştur ve bunu bir kurdun sesi sanmışlardır. Zarar vermesin diye sesin geldiği yöne nişan alırlar ve ateş ederler.
Ertesi sabah köylüler Kino ve eşinin köye döndüklerini görürler. Yanlarında bebekleri yoktur. Kino’nun karısının elinde kanlı bir şal durmaktadır. Köylüler bebeğin öldüğünü anlarlar. Kino ve karısı deniz kıyısına giderler ve onlara devamlı uğursuzluk getirmiş olan bu inciyi denize,geldiği yere geri gönderirler.
KİTABIN ANA FİKRİ
Yoksul ve cahil insanlar yaşamın kendileri için hazırladığı yaşam çizgisinin dışına çıkamazlar.
KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE SAHIŞLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Bebeğin akrep tarafından sokulması büyük talihsizliktir. Kino’nun çevresindekilerin inciyi ele geçirmek her türlü yola başvurmaları insanların para için herşeyi yapabileceği gerçeğini yansıtır.
ŞAHISLAR
Kino : Dürüst,fakir,devamlı ezilmiş ama umutlarını hala kaybetmemiş biridir. Ailesini düşkündür ve onlar için kendisini tehlikeye atmaktan kaçınmaz.
Kino’nun Eşi: Fedakar bir kadındır. Romanda kocası bir kez ona vurur. Ama bundan dolayı gücenmez. İncinin uğursuz olduğuna inamakta ve ondan kurtulmaları gerektiğine inanmaktadır.
Doktor : İnsanları küçümseyen, paraya düşkün ve para için her türlü kötülüğü yapmaya hazır olan biridir.
KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER
Kitabı okumadan önce yazarı tanıyordum ve bazı eserlerini okumuştum. Yazar bilindik üslubu dışına çıkmayarak yoksul ve sıradan insanları konu ediniyor. Olay örgüsü ve insanların iç yüzünün para karşısında ortaya çıkması yaşamın üzücü gerçeklerindendir. Eserin okunmasının insana birçok şey kazandırdığı inancındayım.
[m2]
KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ
(1902-1968) 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi John Steinbeck dünya edebiyatına ölümsüz yapıtlar kazandırmış bir yazardır. 1902′de California’da doğan, John Steinbeck, 1968′de New York’ta öldü. İnsan-doğa ve insan-insan ilişkilerini, özellikle de, çalışan tüm kesimlerin yaşamlarını anlatmadaki başarısıyla ünlüdür.
ÖNEMLİ ESERLERİ
ROMAN: Yukarı Mahalle(1935), Fareler ve İnsanlar(1937), Gazap Üzümleri (1939), Sardelye Sokağı(1945), Cennet Yolu(1952
|» Roman Özetleri Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Ayyy! Bu özeti bulmam yani bu özeti yazmanız o kadar iyi olmuş ki bilemezsiniz durumumu. Yarın (pazartesi) bu kitaptan sınav olacağız. Ben kitabı okulda dolabımda unutmuşum. Öğretmen kitabı bir – bir buçuk ay önce istemişti ve bende hemen almıştım yalnız kitabı hiç beğenmediğim için (kitabın kötü olduğunu kapağından çıkarıyorum bu arada) 1. bölüm dışında hiç bir yerini okumadım. Yani bu site hızır gibi imdadıma yetişti. Ayrıca kitaptaki şahısların özelliklerinin bile verilmesi çok iyi olmuş 😛 Teşekürler. (LÜTFEN YAYINLAYIN.)
Merhaba sitenizi çok beğendim ödevlerimi burada yapacağım. 🙂 Tabiki de şaka güzel site tebrikler.
Ya süper bişey ya inci kitabını ben okuuştum güzel bir kitap herkese tavsiyede ederim ben. Ben de bu kitabı okudum.John Steinbeck çok güzel kitaplar yazıyor. Fareler ve İnsanlar adlı kitabı da okumanızı tavsiye ederim. Çok güzel bir kitap. Ama sonu çok acıklı. Konusunu da yazmayayım. Süpriz olsun. Ben İnci adlı romanı büyük bir zevkle okudum. Aynı özeti biraz önce başka bir sitede de okudum. Olaylar ve ana fikir doğrudur. Fakat Pedro diye biri yok. Sizin Pedro dediğiniz kişi aslında Kino. Özeti yazmadan önce kitabın ilk sayfasına baksaydınız “Kino, alacakaranlıkta uyandı” cümlesiyle başlıyor. LÜTFEN PEDRO YERİNE KİNO YAZIN.
Çok işime yaradı size çok teşekkür ederim.
Ben bu ‘İnci’ adlı kitabı okudum. Çok güzel bir kitap. Eğer okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim. Çünkü ben okudum sizinde okumanız size yarar getirecektir.
Ben bu kitabı okudum ve çok beğendim. Bence çok güzeldi, öğretmenimiz aldırdı.Süper bir kitap ben çok beğendim.Herkese selam…
Merhaba ben Ahmet özet için çoookkk teşekkür ederim.
Çok güzel olmuş teşekkür ediyorum ödevimi yapmış oldum ama sonu kötü bittiği içinde çok üzüldüm yani. Keşke inciyi satıp zengin ama iyi bir insanlar olsalardı.
Gerçekten güzel bir kitap.Öğretmenimizin dediği kadar varmış.Özet işime çok yaradı.
Ben bu kitabı çok sevdim.Çok duygulu bir kitap herkese tavsiye ederim.ben çok çalışkanım ve Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okuluna selamlar.
Bu kitap özetleri gerçekten çok ğüzel olmuş.Bunun yani inci kitabını yazan John STEINBECK’e teşekkür aediyorum siz dahil.
Kitap çok güzel ve yazarın diğer kitaplarınıda tavsiye ederim.
Daha okumadım ama ilk defa burda buldum teşekkürler.
Gerçekten çok güzel bir kitap inci yalnız ana fikrine katıldığımı söyleyemeyeceğim açıkçası…
çok teşekkürederim ödevimi yapmış oldum buarada çok güzeldi size çok teşekür ederim
gerçekten çok güzel kitap okudum ve zevk aldım
Performans ödevimi hazırlarken bir nebze yardımcı oldunuz sağolun ama anafikire bende katılmamaktayım.
Teşekkür ederim…
cok güzel cok teşekkür ederim yarın kitaptan yazılı olcaz ve daha kapagı açmadım xD sizin sayenzzDee yksek alcam.
🙂 🙂 🙂 😛 🙂