Beynimize Daha İyi Seçim Yaptırmak Mümkün mü?

Bazı zamanlar olur ki canımız tatlı ister ve bir büyük dilim pastayı yiyebilecekken içimizden gelen kuvvetli bir ses bizi durdurur. Çünkü, o anda artan kilo ve bozulan sağlımız gelir bir anda aklımıza. bir durumda aklımıza gelen pastadan vazgeçip bir kaç kuru kayısı ile yetiniriz. İşte bu tatlı yeme isteğimizin önüne geçip bizi daha iyi seçime yönlendiren beynimizde ki orbitofrontal kortekstir.

Yalnız karar verme aşamasında ki tek etken bu olmamakla beraber, bir karar verme aşamasındayken dopamin salgısından sorumlu haz merkezi yanı sıra etik ve ahlaki değerlerle beraber içgüdüsel karar mekanizmaları da devreye giriyor. Bundan dolayı faklı zamanlarda aynı durumla şılaşabilir ve her defasında farklı seçimler yapabiliriz.

beyne-daha-iyi-secim-yaptirma

Problem çözme, hafıza, dikkat vb. gibi mantık gerektiren konularda karar vermemizi sağlayan etken Orbitofrontal korteks'dir. Bu sebeple “Meyve mi tatalı mı, yürüyüş mü evde film izlemek mi” gibi  ikilemlerde kaldığımızda bizi daha doğru ve en faydalı olan seçime yönlendiren mekanizmadır.

Bu bölge herhangi bir zarar gördüğünde kötü seçimler yapabilir ve düşünmeden hareket edebiliriz. Bir başka deyişle dürtüselliğe olur. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsünde bir çalışma yapılmış ve çalışmaya göre karar verme aşamasında beyne müdahale ederek ona daha “iyi” bir seçim yaptırmak mümkün. Bu çalışmaya göre, karar verme aşamasında orbitofrontal korteksteki sinir hücrelerinde oluşan değişimler izleniyor.

Maymunlar üzerinde yağılan bir deneye göre ise, belli bir seçim yapmak zorunda kalan maymunlar karar verme aşamasındayken sinyalleri elektrotlar yardımıyla takip ediliyor. Yapılan deneylerde maymunlara avantajlı veya dezavantajlı olacak durumlar ilişkilendirilen şekiller gösteriliyor.

Maymunlar yapılan deneyde farklı resimlere bakarken beyinlerdeki orbitofrontal bölgesi etkinliği özel bir bilgisayar programı ile takip ediliyor. Beyindeki sinirsel etkinlikle farklı şekillerin ilişkisi analiz edilerek sonuç ortaya çıkarılıyor ve beynin hangi seçenek üzerine daha çok yoğunlaştığı kanısına varılıyor.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)