Verimli Ders Çalışma Yöntemleri ve Teknikleri

Web sayfamızın asıl amacı olan derslere ve eğitime yardımcı olması konu anlatımlarının ile siz değerli öğrencilerimize hizmet vermekteyiz. Bu yazımızda da verimli ders nasıl çalışılır, verimli ders çalışma yöntemlerini anlatacağız. Öğrenmede iyi sonuç almanın yolu çok çalışmaktan değil, verimli, etkin ve yeterli çalışmaktan geçmektedir.Etkili çalışma sistemi, görsel işitsel veya dokunsal sistemlerden hangisine sahip olursa olsun her öğrencinin mutlaka yapmak zorunda olduğu stratejileri içermektedir. Başarılı öğrencilerin en önemli başarı sırları aşağıda maddeler halinde açıklayacağız ve anlatacağız  bunları uygularsanız başarısız olmak için herhangi bir sebep yoktur.

verimli-ders-calisma-yontemleri-ve-teknikleri

Etkin Dinle: Dersi Derste Hallet

Etkin dinlemenin en önemli yolu konsantre olmuş bir şekilde dikkatli dinlemek demektir. Derslere güçlü bir şekilde odaklanmak için aşağıda maddeler halinde vereceğimiz pratik önerileri uygulayın.

  • Hangi dersi dinliyorsanız veya çalışıyorsanız, “şimdi matematik dersine dinliyorum, şimdi dinliyorum” gibi telkinler de bulunun. Çünkü daha iyi konsantre olmak için zihninizi şimdiye getirmeniz gerekir.
  • Ders esnasında önemli gördünüz yerlerin altını çizin ve önemli gördüğünüz bilgileri not edin. Not almak zihnin dağılmasını önler ve daha iyi odaklanmanızı sağlar.
  • Sırada dik oturun ve öğretmeniz ile göz teması kurun. Söylediklerine dikkatinizi verin, öğretmeniniz ile kuracağınız göz teması söylediklerine daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır. Göz teması oldukça önemlidir, mesela bir yazıyı kağıttan okuyan ve karşısındakilere hiç bakmadan okusa pek bir anlamı olmaz hızlı okuma tekniği ile karşısındakilere bakarak okursa daha çekici olur.
  • Dersiniz bittiğinde eve geçip ilk önce dinlenin. Dinlenmeden yapılan çalışmalarda genellikle odaklanamama ve konudan kopmalar meydana gelir, konsantrasyonunuz çabuk bozulur. Aç iseniz midenizi çok dolduracak şekilde değil yeterince bişeyler yiyin.

verimli-ders-calisma-yontemleri-ve-teknikleri-1

Saat kaç ile kaç arasında çalışacağınızı ve neler yapacağınızı daha önceden belirleyin

Özellikle ders çalışma sorunu olan öğrenciler bu uygulamayı bir gün öncesinde kurgulama yapmalıdırlar. Yani bir gün önceden yatmadan hemen önce kafanızda planını yapmalısınız, “ yarın saat 18-21 arası ders çalışacağım” diyerek zihninizde kurarsınız ve aynı cümleyi okuldan çıktığınızda da tekrarlarsanız zihninizi 18-21 arasında çalışmaya bloke edersiniz. Böylelikle zihninizde neyi tekrar ederseniz kendinizi de ona yönlendirirsiniz. Aynı işlemi maç izleme, dizi izlemek, film izlemek içinde yapmıyor muyuz?

verimli-ders-calisma-yontemleri-ve-teknikleri-6

Günlük tekrar yoksa başarıda yoktur

Başarı öğrencilere baktığımızda ortak olarak yaptıkları en önemli çalışma günlük tekrardır. Günlük tekrar öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini ve uzun hafızaya atılmasını sağlar. Tekrar edilmeyen su üstüne yazı yazmak gibidir. Özellikle yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi o gün içerisinde tekrarını yapmazsanız %50'sini unutursunuz. Bir hafta içinde tekrar etmezseniz %70'ini unutursunuz. Bilimsel olarak kanıtlanan bu davranış tekrar etmediğiniz zaman geriye çok az bir bilgi kalıyor ve onunla da hiç bir başarı sağlanamaz.

verimli-ders-calisma-yontemleri-ve-teknikleri-2

Herhangi bir konuyu anlayıp anlamadığınızı nasıl bilirsiniz?

“Anladığımı hissederim” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bunun yeterli olmadığını belirtmek isterim. Çünkü bazı öğrenciler tam anlamıyla anlamadığı halde anladığını ve tamamen konuya hakim olduğunu düşünüyor. Buna “erken anlama” sorunu denir. Bazı öğrenciler de; anlamadığını hisseder buna da “geç anlama” sorunu denir. Oysa hissetmek, subjektif bir veridir ve bizi yanıltabilir. Anladığınızın ve öğrendiğinizin gerçek göstergesi sorulardır. Sorularda iyi iseniz anladığınızı hissetmeseniz de öğrenmişsiniz ve anlamışsınız demektir. Sorularda iyi değilseniz anladığınızı hissetseniz de eksiğiniz var demektir. Bu nedenle mutlaka tekrar eteğiniz konu ile ilgili soru çözmelisiniz. Ne kadar çok soru çözerseniz konuyu o kadar çok zihninizde netleştirir siniz ve bilginizi kullanılabilir hale getirirsiniz.

verimli-ders-calisma-yontemleri-ve-teknikleri-3

45 dakikada bir 15 dakika ara 

Ders çalışırken mutlaka her 45 dakikada bir 15 dakika ara verin. Bunun çini bir kronometre kullanmak çok faydalıdır. Her 45 çalışma süresinin son 4-5 dakikasında o süre içerisinde gördüğünüz konulara, önemli gördüğünüz  yerlere göz atın. Bu çalışma,  bilgiyi uzun hafızaya atmak açısından çok etkilidir. Aynı zamanda bilgiyi zihninizde daha net görmenizi, konular arasındaki ilişkileri daha iyi kurmanızı kolaylaştırır, genel resmi görmenizi sağlar.

verimli-ders-calisma-yontemleri-ve-teknikleri-4

Dinlenirken dinlen, çalışırken çalış.

İyi dinleme iyi bir çalışmayı getirir. Dinlenirken sadece dinlenin yani zihninizde konu veya soru olmasın, çalışırken de sadece çalışın. Dinlenirken dinlendirici müzikler dinleyin. Müzikler, mutlaka pozitif müzikler olmalı. Yani depresif müziklerden damar dediğimiz şarkıları dinlemeyin. Dinlenme süresinde asla televizyon izlemeyin. Çünkü bir saat televizyon seyretmek iki saat kitap okumak kadar beyni yorar. Çalışma masanızda değil başka bir yerde dinlenin.

İyi bir başarı için okuldan sonra en az 3 saat çalışmalısınız. Yani 3×45 dakika Bu performansın altındaki çalışmalar, karnelerde düşük not olarak geri döner. Önemli olan çok çalışmak değil öz çalışmak önemlidir. Siz değerli öğrencilerimizin derslerinde başarılar.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)