Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Anlatım Bozukluğu – (Testler – Sorular)
68


Anlatım Bozukluğu
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir… )

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir.
B) Açlık ne dost,ne akraba,ne insanlık ne de hak tanımaz.
C) Ne hikmettir ,şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar.
D) Küllük, arka arkaya yaktığım sigara izmaritleriyle dolmuştu.
E) Akıllı adam,kendi aklını kullanır;daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın.
B) Eğer özgürce yaşamıyorsak, ölümü karşılamamız daha doğru olur.
C) Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize daha iyi davranırdık.
D) Voltaire, ölüm anında başında duran papaza: “İçimde güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his var.” dedi.
E) Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.
B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.
C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.
D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.
E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Asırlar önce yaşamış büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.
B) Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve öğüt veren en yakın arkadaşındır.
C) Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil olamazdı.
D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.
E) Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi.
B) Sincaptan ders alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek için üst dalı hedef alır.
C) Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artarlar.
D) Ağabeyini bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyordu.
E) Kendi bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.

 

 


6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Mantık hatası
B) Özne eksikliği
C) Yüklem eksikliği
D) Gereksiz sözcük kullanımı
E) Tamlayan eksikliği

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Rüştü, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.
B) Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız, süt bozulur.
C) Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum.
D) Sanatçının eserini yazdığı mekan uygunsa, tabi ki daha orijinal eserler yazacaktır.
E) Günde on kez telefon satan dükkana uğrardı.

 

 

8. “Geçtiğimiz ay okulda yapılan toplantıya katılamamıştım.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

A) Özne – yüklem uyuşmazlığı
B) Gereksiz sözcük kullanımı
C) Mantık hatası
D) Çatı uyuşmazlığı
E) Tümleç eksikliği

 

 

9. I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.

II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM merkezine başvursun.

III. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.

IV.KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.

V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.

Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

 


10. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması bir anlatım kusurudur.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?

A) Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.
B) İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar.
C) Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir.
D) Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet edip sonra eve gelip yattım.
E) Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri ,Adana’yı, bırakıp İstanbul’a gideceğim.

 

 


11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

A) Ehliyet alabilmeniz için lise öğretiminizi tamamlamanız gerekir.
B) Unutmayın, gelecek de bir gün gelecek.
C) Yarın Siirt’ten Batman’a gidiyorum.
D) Kral da dilenci de aynı iştahla acıkır.
E) Ülkeler kılıçla alınır; adaletle korunur.

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yapılan- dırılmış bir sözcükten kaynaklanan anlatım bozuklu -ğu vardır?

A) Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır.
B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir.
C) Uzun süredir bu mahallede kasapçılık yapan Levent Efendi, dün vefat etti.
D) Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.
E) Yazımını bilmediğiniz bir kelime olursa, İmla Kılavuzu’na bakınız.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır, kimisi çıktığında.
B) İnsanlar, birçok kez ölümden kaçmak isterken ölüme sürüklenmişlerdir.
C) Bırakın hayat ilkbahar gibi, ölüm de dökülen sonbahar yaprakları gibi olsun.
D) Birçok insanın değeri hayattayken değil;ancak öldükten sonra anlaşılır.
E) Ayakta ölmek ,diz çöküp yaşamaktan daha iyidir.

 

 

14. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkan yok mu?”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

A) Gereksiz sözcük kullanımı
B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.
C) Özne eksikliği
D) İyelik eki eksikliği
E) Çatı uyuşmazlığı

 

 

15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaşamı boyunca” sözü gereksiz kullanılmıştır?

A) Adamcağız, yaşamı boyunca çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için çalıştı durdu.
B) Yaşamın boyunca bu vicdan azabını çekeceksin.
C) Karısını ve çocuklarını öldüren adam yaşamı boyunca müebbet hapse mahkum oldu.
D) Yaşamım boyunca bu yaptıklarını hatırlayacağım.
E) Çocuklarınızın yaşamı boyunca mutlu olmasınıistiyorsanız onlara iyi bir eğitim veriniz.

 

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “geri” sözcüğü cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz?

A) Sendeki bütün kitapları geri alacağım.
B) Fabrika işçileri geri işe alındı.
C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade ediyorum.
D) Eğer bir karar verdiyseniz, geri adım atmayın.
E) Biraz daha geri gider misin?

 

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) O mahur beste çalar Müşgan’la ben ağlaşırdım.
B) Senin on yıl sonraki halini hatırladıkça üzülüyorum.
C) Çocukları çok sevdiğini ve asla zarar veremeyeceğini söyledi.
D) Ağabeyim ders çalışıyor, ben de bağlama çalıyordum.
E) Sevmek, yalnızlığı göze alabilmektir çoğu zaman.

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

A) Aşk dilekleri,yüksek katlara bir türlü ulaşmazmış.
B) Her zamankinden çok farklı bir mektup okuyacaksın.
C) Divan Edebiyatı, Arap ve özellikle İran edebiyatının etkisiyle gelişmeye başlar.
D) Çöplükten beslenenleri görünce bize anlatılan her şeyi unutmak istedik.
E) Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur.

...Yanıtlar…

1) E
2) E
3) A
4) A
5) E
6) C
7) D
8) C
9) D
10) D
11) A
12) C
13) A
14) D
15) C
16) C
17) E
18) E

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
68 Yorum Bulunmaktadır
off on Şubat 22nd, 2008 at 08:49

bu siteninde dışı hoş içi boş ya anlatım bozukluklarının hepsini çıkardım bir saat öğretmen hepsi yanlış dedi madem yanlış yapmışsınız bizleride yanlış yönlendirmeyin be kardeşim!

azra on Mart 15th, 2008 at 20:26

çook güzel 17 doğrum çıktı yaşasın

eda on Mart 17th, 2008 at 07:02

güzel bir test ama çözümlü olsaydı daha iyi olurdu tesekkurler

sana ne on Nisan 4th, 2008 at 16:32

ya boyle bır sey dusundugunuz için cok tesekkurler ders acısından cok faydalı ama cozumlu olsaydı daha ıyı olurdu yıne de elınıze saglık

ÇALIŞKAN KIZ on Nisan 17th, 2008 at 22:53

Ben çok sevdim çünkü arıyordum, arıyordum bulamıyodum. Soru çözecek bir site bile yoktu teşekkür ederim ve 7/e olarak teşekkür ederiz. Türkçe gibi dil yok.

SUZAN on Nisan 24th, 2008 at 12:00

Gerçekten güzel olmuş tebrikler.

ilknur on Nisan 30th, 2008 at 22:56

Bu siteyi çok başarılı buluyorum her konuda yardımıma hemen hemen koştu diyebilirim. Artık internette doğru bilgiye ulaşmak çok zor. Her kafadan bir ses çıkıyor diger sitelerde… Doğru bilgi için kütüphane yolarını aşındıracağım. :-) Bu gidişle sağ olsun bazıları böyle benimle konuşuyomuş gibi sohbet havasında anlatan ve ögreten yazıları koydugunda daha kolay anlıyorum. Sağ olun. Böyle devam edin bozmayın sitilinizi. Tuttum sizi.

melis on Mayıs 10th, 2008 at 12:07

Çok güzel olmuş ama testleri çogalatın bence.

meltemm on Mayıs 12th, 2008 at 16:22

Çok güzel olmus ama ben bu soruları dersanede de cözmüstüm.

aylin on Mayıs 12th, 2008 at 20:52

Gerçekten çok güzel bir site sizi tebrik ediyorumm.

liderim kız on Mayıs 13th, 2008 at 20:00

Böyle bir site yaptığınız için teşekkür ederim.

TugBa on Mayıs 15th, 2008 at 20:21

Ben bu siteye ilk defa rastladım ama gerçekten çok iyi bence. Test çöüzümü de var ve güzel anlatıyor. Ama testler de diger örnekleer gibi çözümlü olursa daha iyi olur. Çünkü niçin sorunun cevabının o cümle oldugunu anlamıyoruz..

burhan on Mayıs 17th, 2008 at 14:05

Lütfen acıklamalı cevap anahtarı hazırlayınız teşekkürler.

mihrap on Mayıs 21st, 2008 at 21:13

Yarın sınavım olacagı için ben de bu sıteye rastladım. Gercekten cok faydası var ama cevap anahtarlı olsa daha iyi olur.

meryem on Mayıs 22nd, 2008 at 15:18

Öncelikle gerçekten çok güzel bir site yapmışsınız. Bizim gibi öğrenciler için çok güzel olmuş ama arkadaşımın da dediği gibi soruların cevapları açıklaması olsa daha iyi olur gibime geliyor. İnşallah olur. Başarılarınızın devamını dilerim. Teşekkürler.

ezgi on Mayıs 24th, 2008 at 22:32

birinci sorunun cevabı kesinlikle B olmalı.Yanlışlık olmuş.Düzeltin lütfen(anlatım bozuklukları)

shinem on Mayıs 25th, 2008 at 23:14

Siteniz gerçekten çok hoşuma gitti sizleri tebrik etmek lazım… fakat cevaplarda nedenleri de açıklarsanız hiç fena olmaz diye düşünüyorum ve eminim benim gibi düşünen de çoktur. site için teşekkürler.

busra on Mayıs 25th, 2008 at 23:36

Yarın snavım var. Okulda arkadaşlarıma hocadan daha iyi anlatacağıma emınım.. Teşekkürler.

gülbahar on Mayıs 28th, 2008 at 18:08

ya sorularınız çok güzel zaten bu siteyi çok sevdim ama soruların yanıtları yanlış gibi kontrol ederseniz sevinirim

ebru on Mayıs 29th, 2008 at 20:46

herşey için teşekkürler…

SoN 1 HaFTa on Haziran 1st, 2008 at 16:03

Çok güzel bir site yazanı ellerine sağlık bazıları sıkıcı bulabilir ama hiç sıkıcı değil.

alara on Haziran 1st, 2008 at 19:51

Ben de sitenizi çok beğendim.Yarın sınavım var umarım bu sitenin de yardımıyla iyi bir not alırım. Bence de cevapların açıklaması olsa çok daha iyi olur. 1. sorunun cevabı doğru çünkü b şıkkında ‘ne ne’ bağlacı kullanılmıştır. Bu bağlaçla olumlu yüklemin kullanılması gerekir ki anlam olumsuz olsun. Doğru cevap e şıkkıdır.

sut_em on Haziran 1st, 2008 at 22:06

Sorular çok kaliteli böyle bir site yaptığınız için teşekkür ediyorum.

zeynep on Haziran 5th, 2008 at 11:11

Gerçekten çok güzel bir site çok güzel yararlanıyoruz. Hem sınavlara da hazırlanabiliriz.

elif on Haziran 12th, 2008 at 18:37

Çok güzel bir site ya çok beğendim. Sorular da bizler için kaliteli arkadaşlar değil mi ya?

sahra on Haziran 27th, 2008 at 15:38

Soruların cevaplarının doğru olduğuna pek inanmıyorum. Çünkü bazı soruların cvb ları çok saçma olmuş. Benim fikrim.

ÖZNUR on Temmuz 4th, 2008 at 19:21

Çok yararlı bir site. Hazırlayanlara teşekkürler.

akasya on Ağustos 7th, 2008 at 10:34

Tebrikler iyi olmuş ama bazı yerleri yanlış.

ibrahim atay on Ağustos 15th, 2008 at 00:30

Soruların cevaplarında bence yanlışlık var. Açıklamalı cevap olsa daha iyi olurdu. Tşk ederim.

yeşim on Ağustos 29th, 2008 at 12:15

Bizim bilgilerimizi tazelememiz için uğraşanlara çokk teşekkürler

nisan on Eylül 10th, 2008 at 20:36

Çalışma dışındaki vakitlerimde genelde buraya takılıyorum. Benim ve herkes için faydalı bir site. Emeği geçen herkese teşekkürler. Yanlız cevapları açıklamalı yazarsanız çok daha iyi olur. Tekrar teşekkürler.

halil on Eylül 14th, 2008 at 19:23

Bu siteyi yaptığınız için teşekkür ediyorum. İnsanlara ders saati dışında uğraşılacak bir eğitim aracı olarak kullanılmasını sağlayan internet yaptığınız site sayesinde internetin iyi olan yönlerini göstermekte kalmıyor bireylerede güvence sağlıyorsunuz.

ekin on Eylül 24th, 2008 at 15:25

Bence çok ama çok güzel bir site. Dersllerime yardımcı oluyor. İyi ki böyle bir site yapmışsınız. Derslerim için çok önemli…

Badegül on Ekim 21st, 2008 at 21:34

Evet burası gerçekten çok faydalı bir site özellikle bana yazılı öncelerinde çok yarıyor. Emeği geçen herkese teşekkürler.

sebnem on Ekim 23rd, 2008 at 20:20

Çok güzel bir site.İşlenen konu ve resimler gurur verici sizleri kutluyorum ancak ilk sorunun “B” şıkkında “Açlık ne dost ne insanlık ne akraba ne de hak tanımaz” ifadesi yanlıştır “Açlık ne dost ne insanlık ne akraba ne de hak tanır” olarak düzeltilmelidir.İlginize şimdiden teşekkürler..

mihriban on Ekim 27th, 2008 at 22:06

Bence çok güzel olmuş.Emeği geçen herkesin ellerine sağlık teşekkürler.Bence cevaplar verilmemeliydi.

ceylan on Kasım 21st, 2008 at 19:56

Teşekkürler size. Bu site sayesinde yazılılarımda daha başarılı oluyorum. Gerçekten çok güzel bir site. Başarılarınızın devamını dilerim!

ecem on Kasım 23rd, 2008 at 18:15

Site için çok teşekkür ediyorum ama sizden bir ricam var. Sitede cevapların yanına nedenlerini de yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Ergin on Kasım 25th, 2008 at 20:40

Çok güzel olmuş. Ama soruları sebepleriyle birlikte verirseniz, ilgi daha fazla olur. İyi çalışmalar.

kübra on Kasım 28th, 2008 at 15:54

Böyle bir site kurduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Aradığım her şeyi burda bulabiliyorum. Derslerimde bana çok yardımcı oluyor.

sevda on Kasım 29th, 2008 at 23:03

Elinize sağlık çok güzel bir site kurmuşsunuz.

rumeysa on Aralık 2nd, 2008 at 00:00

Kazım hocam artık öğrendim sırrınızı.

osman on Aralık 22nd, 2008 at 18:29

Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

sinemm on Ocak 4th, 2009 at 14:14

Gerçekten brava guzel bir site.

sevimm on Ocak 7th, 2009 at 23:12

Elinize sağlık siteniz çok güzel olmuş.Çok işime yaradı ama sınavda neler olcak acaba.Testlerde açıkçası zorlandım biraz neyse tebrikler süper olmuş.

ASLAN on Ocak 16th, 2009 at 16:38

Çok güzel bir site elinize sağlık

merve on Nisan 2nd, 2009 at 17:40

Sağolun çok işimize yaradı.bunu yapan kişilere teşekür ederim.

akın on Nisan 16th, 2009 at 14:13

Sitenizi çok beğendim

zeynep on Mayıs 7th, 2009 at 17:48

Çok güzel bir site bu bu sitenin sayesinde sınavıma çalıştım ama bu testleri bilgisayarda da çözmeyi çok istiyorum lütfen bu uyarım dikkate alınsa sevinirim

tuğçe on Mayıs 31st, 2009 at 14:33

çok sagolun emegi geçen herkese teşekkür ederimmm

melek on Haziran 6th, 2009 at 09:56

Süper olmuş emeğinize sağlık.

yusuf on Haziran 19th, 2009 at 19:24

Emeği geçen, uğraşıp ter döken herkese çok teşekkür ederim. Başarılı bir çalışma sunmuşsunuz. Elinize sağlık.

filiz on Temmuz 5th, 2009 at 15:17

Gerçekten de arkadaşlarıımn dediği gibi çok güzel bir site oluşturmuşsunuz gerçekten de elinize sağlık çok yararı dokundu bana sağolun.

fatoş on Temmuz 18th, 2009 at 10:41

Ya gerçekten çok güzel emeği geçen her kese çok teşekkkür ederim.

bilgee on Ağustos 12th, 2009 at 18:00

Emeği geçen herkese teşekkürler sağolun elinize sağlık çok yardımcı oldu. :-P Çok beğendim.

ayşenur on Eylül 25th, 2009 at 21:36

Ehh idare eder ama yinede emeğe saygı duyuyorum.

çağla on Aralık 8th, 2009 at 19:55

Emeği geçen herkese teşekkürler

ibrahim:-) on Aralık 28th, 2009 at 22:48

Süperr olmuş artık burdan testlerimi çözecegım.

halime on Şubat 4th, 2010 at 21:37

Sorular gayet güzeldi soruları buradan çözmeye devam edeceğim.

yağmur on Mart 26th, 2010 at 20:19

Bana komedili yani komik bir skeç yazarmısınız.

Sevilcan on Eylül 18th, 2010 at 20:54

Gerçekten çok güzel olmuş sorular elinize emeğinize sağlık.Lakin bu sorular güncellenecekmi?

ay çekirdeği on Ocak 10th, 2011 at 18:38

Bu siteyi beğendim ve arkadaşlarıma önerdim…

kadir on Ocak 24th, 2011 at 17:35

güzel bir site emeğe sağlık…

Muhammed on Nisan 27th, 2011 at 20:10

Emeği geçen hocalara teşekkürlerimi sunuyorum. Emeğinize sağlık.

bahri on Mayıs 1st, 2011 at 11:37

açıklamalı cevap anahtarı olsa daha iyi olabilirdi yinede çok teşekkürler bu arada bazı soruların cevapları yanlış soruların cevaplarını elden geçirmenizi istiyorum.

ss on Eylül 14th, 2011 at 23:32

cevablari daha datayli yazsaydaniz keske

tevfik kaya on Aralık 22nd, 2011 at 19:41

ama bu siteden çözmeyi düşünüyorum bide denklem sistemleri felan da olsun mat. olsun

eren on Ocak 6th, 2012 at 16:41

ya size ne desem az allah razı olsun sayenizde dil anlatım sınavından beşşşşşş alıcam çünkü bu soruların aynısı bizim sınavda çıktı çoooook sağolun

Yazı Detayı