2018-2019 KPSS Güncel Bilgiler – 2

2018 yılında yayımlanan Küresel İnsani Yardım Raporuna göre 2017 yılında bütçesine oranla dünyada en fazla insani yardım yapan ülke Türkiye olmuştur.

Türkiye'de 24 Haziran 2018'de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel seçimlerini, 31 Mart 2019'da Mahalli idareler Seçimi yapılmıştır.

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesi üzerine G-8 üyeliği, üye devletlerce askıya alınmıştır.

Plüton 1930 yılında gezegen olarak keşfedilmiş, 2006 yılında ise gezegenlikten çıkarılarak Cüce Gezegen olarak adlandırılmıştır.

Arap Birliği Mart 2018'de Kudüs'ü Arap Mirası Daimi Başkenti olarak ilan etmiştir.

BM altı dili resmi dil ilan etmiştir. Bunlar: Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından organize edilen Genç Girişimcilik Fuarı Eylül 2018'de Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

Türkiye tarihinde Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürürken vefat eden iki Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Turgut Özal'dır.

2018 itibariyle İsrail'in ekonomik ve fiziki ambargosu sebebiyle Gazze'nin dünyayla tek bağlantısı Refah Sınır Kapısı'ndan sağlanmaktadır.

2018 yılında İsveç Akademisi tarafından yapılan açıklamada Nobel edebiyat ödülü verilmeyeceği açıklandı.

Eskrimde İbrahim Ahmed Acar Nisan 2017'de Türkiye'nin İlk Avrupa  ve Nisan  2017'de ise Türkiye'nin ilk dünya şampiyonu olmuştur.

2013 yılında kurulan ve 2017 yılında oluşturulan Türk Ortak Ordusu TAKM'a  (Avrasya Askeri Statükolu Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı) üye olmayan ülke Özbekistan'dır. TAKM üyeleri: Türkiye, Azerbaycan, Moğolistan ve Kırgızistan'dır. TAKM sembolü “bir dört yıldız”dır.

Bir Türk geleneği olan Kutlaması Hıdırellez Aralık 2017'de UNESCO Dünya Somut Olmayan Dünya Mirası Listesine girmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Şah Fırat, Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatını Suriye sınırları içerisinde gerçekleştirmiştir.

2019 itibariyle Türkiye'nin ilk ve tek kadın başı Tansu Çiller'dir.

BM'nin 2011 yılında istanbul2da aldığı karar gereğince az gelişmiş ülkelerin teknolojik gelişimlerinin sağlanması amacıyla Haziran 2018'de Kocaeli Gebze'de Teknoloji Bankası kurulmuştur.

Adnan Menderes'in asıldığı Yassıada'nın ismi 2015 yılında Demokrasi ve Özgürlük adası olarak değiştirilmiştir.

Gülhane Parkı'nda İslam bilim adamalarının buluşlarını sergileyen ve Temmuz 2018'de vefat eden İslam Bilimleri ve Tarihi Araştırmacısı Fuat Sezgin'dir. Fuat Sezgin'in kurduğu İslam Bilim Tarihi Müzesi'nde 45 bin cilt eser sergilenmektedir ve bu alanda müze dünyada ilktir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nca 2019 yılı “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Yılı” olarak ilan edilmiştir.

Kenan Evren'in komutanlığını yaptığı ve 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen darbenin diğer ismi Bayrak Harekatı'dır.

TÜRKPA (Türkçe Konuşan Ülkeler Parlementer Asamblesi ) merkezi Azerbaycan Bakü'dür.

Mehmet Akif Ersoy'un tek eseri olan Safahat, şairin 1908-1910 yıllarında Sebilürraşad'da yayımlanan şiirlerinden oluşmuş ve 1911 yılında yayımlanmıştır. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nı Türk milletine armağan ettiği için Safahat'a koymamıştır.

2018-2019 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici Üyeleri: Almanya, Belçika, Güney , Endonezya, Dominik Cumhuriyeti

1982 Anayasasına göre TBMM 550 milletvekilinden oluşmaktadır. 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği ile milletvekili sayısı 600'e yükseltilmiştir.

Türkiye'de psikolojinin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuş ve dünyada psikoloji literatüründe hatırı sayılır bir yere sahip olan Çiğdem Kağıtçıbaşı Mart 2018'de hayatını kaybetmiştir.

Rusya 2018 Kış Olimpiyatlarında doping kullandığı gerekçesiyle Uluslararası olimpiyat Komitesi tarafından olimpiyatlara katılmaktan men edilmiştir.

Çanakkale Zaferinin 100. Yılı münasebetiyle hazırlanan video filminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seslendirilen adlı şiir Arif Nihat Asya'ya aittir.

20. asır siyasi tarihi açısından önemli bir yere sahip olan ve Marksizm ve Kapitalizmin eleştirildiği “Kavgam” adlı kitap Adolf Hitler'e aittir.

2018 yılında gerçekleştirilen 18. Akdeniz Oyunlarına ev sahipliği yapan ülke İspanya'dır.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından açıklanan rapora göre 2017 yılında topraklarında en fazla sığınmacı barındıran ülke Türkiye olarak belirlenmiştir.

2018 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşmayla Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim krizi Makedonya'nın adının Kuzey Makedonya olarak değiştirilmesi ile çözüme kavuşmuştur.

2018 yılını TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) , Kazak Milli Şairi Mağjan Jumabayev ve Azerbaycanlı besteci Gara Garaliyev yılı olarak ilan ettiğini duyurmuştur.

Dünyanın en derin gölü Baykal Gölü Rusya topraklarında bulunmaktadır.

Benazir Butto Dünyanın ilk kadın devlet başkanıdır ve Pakistan'ı yönetmiştir.

Türkiye'nin sivil ve askeri kökenli cumhurbaşkanları:

Mustafa Kemal Atatürk – asker

İsmet İnönü – asker

Celal Bayar – sivil

Cevdet Sunay – asker

Cemal Gürsel – asker

Fahri Korutürk – asker

Kenan Evren – asker

Turgut Özal – sivil

Süleyman Demirel – sivil

Ahmet Necdet Sezer – sivil

Abdullah Gül – sivil

Recep Tayyip Erdoğan – sivil

Bitlis ilimizde bulunan Nemrut Krater Gölü Türkiye'nin en büyük dünyanın ise ikinci en büyük krater gölüdür.

Bisiklet Taksi Uygulaması Türkiye'de İklim Değişikliği Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında ilk defa 2018 yılında Tekirdağ Lüleburgaz'da başlatılmıştır.

Tortum Şelalesi Erzurum'da bulunmaktadır ve dünyanın ikinci, Türkiye'nin en yüksek şelalesidir.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinde yapmış olduğu arabuluculuk çalışmalarından dolayı 2017 yılında Rusya Devlet Nişanı verilen işadamı ve siyasetçi Cavit Çağlar'dır.

Arif Nihat Asya Bayrak şiirini Adana'nın düşman işgalinden kurtulması üzerine yazmıştır.

BM'de veto hakkı bulunan beş ülke: ABD, Rusya, Çin, Fransa İngiltere

Kilauea Yanardağı Amerika Birleşik Devletlerinde bulunmaktadır ve 2018 yılında yeniden faaliyete geçmiştir.

Bosna Kasabı olarak anılan Sırp Ratko Mladiç, 2017 yılında soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlal suçlarından dolayı müebbet hapse çarptırılmıştır.

UNESCO El Halil şehrini 2017 yılında Filistin'e Ait Tehlike Altındaki Dünya Şehri ilan etmiştir.

Mustafa Kemal'in Büyük Kıyım olarak adlandırdığı savaş Sakarya Meydan Muharebesi'dir.

İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ve İngiltere Birleşik Krallık içinde bulunan ülkelerdir.

Avrasya Ekonomi Birliği Zirvesi 2018 yılında Rusya'da gerçekleştirilmiştir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)