Tokyo Kulesi

Tokyo kulesi 23 Aralık 1958 yılında Tokyo'da hizmete açılmış olan, temelde Eyfel kulesini örnek alarak çelikten yapılmış ve Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ekonomik olarak yükselişini simgeleyen bir kuledir. Tokyo kulesi yüksekliği Eyfel kulesini örnek alsa da 333 yüksekliğinde olup Eyfel kulesinden 13 daha uzun ve altı bin ton daha hafif olup, dört bin ton ağırlığındadır.

11 Mart 2011 yılında yaşanan depremden sonra ise tepesindeki eğilmiş olan anten eklentisi değiştirilmiş ve boyu üç yüz on beş metre olacak şekilde on sekiz metre kısalmıştır. Yine bu depremin ardından 11-16 Nisan 2011 tarihleri ında güneş enerjisi ile çalışan Led lambalarla ‘Dayan Japonya' yazılmıştır.

Tokyo Kulesi Tarihi

Japon Yayın Kuruluşu 1953 yılında televizyon yayınına başladığında, yayının dağıtılması için büyük yayın kulelerine duyulan ihtiyaç nedeniyle Tokyo'nun bir yerine yayın kuleleri yapılmaya başlanmıştır. Japon hükümeti ise bu yayın kulelerinin her yere yapılmaya başlanıp tüm şehri kuşatacağından endişelendiği için bu tüm kuleler yerine tek, büyük bir kule yapılması önerisini teklif etmiştir. Ayrıca savaş sonrasında güçlerini topladıklarının, ekonomik açıdan güçlendiklerinin ve dünya ekonomisinde edindikleri yerin göstergesi bir kule olacaktı bu.

Asıl plan o zamanın en yüksek binası olan Empire State binasından bile büyük bir kule yapmak olsa da inşa materyalleri ve ekonomik durum ancak Kanto bölgesinin yayın akışını sağlayacak büyüklükte bir kule yapmaya olanak sağlamıştı. Bina şekil olarak Eyfel kulesine benzese de ondan on üç metre daha uzun olmuştur. Ayrıca Tokyo kulesi, Kanto'nun 1923 yılında yaşadığı depremin iki katı şiddetine bile dayanacak sağlamlıkta yapıldı.

Yapım Süreci

Tokyo kulesinin yapımı Japon devletine 8.4 milyon dolara mal olmuş olsa da kule bir kamu malı değil, Japonya Şehir Televizyonları Ortaklığı'na ait bir kuledir. Telekomünikasyon ve gözlem amacıyla kullanılan bu kulede çıkılabilecek en yüksek nokta iki yüz ellinci metredeki özel gözlem yeridir.

Yapının inşası Haziran 1957'de başlayıp Aralık 1958'de bitmiş ve 23 Aralık 1958 tarihinde de hizmete açılmıştır.

2010 yılında Tokyo Skytree inşa edilene kadar elli iki yıl boyunca ülkenin en uzun binası olarak kalmıştır.

Tokyo kulesinin altında restoran, müze, akvaryum ve hediyelik eşya satan dükkanlar almakla birlikte kulede ziyaretçilerin şehri izleyebilmeleri için iki gözlem katı bulunmaktadır. İlk gözlem katı olan ana gözlem yeri yüz ellinci metrede olup (burası binanın çevresini ve şehri göstermektedir) , özel gözlem yeri iki yüz ellinci metrededir ve daha geniş bir çevre izleme şansı sunmaktadır (yakındaki şehirler bile görülebilir). Turistler de genellikle burayı tercih ediyor olsalar da özel kısım ana kısımdan daha küçük bir alana sahiptir. Ayrıca kulenin yapıldığı zamanki düşünce yapısı, engelliler için gösterilen özenin yetersizliği göz önüne alınınca ana gözlem yeri engelli insanlar tarafından ulaşılabilir olsa da tekerlekli sandalyede olan insanlar özel gözlem yerine girememektedirler.

Tokyo kulesi temelde bir radyo istasyonu olması amacıyla yapılsa da turistik açıdan çok ilgi çekmektedir.

Tokyo kulesinin giriş saati dokuz olup kapanış saati gece on birdir. Yine de binaya giriş için son saat akşam ondur.

Kulenin Renkleri

Tokyo kulesi, orijinal olarak turuncu ve beyaz renklerle yapılmış olsa da özel etkinlikler ya da önemli günler süresince birçok renkle (hatta aynı anda birden fazla renkle) ışıklandırılmıştır. Kulenin renkleri yapıldığı zamanın havacılık kurallarına uygun olacak şekilde seçilmiştir. Gece yarısı ise kapatılmaya programlanan ışıkların ardında Tokyo kulesinin altında birçok çift görülebilir. Rivayete göre Tokyo kulesinin ışıklarının gece yarısı söndüğünü gören çiftler, gelecek yaşamlarında mutluluğu sonuna kadar birlikte yaşayacaklarına inanırlar.

Club333

Tokyo kulesinin ana gözlem yerinin birinci katında bulunan Club333, Tokyo kulesinin eşsiz şehir manzarası eşliğinde insanlara muhteşem bir canlı müzik keyfi sunmaktadır. Çalınan şarkılar Caz ağırlıklı olmaktadır. Bu canlı müzik saatleri ve günleri her hafta değişmekte olup, internet sitesinden bu bilgilere kolayca ulaşılabilinir.

Tokyo ‘One Piece' Kulesi

Tokyo kulesinin altında bulunan kafe, müze, akvaryum ve hediyelik eşya dükkanlarının yanı sıra otuz beş ülkeye satılmış ve gençler arasında çok popüler olan One Piece adlı manganın tema parkı da görülmektedir.

Tema parkının açılış-kapanış saatleri sabah ve akşam on olmakla birlikte akşam en geç dokuzda içeri girilebilmektedir. One Piece ile ilgili restoranda yemek yenilebilir ve hediyelik eşya dükkanları da gezilebilir.

Ulaşılabilirlik

Tokyo kulesi nihayetinde bir yayın kulesi olduğu için bir tepenin üstüne inşa edilmiştir. Tepe, yürüme sorunu olan ya da tekerlekli sandalye kullanan turistler ve halk için zorlayıcı olmaktadır.

Tepeye çıktıktan sonra bilet noktası ile karşı karşıya geliniyor. Tokyo kulesinin biletleri engelli vatandaşlar için (engelleri belgelendirilmiş ise) indirimli oluyor.

Tokyo kulesi, Tokyo Skytree yapıldıktan sonra öncesinde yaşadığı o yoğunluğu artık yaşamayan, üstündeki kalabalığı bir miktar atmış bir kule olduğu için genel anlamda gezmek daha kolay oluyor. Ayrıca yapının içinde asansörler olsa da kapasitesi çok fazla olmadığı için kişiler genellikle merdivenleri kullanıyor. Ve ikinci kat hem dar olması hem de ulaşım zorluğu gibi sebeplerden engelli turist ve vatandaşlar tarafından gezilmesi mümkün olmayan bir yer olarak kalıyor.

Bir engelli gözüyle bakıldığında, Tokyo kulesi – eskiden yapılmış olmasının da etkisiyle- engelli turist ve vatandaşların gezerken zorluk yaşayacağı ve maalesef engeli olmayan bir turist ya da vatandaş kadar keyif alamayacağı bir kule. Bu sebeple Tokyo Skytree engelli turist ve vatandaşlara daha fazla önerilen bir Tokyo sembolü oluyor.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)