Ana Sayfa » OKS - ÖSS - KPSS » Testler - Sorular » Sözcükte Yapı – (Testler – Sorular)
70


Sözcükte Yapı
()

(Yanıtlar, soruların bitimindedir…)

1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır.

Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

2. Güneşin ışıkları (I) kavruk (II) tenimizi sızlatıyor (III), ılık (IV) rüzgârsa okşuyordu (V).

Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

3. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?

A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım.
B) Kolu sarılı bir hasta, hemşireyi çağırdı.
C) Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu.
D) Dizili masalar, şamdanlarıyla güzel görünüyordu.
E) Sürülü tarlalara bu yıl ürün ekilmeyecekti.

4. I. Soğuk iklimlerin insanları açık tenlidir.
II. Yalnız geçirdiği günlerin acısını hissetti.
III. Beni yanlış anlamayın sakın, hayıflanıyorum işte.
IV. Susuz bir yazdı, çiftçiler yine üzüldü.
V. Gitme, diyorum; oralar tehlikeli.

Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A) Saçın ağarmış, yüzün solmuş; ama yine de güzelsin.
B) Binaların girişi de ferahlık vermeli insana, güzel olmalı.
C) Zamanın değerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın.
D) Siz, beni yanlış anladınız.
E) Korku, yeni işlere girişmememizi engeller.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ş (ış, iş, uş, üş)” eki ötekilerden farklı bir işlevde kullanılmıştır?

A) Görüşmek için hafta sonunu bekleyemedi.
B) İnanışların tartışmasını bile yapmazdı.
C) Kocaman adamlar dövüşmüş.
D) Dertleşen köylüler, muhtarın gelmesini bekledi.
E) Anlaşmaya bağlı olacaklarına inanıyor musunuz?

7. Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardı,
Gecelerde ve yalnız
Vermeye az buldunuz
Yahut vakit olmadı.

Yukarıdaki şiirdeki sözcüklerden kaçı türemiştir?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5


8. Mutluluğu tatmanın tek yolu onu paylaşmaktır, çünkü mutluluk ikiz olarak doğar.

Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır?

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6

9. “Başarının sırrı insanın içinde, çabasında ve sabrındadır.”

Yukarıdaki cümlede geçen sözcüklerden kaçı tamlanan eki almıştır?

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
E) 7

10. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi ötekilerden farklı yapıdadır?

A) O günlerde hava oldukça sıcaktı.
B) Yavrucak hastalıktan ufaldı.
C) Tavuk kuytu bir köşede yumurtlamış.
D) Çocuk koşup ata binecek kadar büyüdü.
E) Ağaç, fırtına kopunca devrildi.

11.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) Havadan keskin bir sirke kokusu alıyorduk.
B) Uzak memleketlerden haber getirirdi köye.
C) Çiçeklerin kokusu kadar güzeldi esen rüzgâr.
D) Algılaması zayıf bir insan gözlemci olmalı.
E) Savcı, olayların üstüne üstüne gidiyordu.

12. I-Yapraklar güneşin etkisiyle sarardı.
II-Annesi onu kollarıyla sıkı sıkı sarardı.
III-Bulutun gölgesinden hava birden karardı.
IV-İşçiler çimentoyu iyice karardı.
V-Bu benim için önemli bir karardı.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangileri ötekilerden farklı yapıdadır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) IV ve V
E) II ve V

13. Yazdığım hiçbir (I) şeyi, yanlış da olsa silmezdim.
Birçok (II) konuda aynı görüşü paylaşıyoruz seninle.
Güle biraz (III) su verince, gülün canlanması gerekiyordu.
Bu bilgilere kimi (IV) kitaplarda da rastlayabilirsiniz.
Çoğu (V) günler, çocuklara masal anlatırlardı yaşlı kadınlar.

Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangileri basit sıfattır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) IV ve V
E) II ve V

14. “Kimi zaman sıfat tamlamaları kalıplaşarak birleşik isim oluşturur.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük bu yolla oluşmamıştır?

A) Sıradağlar, Akdeniz bölgesini boydan boya kaplar.
B) Yenilik arayışı olan sanatçılarımız hep bu yüzyılın sanatçılarıdır.
C) Ortaçağ, Batı”da bilimin ve felsefenin gelişmediği bir çağ olmuştur.
D) Koşuklar, daha çok aşkı ve ilkbahar sevincini anlatırdı.
E) Evleri sarıp sarmalayıp gelinduvakları, çiçek açmıştı.

15.Türkçedeki “-a” eki isimden fiil veya fiilden isim yapabilen eklerdir.

Aşağıdakilerden hangisinde “-e, -a” ötekilerden farklı bir görevdedir?

A) Yıllarca katlandığı kocasını bu yaşta boşadı.
B) Dizindeki yarayı biraz eşince dizi kanadı.
C) Uyumadan önce sınavından iyi bir not almayı diledi.
D) Okul şehir merkezindeydi ama yolu sapaydı.
E) Ünlü bir yönetmenin çektiği bir filmde oynadı.

16.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ünlü kaybına uğramamıştır?

A) Kıvrılıyor yollarda hasta bit tren inleye inleye.
B) Kâğıtlar, poşetler ve yapaklar savruluyor fırtınada.
C) Araba il sınırına varmadan yoldan çevriliyor.
D) Devriliyor bir dev, tarihin durmaz akışında.
E) Evi yıkılan insanlara birer çadır veriliyor.

17. Bir yudum (I) içmek için suya eğildi.
Türk edebiyatında özel (II) bir yeri vardır O.Pamuk”un.
Eski (III) bir binanın restore edilmesi için çalışılacaktı.
Sürü (IV) nasıl olmuşsa dağılmış, ana yola çıkmıştı.
Olayı anlatacak bir tanık (V) bile bulunamamıştı.

Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangisi basittir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

18. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi basittir?

A) Açık açık konuşur, kimseden çekinmezdi.
B) İnsanlar konser alanına akın akın geliyordu.
C) Öğretmenle göz göze gelince, tahtaya kalktım.
D) Cevabını bile bile, neden sorup duruyorsun.
E) Akıllı akıllı oturan çocuklar bu muydu, diye şaştım.

19. Aşağıdakilerden hangisi ikili (ortak) kök değildir?

A) güven
B) ağrı
C) yol
D) sıva
E) eski

20. “Türkçedeki “cık, -cak,-ce, -msi,-mtırak ekleri sözcüklere küçültme anlamı katar ve bu sözcükler isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılabilir.”

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde küçültme sıfatı kullanılmamıştır?

A) Büyükçe bir çay bahçesinde oturmuş, dinleniyorduk.
B) Kitaptaki sarımtırak renkler, yeşillerle uyum içindeydi.
C) Etrafı duvarlarla çevrili konağın genişçe bir bahçesi vardı.
D) Irmağın yeşilimsi rengi, buraya ayrı bir hava katıyordu.
E) İnsanlar bu apartmanın bu katından ufacık görünüyordu.

...Yanıtlar…

1) D
2) C
3) A
4) E
5) C
6) B
7) D
8) D
9) B
10) D
11) D
12) B
13) D
14) E
15) D
16) E
17) C
18) C
19) C
20) E

 

|» “Testler – Sorular” Sayfasına Dön! « |

Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…



İle Yorum Yap!
70 Yorum Bulunmaktadır
merve on Ocak 2nd, 2008 at 09:30

bence biraz yetersiz bir site acmışsınız

hilal on Ocak 9th, 2008 at 20:23

ya ben konu anlatımı istedim test istemedim ki +:(+

gezegen on Ocak 13th, 2008 at 20:46

bütün konuların testlerinden olmasını istiyorum ama daha çok soru olsun mesela sözcükte yapıdan 100 tana gibi eğer bunu isteğimi yaparsanız çpk ama çok mutlu olur ve sevinirim. lütfen bu isteğimi yapın nolurrrrrrrrrrrrrrrr +:(+

behlül on Ocak 19th, 2008 at 10:38

güzel olmus elınıze emegınıze saglık tskler…

marsdan slmlar on Şubat 2nd, 2008 at 11:33

ya ben bu soruların öss de çıkmışlarını nerden bulabilirim bir türlü bulamıyorum.bana kim yardımcı olcak.eğer biri yardımcı olursa çok sevinirim

Burcak on Şubat 8th, 2008 at 20:39

ya bunların oks olanları yokmu bunları cözmekte cok zorlanıyorum cünkü oks var busene onun için ne olur oks soruları koyun soruların sayısını arttırın daha iiiii olur

merve on Şubat 24th, 2008 at 12:30

teşekkürler işime çok yaradı fakat 20 den fazla olursa daha iyi olur

cemre on Şubat 27th, 2008 at 18:55

hilal konu anlatımlı istersen çok sen test yerini açmışın.

yasemin on Mart 3rd, 2008 at 20:41

test güzel ama abcde olmuş ben daha 6. sınıfa gidiyorum ona uygun bir seyler yaparsanız çokkk sevinirim birde cevap anhterını vermemişsiniz kontrol etmek için verirseniz sevinirim

merve on Mart 10th, 2008 at 17:32

çok güzel ve basit

ilknur on Mart 15th, 2008 at 11:11

sorulaar harikaa

mustafa cem on Mart 15th, 2008 at 21:33

çok güzel bir site. siteye emeği gecen herkese teşekkür ederim.

mustafa on Mart 17th, 2008 at 19:00

çok ama çok güzel ve aynı zamandada yararlı bir site size teşekkür ediyorum

yalınım on Mart 20th, 2008 at 15:54

süper sorular emegi gecen herkese tesskur ederim

gamze on Mart 29th, 2008 at 11:35

Mükemmel çok güzel başka yok mu

esra on Nisan 6th, 2008 at 11:47

yaa hakikaten çok güzel sorulardı çok işime yaradı Allah razı olsunn

ilknur on Nisan 7th, 2008 at 20:00

Allah razı olsun gerçekten çok teşekkür ederim ellerinize saglık

büşra on Nisan 8th, 2008 at 18:45

güzel olmuş testler ama daha çok oksle ılgılı test olmalı

özlem on Nisan 17th, 2008 at 09:26

Bu site bence mükemmel çok güzel yok mu başka?

gurhan on Nisan 21st, 2008 at 19:19

Siteniz cok iyi. Ben ondan çok yararlandım. Tesekkurler.

gülseren on Mayıs 6th, 2008 at 17:21

Çook ama çok güzel. Tüm emeği geçenlere teşekkürler.

gamze on Mayıs 24th, 2008 at 22:01

emeğniz için gerçekten teşekkürler ama ben pek beğenmedim testlerinizi

tuğçe on Mayıs 30th, 2008 at 19:27

Çookkk güzel testler var… Emeği geçen tüm kişilere tşk ediyorum.

merve on Temmuz 15th, 2008 at 13:55

ÇOK GÜZEL TESTLER ÇOK İŞİME YARADI DAHA FAZLA OLSA DAHA GÜZEL OLURDU AMA YİNE DE ÇOK GÜZEL.

kutay on Ekim 2nd, 2008 at 20:20

Çok güzel, ama sorunun ortasındaki reklamı kaldırmanız gerek. Yinede çok güzel.

büşra on Kasım 15th, 2008 at 15:10

Gerçekten emeğineze teşekkür ederim.Benim çok işime yarayacak.Ortadaki reklamı kaldırsanız bencede iyi olur.

dilek on Aralık 22nd, 2008 at 18:34

Çook sağ olun. Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Gerçekten de ortadaki reklamı kaldırsanız çok iyi olur hem benim ne zaman araştrma ödevim olsa hep BİLGİCİK’de araştırıp bulamazsam başka sitelere gidiyorum. Sitenizde bu arada çok harika yine teşekkür ederim.

Yusuf KAPLAN on Aralık 23rd, 2008 at 20:52

Çook iyi olmuş ama ben tanım ve kullanım biçimlerini arıyorum… (İnternet sayfasına sade test var diye yazsan süper olur.) Kolay gelsin. :-)

isimsiz on Ocak 8th, 2009 at 21:16

Bu site çok işime yaradı. Mükemmel bir site. Burayı düzenleyenlere çok teşekkürler.

enderay on Mart 13th, 2009 at 17:20

Burada emeği geçen herkese çok tesekkür ederim bu site çok güzel. Her seyi burdan bulabiliyorum. Herkese çok tesekkür ederim.

FURKAN GÖREN on Mart 21st, 2009 at 21:37

Bu siteyi çok beğendim,çok güzel,hazırlayanlara teşekkür ederim.

Yasemin on Mart 27th, 2009 at 14:38

Çok teşekkür ederim. Bu testler bana çok yararlı oldu.

Emre on Haziran 18th, 2009 at 22:43

Ya çok güzel olmuş ama ayrıca sağ olun keşke cevapların doğruluk nedenlerini de yazsaydınız tam süper olurdu.

melike on Ekim 11th, 2009 at 12:02

Gerçekten bu site bana çoooook yardımcı oldu.Okulu hazırlıklı gidicem yuppiiiiii!!!

melike on Ekim 11th, 2009 at 12:03

Çok yardımcı oldu bana bu site,çok güzel bir site herkeze tavsiye ederum.

ßuse on Ocak 8th, 2010 at 10:57

Böyle bir site yaptığınız için, sizlere çok teşekkür ediyorum.Sizin saynizde Türkçe sınavına hazırlanabiliyorum..=)=)

deniz on Şubat 2nd, 2010 at 11:38

gerçekten çok güzel bir site tasarımıyla sorularıyla konu anlatımıyla süper hazırlayanlara teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz

ayşen on Şubat 8th, 2010 at 11:45

Teşekkürler bana çok yardımcı oldu.Ellerinize sağlık

memet on Şubat 12th, 2010 at 15:48

Çok güzel bir site ama biz çözülmüş sorular arıyoruz.

Aylin on Mart 15th, 2010 at 23:11

Olabildiğince güzel* soruların cevaplarıda var. Teşekkürler BİLGİCİK

kadir on Ekim 15th, 2010 at 20:50

Testlerin üzerine işaret konulsa daha iyi olurdu da neyse böylede güzel. :D

büşra on Kasım 4th, 2010 at 10:08

Güzel ama keske ben cevaplayabilseydim.

baransel on Kasım 21st, 2010 at 21:16

Cevapları doğru yazsaydın daha iyi olurdu.

begüm on Kasım 22nd, 2010 at 17:02

Güzel ama daha güzel olabilirdi.

buse on Aralık 21st, 2010 at 21:23

Bence çok güzel olmuş. Teşekkürler.

Emine on Aralık 28th, 2010 at 20:02

Bence bu çok güzel bir site. Ben bütün ödevlerimi burdan yapıyorum . Ya da TDK sitesinden yapıyorum.Ama burası bir başka. İnsan istediğini bulabiliyor. Bir de hiç üye girişi gerekmiyor. Bu yöndende iyi.

aybüke on Ocak 9th, 2011 at 13:14

Çol güzel sorular ama bize uygun değil.

Burcu on Ocak 17th, 2011 at 22:43

Keşke cevaplarının doqruluqunu bilsek.Bana bazı sorular yanlış gibi geliyor da .

Muhammed on Şubat 11th, 2011 at 17:56

Cok güzel bir yer donuçlar doğrumu eminmisiniz

alex on Mart 10th, 2011 at 21:12

allah razı olsun bütün emeği geçenlere

inci on Mart 17th, 2011 at 20:17

Çok güzel sorular fakat ben cevaplasam çok daha güzel olurdu.

melek on Mart 17th, 2011 at 20:23

Merhaba!Ben bu siteyi çok çok çok ama çok sevdim çok işime yarıyor burayııdüzenliyenler için çok teşekkürler sınavda inşallah başarılı olurum. :)

jennyjose on Nisan 6th, 2011 at 21:44

Çok güzel bir site teşekkür ederim.

halil on Mayıs 1st, 2011 at 18:43

Cvplar yanlış arkadaşlar keşke doğruları olsaydı böyle verim alınamıyor malesef ama emeğe saygı.

sekerkiz on Mayıs 3rd, 2011 at 19:21

Burada emeği geçen herkese çok tesekkür ederim.

esra on Mayıs 23rd, 2011 at 18:58

Çok güzel bir site keşke bütün sorularında cevaplarıyla anlatımı olsa idio zaman daha detaylı ve bilgili anlar idik ama yinede çok teşekkür ederim.

nur on Haziran 4th, 2011 at 21:09

Siteniz bana çok yardımcı oldu aama sorular zordu sağolun sbs’em var hepiniz bana dua edin yarıın. :(

Sıla on Ekim 17th, 2011 at 15:46

Ben bu siteye bayıldım. Bütün emeği geçenlere çok teşekkür ederim. :)

ekrem on Kasım 15th, 2011 at 20:01

çok güzel gerçektern emegi geçen herkese teşekkürler:D

sezer on Aralık 17th, 2011 at 21:25

süpersiniz harika bir site muhteşem

Rüya on Aralık 18th, 2011 at 19:44

soruları pek beğenmedim hep aynı türden ama emeği geçen herkese teşekkür ederim :)

Selinnur on Aralık 23rd, 2011 at 19:43

Çok güzel.

evren on Ocak 24th, 2012 at 14:32

süper ödevimi burdan yaptım emeği gecenlere teşşekkür ederim

buse on Şubat 1st, 2012 at 13:02

ya bana ne olur bir arkdaş acaba isim köklerinde yapım eki olan 10 tane örnek yazın

ziyaretçi on Şubat 7th, 2012 at 12:06

Bu site çok güzel ama bazı soruları beğenmedim.

yusuf on Nisan 11th, 2013 at 14:16

bu sayfada emeği geçenlere çoook tşk ediyorm ….sayenizde yıllık ödevimi yaptm …cook sağolun :)

rüyam on Ocak 31st, 2014 at 17:29

güzel ödevime çok yardımcı oldu emeği geçen herkese teşekkürler :D

mert Özbek on Nisan 12th, 2014 at 16:42

Güzel ama aynı tip yine de işe yarar

serenay on Ekim 14th, 2014 at 17:35

aslında iyi bi site sorularıda çok emeği geçen herkese çk tşk

Ad Soyad on Kasım 5th, 2014 at 22:34

Çok güzel

Yazı Detayı