Kulak Çınlaması Nedir? Neden Olur?

Çoğumuz zaman zaman kulağımızda çınlama yaşarız. Halk dilinde “biri beni andı” diye ifade edilen kulak çınlaması tıslama, zil sesi, kükreme, uğultu veya çınlama gibi birçok farklı şekilde hissedilebilir. Genellikle su sesi, havanın esmesi veya da müzik sesi duyuluyormuş gibi ses hissedilir, ancak uzun sürdüğü zaman bu can sıkıcı bir hal alır. Kulak çınlaması çevredeki insanların duymadığı sadece kişinin duyduğu bir sestir. Kulak çınlaması yaşandığında bu durum uzun süre de devam edebilir ara sıra da yaşanabilir.

40'lı yaşlardan sonra sonra daha duyarlı olunan kulak çınlaması iki çeşittir. Biri sadece kişinin kendisinin duyduğu çınlama iken, diğeri organik sebeplere bağlı olarak damar genişlemesi veya tümör belirtisi olarak yaşanan ve başkalarının da duyduğu sestir. Tıp dilinde “tinnitus” olarak adlandırılan ve genelde önemsiz bir kulak çınlaması iken bazı durumlarda başka hastalıklarında habercisi olabilmektedir.

Yaşanan kulak çınlaması sürekli hale geldiyse yani uykusuzluk, dikkat bozukluğu veya baş dönmesi gibi belirtilere de neden oluyor ise günlük yaşamda rahatsız edecek bir hal aldıysa mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gereklidir. İleri yaşlarda işitme kaybı yaşandığı zaman işitme sinirlerinin hassaiyetinin azalmasından dolayı bu durumda kulak çınlamasına neden olabiliyor. Genç yaştaki kişilerde yüksek sesin olduğu ortamlar veya kulaklıkla müzik dinlendiği zaman kulak çınlaması yaşanabilmektedir.

kulak-cinlamasi

Kulak çınlaması için tedavi uygulanacağı zaman ilk olarak neden dolayı çınlama yaşandığı tespit edilip çınlama türüne göre tedavi uygulanmalıdır. Organik problemlerden dolayı yaşanan kulak çınlamaları uzman tarafından tedavi edilmelidir. Örnek verecek olursak, orta kulakta yaşanan damar genişlemeleri ve buradan geçen kan akımının hızı ile ilgili durumlarda kişinin kulağında çınlama yaşanması cerrahi müdahaleler ile tedavi ediliyor. Yaşanan kulak çınlamasında kişi sadece kendi duyuyorsa bile yine de doktora başvurmakta fayda vardır. Bunun nedeni ise kulak çınlaması sadece kulağı değil başka organları da etkileyen bir rahatsızlık türüdür. Yaşanan başka bir rahatsızlık kulağ vuruyor olabilir.

Kulak Çınlaması Neden Olur?

Çok kalabalık yerde bulunmak: Düzenli bir şekilde yüksek sese maruz kalan kişilerde kulak çınlaması yaşanmaktadır. İpod ve MP3 gibi müzik aletlerinde yüksek seste müzik dinlemekte çınlamanın sebeplerinden biridir.

Hastalıklar ve incinlemeler: İç kulak bozukluğu ve aşırı iç kulak sıvı basıncı nedeni ile yaşanan “Meniere” denilen rahatsızlıklarda da çınlama yaşanabilmektedir. Akustik nöroma ve kafatası sinirinde tehlikesiz tümör oluşumu da kulak çınlamasına neden olan hastalıklardır.

Kan damarı sorunları: Kan damarı düzensizliği aniden kulak çınlamalarının yaşanmasına yol açar. Pulsatil olarak bilinen kan damar sorunundan kaynaklanan kulak çınlamasın da en yaygın neden boyunda tümör içermesi veya kan damarında basınca sebep olmasıdır.

İlaçlar nedeni ile: Bazı ilaçların kullanılması kulak çınlamasına neden olduğu gibi daha kötü hale gelmesine de yol açabiliyor.

Yaşlı insanlarda işitme kaybı yaşanması: 60 yaş üstü kişilerde yaşanan işitme kaybı kulak çınlamasına neden olabilmektedir.

Kulak tıkanması: Aşırı kulak kirliliğinden de kulak çınlamaları meydana gelmektedir. Bu durum bazen kulak zarını da tahriş edebiliyor.

kulak-cinlamasi-nedeni

Kulak çınlaması yaşayan kişiler tuz tüketiminden kaçınmalı, kafein içeren ürünlerden durmalı ve alkol-sigara tüketmemelidir. Kulak çınlamasını azaltmak adına damar genişletici ilaçlar ve kan yapan ilaçlar önerilmektedir. Aynı zamanda kulağa lazer verip kulaktaki kan akışını düzenli hale getirerek ve oksijeni artırarak tedavi edilmesi mümkündür.

Gürültülü ortamdan kaçınmalı ve aynı anda iki şey dinlenmemelidir. Kulak çınlaması yaşayan kişilere işitme testi yapılır ve bu testin sonucuna göre uygun yöntem ile tedaviye başlanır. Kulak çınlamasını unutturacak yöntemler ile de tedavisi mümkün olup bu tedavilerden biri de maskeleme yöntemidir. Bu yöntemde kişinin kulağına çınlamaya yakın bir ses verilir ve bu alet 8 ay kadar kullanılır. Sonrasında kişi kulak çınlamasını duymaz o sese alışır ve ikisini ayırt edemez hale gelir.

Kulak Çınlamasına İyi Gelen Nedir?

  • Alkol, kafein gibi içecekler tüketmemek
  • Sigara içmemek(nikotin kan akışını azaltıyor)
  • Stres ve fazla yorgunluktan kaçınmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Maden suyu tüketmemek
  • Yüksek sese maruz kalmamak
  • Boynun gerilmesinden kaçınmak
Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)