Doktorlar Neden Dizlere Çekiçle Vuruyor?

Vücudun dört bir yanı sinirlerle çevrili olmasına karşın sinir hücrelerinin gövdeleri sadece omurilikte ve beyinde yer alıyor. Beyinde ve omurilikte 43 çift sinir çıkıyor. Bu sinirler merkezden ayrıldıktan sonra giderek dallanıp ve vücudun her tarafına dağılıyor.

Yaşama savaşı canlılarda her daim en hızlı tepkileri olan türlerin yararına sonuçlanacağı için en basit organizmalarda dahi duyu organları, kaslar ve aralarındaki ilişkiyi sağlayan sinir sistemi gelişiyor.

sinir-sistemi

Vücudun bir uyarıya karşı otomatik olarak cevap vermesine refleks denmektedir. Mesela, sıcak bir şeye elimiz temas ettiğinde aniden elimizi çekmek bir reflekstir. Reflekste komuta omuriliktedir. Bu esnada beyne bir bilgi gidiyor ama beyin reflekste aktif bir rol oynamıyor. Bir sandalyeye oturup bacak bacak üzerine attığınız zaman bir doktor diz kapağının altındaki kası kemiğe bağlayan tendona küçük lastik bir çekiçle sert vurduğu zaman bacağınız ileri doğru fırlar. Yaşanan bu reflekste baldır kasında yer alan duyu sinirleri kasın genişlemesine gösteriyor ve yeni sinir sinyalleri oluşturup kaslara küçük bir basınç uygulandığını ve gerildiklerini omuriliğe iletiyor.

diz-kapagina-cekic

Bu basınca omuriliğin dayanabilmesi için ise kasların kasılmasını gerektiğini bildiriyor ve bacak tekrar yeniden hareket ediyor. Gördüğümüz gibi refleks, beyni dahil etmeden doğrudan omuriliğin komutları ile gerçekleşiyor. Diz kapağına yapılan bu yöntem ile omuriliğin işleyişi hakkında bilgi alınması açısından çok önemlidir. Bu konuda bir doktor basit bir kaç test uygulayıp sinir sisteminin işleyişi hakkında bir çok bilgiye sahip olabilir. Diz kapağının hemen altına çekiçle vurulduktan sonra bacağın normalden daha fazla hareket etmesinin sebebi tümörden kalsiyum eksikliğine kadar bir çok hastalığın belirtisi olabilir.

Yalnız şunu unutmamalıyız ki, dize çekiçle vurularak yapılan bu yöntem kesin tanı için  tabi ki de tek başına yeterli değildir. Alanında uzman doktorlar ilk anda ön bilgi edinmek açısında basit ve hızlı olan bu testi uygulayabilir. Daha sonra vücudu kontrol ederek kontrollerine devam ederler.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)