Mısır veya resmi ismiyle Mısır Arap Cumhuriyeti, isminden de anlaşılacağı üzere cumhuriyet rejimiyle yönetilen bir Arap ülkesidir. Halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşmaktadır. Başkenti Kahire olan bu ülke Kuzey Afrika’nın en yüksek nüfuslu ülkesi olma özelliğine sahiptir. Halkın büyük bir bölümü Nil Nehri boyunca yerleşmiş olup ülkenin hem Akdeniz’e hem de Kızıldeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin batısında Libya, güneyinde Sudan bulunmakta, Asya kıtasında bulunan bölümü Sina Yarımadası üzerinden İsrail ve Filistin ile komşu olmaktadır.
Mısır’ın yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır ve bu ülkeyi sırf bu denli kökenli tarihi açısından bile gidip görmeye değer. Siz de Mısır’ı ziyaret etmek, turistik bir gezi düzenlemek istiyorsanız Mısır’ın Türk vatandaşlarından vize istemediği veya kapıda vize uyguladığı gibi bir yanılgıya kapılmayın çünkü Mısır bizden vize istemektedir.
Mısır Konsolosluğu’nun resmi bir web sayfası ne yazık ki bulunmamaktadır, telefonla bilgi almak da maalesef çok kolay olmamaktadır. Bu sebeplerden dolayı Mısır vizesi hakkında bilgi almak biraz zorlu bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu yazıda belirtilen şartlar ve durumlar 2017 yılındaki şart ve durumları açıklamaktadır. Bu tarihten sonra vize başvurusu yapacaklar için bilgilerin güncel olup olmadığını sorgulamaları tavsiye edilir. Örneğin vize alım ücretlerinin artması veya istenen belgelere değişiklikler olmuş olabilir.
Mısır kimlere vize uyguluyor?
Mısır hükümeti ile diplomatik ilişkimiz gerilediğinden beri Mısır hususi pasaport sahibi olan tüm Türk vatandaşlarına vize şartı uygulamaktadır. Önceden 20 yaşın altındaki veya 45 yaşın üstündeki vatandaşlarımıza uygulanan kapıda vize uygulaması da günümüzde tedavülden kalkmıştır. Yine de bu yaş gruplarına uyan kişilerin vize işlemlerinin daha kısa sürede gerçekleştiği söylenmektedir.
Nereye Başvurulmalıdır?
Eğer zamanında başvurunuzu yapmışsanız Mısır vizesi almak çok da zor bir durum olmamaktadır. Vaktiniz olduğu takdirde aracı firmalara ekstra ödeme yapmak yerine başvurunuzu bizzat da gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için önceden randevuya gerek yoktur.
Vize başvurularınızı ister İstanbul Mısır Başkonsolosluğu’nda ister Ankara Mısır Büyükelçiliği’ne yapma hakkınız bulunmaktadır. Bunun dışında tabii ki yeterli vaktinizin olmadığını düşünüyorsanız aracı firmalara da başvuru yapabilmektesiniz. Başvurular hafta içi 9:30-11:45 saatleri arasında gerçekleştirilebilmektedir vize çıktığı takdirde vizesi çıkan pasaportların teslim edilmesi de yine hafta içi 15:00’da gerçekleştirilmektedir.
Kesin olmamakla birlikte belgeleri eksiksiz teslim ettiğiniz takdirde başkasının adına da başvuru yapma imkanınız olabilir. Bununla ilgili resmi bir yazıyla karşılaşmadık fakat yine de konsolosluğu arayıp danışmanız sizin yararınıza olacaktır.
Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Dilekçe Nasıl Yazılır?
Dilekçenize önce “İstanbul Mısır Arap Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’na” hitabıyla giriş yapabilirsiniz. Devamında “… sebeplerden dolayı ülkenize yapacağımız… tarihlerindeki seyahatimiz için vize vermenizi rica ederiz.” Sözleriyle tamamlayabilirsiniz. Tabii ki dilekçede isim, soy isim ve imza da bulunmak zorundadır. Dilekçe örneklerine internet üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Vize Onay Süreci Nasıl İşler?
Mısır günümüzde Avrupa Birliği, ABD, İngiltere gibi ülkeler ve kendi ülkeleri için kapıda vize uygulamasına devam etmektedir. Bunun yanında Türk vatandaşlarından da çok fazla evrak istememektedir. Buradaki amaç, ülkeyi ziyaret etmeyi düşünen Türk vatandaşlar hakkında daha öncesinde bilgi toplamaktır. Başvuru yapan kişilerin pasaport ve kimlik bilgileri Mısır’daki güvenlik birimleri ile paylaşıldıktan sonra hakkınızda bir araştırma gerçekleştirilmekte ve uygun bulunduğu takdirde de vizeniz çıkmaktadır. Vizeniz çıktığında başvuru formunda belirttiğiniz e-posta adresinize bunu belirten bir e-posta atılmaktadır.
Vize Ücreti
Turistik amaçlı mısır vizesine başvuru ücreti 95 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha öncesinde de belirtildiği gibi bu ücret 2017 yılındaki geçerli ücrettir. Sonraki tarihlerde ücrette değişiklik olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. Ücret başvuru esnasında, nakit ve TL olarak alınmaktadır. Yanınızda tam miktarı götürmenizde fayda vardır.
Vizenin Çıkması Ne Kadar Sürer?
Vize başvurusu sırasında belgelerinizi alan konsolosluk görevlisi vize onayının en erken 15 gün içinde çıkacağını belirtmektedir. Aracı firma çalışanları ise bu sürenin 8 veya 10 güne kadar düşebildiğini söylemektedir. Size önerimiz planladığınız seyahat tarihinizden 4-5 hafta öncesinde başvurunuzu yapıp kendinizi garantiye almanız ve gereksiz strese girmemeniz yönünde olacaktır.
Eğer başvuru tarihinizden 15 gün geçtiği halde vizeniz hala çıkmadıysa bunun sebebi başvurulardaki yoğunluk olabilir. Aracı firmaların çalışanlarından edinilen kesin olmayan bir bilgiye göre Mısır tüm başvuruları birlikte değerlendirmekte ve herhangi bir kişinin örneğin belgelerinde sorun çıktığı takdirde diğer tüm başvurular da bekletilmektedir. Tüm başvurular tamamlandıktan sonra vize onayları aynı anda çıkmaktadır.
Vize Onay Sürecinde Bilgi Alınabilir Mi?
Bilgi alma konusunda çok özgür olmamakla birlikte en azından vizenizin çıkıp çıkmadığını konsolosluğu arayarak sorgulatabilmektesiniz. Bunun için başvuru tarihisini söylemeniz yeterlidir. 09:00-16:00 saatleri arasında aramanızda fayda var, zaman zaman özellikle mesai bitimine yakın saatlerde aradığınız bölüm telefona cevap vermeyebilir. Tavsiye olarak vize durumunuzu sorgulatmanız sonucunda yapmanız gereken teşekkür edip telefonu kapatmaktır. Hangi güne çıkacağı veya başvurunuzun üzerinden kaç gün geçtiği gibi şikayet ve sorularda bulunmamanızı tavsiye ederiz. Böyle durumlarda hoş olmayan tepkilerle karşılaşma olasılığınız vardır.
Vize Çıktığı Takdirde Yapılacaklar
Mısır vizesi çıktığı takdirde adrese pasaport teslimatı gibi bir hizmetleri bulunmamaktadır. Başvurduğunuz gün size verilmiş olan beyaz fiş ile hafta içi 15:00-15:30 saatleri arasında konsolosluğa gidip başvuruda bulunduğunuz yerden pasaportunuzu teslim almanız gerekmektedir.
Vizenin Zamanında Çıkmaması
Eğer vizeniz zamanında çıkmadıysa başvurunuzu iptal edip başvuru ücretinizi geri alma hakkına sahipsiniz. Bunu yapmak için pasaport teslim saatinde konsolosluğa gidip iptal için bir form doldurmanız gerekmektedir. Formu doldurup teslim ettiğiniz takdirde sonraki gün yine aynı saatler arasında pasaport ve ücret iadenizi alabilirsiniz.