Saçlarda Kepek Neden Olur Çözümü Nelerdir?

Saç köklerindeki ölü derilerin dökülmesine kepek denir. Deri dökülmesi normal şartlarda zaten dökülür fakat dökülme aşırı olduğunda kepek sorunu ortaya çıkmaktadır. Genelde kepek sıcak ve soğuğa maruz kalındığında ortaya çıkar. Ve kepeği önlemek için saç derilerimize bakım yapmamız gerekir. Kepeklenmenin daha çok erkeklerde görüldüğü bilinse de bayanlarda da görülmektedir. Erkeklerde kepeğin daha çok olduğu düşünülmesi erkeklerin saçlarının kısa olmasından bu sebeple  kepeklerin daha belirgin olmasından kaynaklıdır.

kepekli-sac

Kepeğe Sebep Olan Nelerdir?

Kullanılan bazı şampuanlar, jöleler, spreyler saçlarda  kepeklenmeye yol açmaktadır. Özellikle saçların kullanım sonrasında yıkanmaması temizlenmemesi çok etkendir. Kepek ciddi ve bulaşıcı bir hastalık değildir ama görünüm olarak ı rahatsız edicidir. Saçlarımız temiz olsa dahi dışardan bakıldığında yeteri kadar temizlenmediği düşünebilir ve insanların hoş olmayan bakışları ile karşılaşabiliriz.Cilt kendini yenilerken ölü deri hücreler atılır ve yeni hücreler oluşur . Yenileme süreci normalden daha hızlı olur ve ölü deri birikmeye başlar saç derisinde ise kepek oluşur  bu da gözle görülmeye başlar.

-Saçı az yada çok yıkamak : Saçımızı az yıkamak yağlanmaya ve yağlanmada kepeklenme yol açar . Aynı zamanda saçımızı çok yıkamakta saç derilerimizi tahrişe yol açar ve yine sonuç aynıdır kepeklenme oluşur. Birde piyasadaki şampuanların bir çoğu kimyasal içerdiğinden ciltte alerjik durum oluşturabilir ve buda kepeğe sebep olabilir. Bu sebeple kullandığımız şampuanı başka bir şampuanla değiştirmek ve hatta mümkünse doğal ürünler kullanmak sorunumuzu çözebilir.

-Malasezya mantarı: Ciltte yaşayan ama zararsız bir mantar türüdür malasezya mantarı.  Mantarın ciltte harekete geçmesi  vücudu enfeksiyonlara karşı korumak adına bağışıklık sistemi de harekete geçer ve cildin yağlanmasına yol açabilir. Cilt yağlanması da kepek oluşumuna sebep olabilir yani savunma mekanizması bize kepek sorunu olarak geri dönüşüm yapar.

-Kuru cilt: Sadece kuru cilde sahip olmak bile tek başına kepek oluşumuna yol açar. Cildin kuru olması soğuk hava ,çok sıcak odalar,nemsiz ortamların sonucu oluşur. Kuru bir ciltte ve saç derisinde ise pul pul dökülmeler meydana gelerek kepeklenmeye sebep olur. Fakat bu kepeklenme diğerlerine göre daha küçük ve yağsız olduğu için farklılık gösterir. Kuru ciltteki pullanma bacaklarımız ve kollarımızda da oluşabilmektedir.

kuru-cilt-kepek

-Jöle ve benzeri saç ürünleri : Jöle, köpük  ve saç spreyleri de saçlara uygulandığında deride alerjik tepkiler vermesine ve sonuç olarak  kepeklenmeye sebep olmaktadır. Bu ürünler kullanıldığında fazla kullanmamaya ve kullanmak gerekirse piyasada kepek yapmayan ürünler tercih edilmelidir.

-Sedef hastalığı : Kalın deri pullanması sedef hastalığı sonucu olur . Ve daha çok dirseklerde ,gövdede ve dizlerde görülür.

-Bunların yanında ; Yeteri kadar su içmemek ,stres ve kış aylarında güneş ışığı alınamadığı içinde cildimiz kurur  ve kepeklenme olur.

Kepekten Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

-Sirke: Saçımızı şampuanlamadan önce saçımıza doğrudan 3 yemek kaşığı sirke uygulamak ve beraberinde masaj yapmak bir kaç dakika bekletip durulamak faydalıdır. Şampuanladıktan sonra ise , 2 fincan soğuk suya 2 fincan elma sirkesi ilave ederek saçımızı durulamak saçımıza çok iyi gelen yöntemlerdendir.

-Aspirin: 2 aspirini toz haline getirip her saçımızı yıkadığımızda şampuanımıza ekleyip, karışımı saçımızda iki dakika bekleterek ve sonrasında durulayıp çözüme ulaşabiliriz. Tekrar normal şampuan ile saçımızı tekrar yıkamalıyız.

-Limon: 2 yemek kaşığı limon ile saçımıza masaj yapalım ve durulayım. Daha sonra bir fincan su ile bir çay kaşığı limo suyunu karıştırıp bu karışımla saçımızı durulamak ve kepek sorunumuz gidene kadar her gün böyle yapmak etkili bir yöntemdir.

-Kabartma tozu: Saçlarımızı ıslatıp bir avuç kabartma tozu ile saç diplerinizi ovalayın ve iyice durulayıp ,kurulayın.

-Tuz: Sofra tuzunu saç derilerine serpin ve masaj yapın sonrasında şampuanla yıkayın.

-Ağız gargarası: Saçınızı düzenli yıkayıp ağız gargarası ile durulayın ve artıcı kremi sürün.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)