Ben Nedir? Neden Olur? Zararları Nelerdir?

Hemen hemen herkesin cildinde var olan ben birçoğumuzun önemsemediği bir cilt lekesidir. Ben, cilde rengini veren melanin maddesi ve melanosit adı verilen hücreler tarafından üretilen kahverengi görünümlü lekelerdir. Ben, vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir. Benlerin neden oluştuğu ile ilgili kesin bilgiler mevcut değilken benlerin vücutta ne işe yaradığı da tam olarak bilinmemektedir.

İnsan vücudunda 10 ile 40 sayısı arasında var olan benler normal kabul edilir. benlerin bir çoğu çocukluk dönemde meydana gelir ve ileri yaşlarda da yeni benler oluşabilir. Benler zaman içerisinde değişebilir ve geçen zamana göre  büyüyebilir ve küçülebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir var ki özellikle yetişkinlerde bir benin yapısında çok kısa zaman içerisinde ani bir değişim görülürse zaman kaybetmeden cilt doktoruna başvurulması gerekiyor. Örneğin; Renk, kanama, şekil bozukluğu gibi..

ben-nedir

Ben Neden Oluşur?

Melanin maddesi cilde rengini verir ve melanosit adı verilen hücreler tarafından oluşur. Melanosit adı verilen hücreler deriye rengini verir ve cilt de eşit şekilde dağılır. Nedeni bilinmeyen ı durumlarda melanosit hücreleri bir küme oluşturacak şekilde toplanırlar ve koyu renkli benler meydana gelir. benler saç derisinden genital bölgelere kadar vücudun her yerinde oluşabilir.

Bilim adamlarının bazılarına göre benler güneş ışınlarının cilde zarar vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Benler güneş ışığına maruz kaldığı zamanlarda renk değiştirir ve daha da koyulaşır. Bazı istisna durumlarda ise zararsız benler hamilelik veya ergenlik döneminde de koyulaşabilir.

ben-neden-olusur

Güneşin Ben Üzerinde Etkisi

Vücutta meydana gelen benlerin bir çoğu zararsızdır. Bazıları ise cilt kanserine dönüşecek cinstendir. Cilt kanserinde çeşitlilik gösteren durumlar vardır. Bu hastalıklarda en çok cildin güneşe maruz kaldığı bölgelerde meydana gelir. Özellikle yaş 20′ yi geçmeye başladıktan sonra güneşe çıkıldığında vücudunda çok sayıda ben olan kişiler güneşe çıkarken çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Benler güneş ışınlarından zararlı UVA ve UVB ışınlarına maruz kaldığı zaman değişime uğrayıp kanserli hücre üretmeye başlıyor. Cilde UV ışınlarının temas ettiği zamanlarda melanosit hücreleri melanin üretmeye başlıyor. Böyle olunca var olan benler tehlike oluşturacak şekilde değiştiği gibi cilt de yeni benler de meydana gelebilir. Günümüzde insanlar güneş ışınlarının zararları konusunda daha bilinçli olduğu için güneşten koruyan kozmetik ürünleri ve güneş kremlerini kullanabiliyor. Ayrıca yüksek koruma faktörlü kozmetik ürünlerine ulaşmak artık çok kolay. Sadece tatilde iken değil şehir içinde ve güneşe maruz kalacağınız her yerde bu tür ürünleri kullanmanız faydanıza olacaktır.

Ben Oluşmasında Genetik Faktör

Doğuştan kızıl saçlı, beyaz tenli olan kişilerde huylu benlerin oluşma ihtimali daha yüksektir. Bu durumda ki kişiler özellikle güneş altında iken çok dikkat etmeleri gerekiyor. Genetik faktörlerin vücuttaki benler üzerinde etkili olduğu kabul edilir.  MC1R adlı genin bazı insanlarda kansere dönüşen benlerin görülen olasılığı konusunda etkili olduğu belirlenmiştir.

Ben Kansere Yol Açar mı?

Tüm benlerin değil ama bazı benlerin cilt kanserine yol açtığı bilinen bir gerçektir. Ben kanseri melanosit hücrelerinden kaynaklanmakla beraber bu kanser türüne de tıp dilinde “melano” denilmektedir. Diğer cilt kanserlerine göre melanoma kanseri oldukça tehlikelidir. Tehlike içeren melanoma kanseri teşhisi erken yapılırsa eğer tedavisi mümkündür.

Ben Aldırmak Tehlikeli mi?

Ben aldırmak kansere yol açmaz. Çünkü kansere yol açan benin kendisidir. Halk arasında ben aldırmanın kansere yol açtığı düşüncesi dilden dile dolaşıyor. Ancak bununla ilgili herhangi bir kanıt mevcut değildir. Fakat, ben aldırmanın kansere yol açacağını düşünerek kansere yol açan benlerin teşhis edilmesinde gecikebilir kansere yakalanabilirsiniz. Bu konuda oldukça dikkatli olmanız faydanıza olacaktır.

Doktor kontrolünde sakıncalı görülen benleri aldırma konusunda gecikmemelisiniz. Ben alınırken uygulanan yöntemlerden biri de lazer yöntemidir. Lazer yöntemi uzmanların tavsiye etmediği bir yöntemdir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)